Alleen reizen: de één moet er niet aan denken en de ander vindt het geweldig. Ik hoor bij het laatste groepje en vind alleen reizen hartstikke leuk. De afgelopen jaren ben ik dan ook best vaak alleen op pas geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld alleen het vliegtuig gepakt naar China om daar een vriendin op te zoeken, ben ik alleen gaan backpacken door Azië, heb ik alleen een stedentrip gemaak naar Fez én ben ik alleen naar Spanje vertrokken om daar te gaan wonen en werken. Tijdens deze solo reisjes heb ik genoten van veel voordelen, maar ik heb uiteraard ook wel wat nadelen ervaren. In dit artikel deel ik ze met je!

Voordelen

1. Je beleeft de ultieme vrijheid

Je hoeft met niemand rekening te houden en je bepaalt helemaal zelf wannéér je wát doet. Heb je zin om uit te slapen of om heel de dag op het strand te liggen? Dan kun je dit gewoon doen zonder dat je rekening hoeft te houden met je reismaatje. Ik sta zelf daarentengen juist altijd vroeg op als ik alleen op reis ben, omdat ik het fijn vind om vroeg op pad te gaan en het maximale uit mijn dag te halen.

2. Je stap uit je comfortzone

Als je alleen op reis bent, zul je vast en zeker dingen doen die je anders niet zo gauw zou doen. Zo moet je bijvoorbeel alles zelf regelen en zul je ook alleen aan een tafeltje in een restaurant zitten om wat te eten.

3. Je leert jezelf beter kennen

Je bent helemaal op jezelf aangewezen als je alleen reist en je leert jezelf daarom beter kennen.

4. Je maakt nieuwe vrienden

Als je alleen reist, maak je sneller nieuwe vrienden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens het reizen niet perse opzoek ben naar nieuwe vrienden en mezelf heel goed kan vermaken, maar ik heb aan het reizen toch mooie vriendschappen overgehouden.

Alleen op reis

Nadelen

1. Je kunt ervaringen niet delen

Wat ik soms miste tijdens het solo reizen, was het delen van ervaringen. Je kunt uiteraard foto’s maken van jouw geweldige avontuur en deze naar het thuisfront sturen, maar dit is toch net even iets anders dan samen in real life een mooi moment beleven.

2. In je eentje eten

De eerste keer dat ik alleen wat ging eten in een restaurant voelde best een beetje raar aan, maar ik moet zeggen dat ik mij nu totaal niet meer schaam om alleen in een restaurant te zitten.

3. Foto’s van jezelf maken

Tijdens je solo reis wil je uiteraard soms zelf ook even op de foto om te laten zien dat jij écht op die ene mooie plek bent geweest. Ik gebruikte hiervoor een selfiestick, maar schaamde dood voor dat ding. Je kunt uiteraard ook aan andere mensen vragen of zij een foto willen maken 😉

Meer inspiratie over alleen reizen? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links