Leestijd: 6 minuten.

Om de Camino de Santiago succesvol en comfortable te volbrengen, is het kiezen van de juiste backpack essentieel. In dit artikel probeer ik je op weg te helpen bij het vinden van de juiste backpack voor jouw Camino-avontuur. Ik bespreek de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf, geef je tips en deel mijn persoonlijke ervaring. Lees je mee?

De juiste backpack voor de Camino.

“Wat is de beste backpack voor de Camino?” Dat is een veelgestelde vraag door pelgrims die de Camino de Santiago gaan lopen. Wat precies de beste backpack is? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Iedereen lichaam is tenslotte anders en we hebben allemaal andere wensen. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat een geschikte backpack voor de Camino lichtgewicht is en beschikt over een heupband en ventilerend rugpand voor optimaal draagcomfort. Zelf heb ik in april en mei 2023 de Camino Francés gelopen en ben ik ook op zoek gegaan naar de voor mij best geschikte rugzak. Hieronder deel ik al mijn tips en ervaringen.

Wachtrij van backpacks bij een albergue.

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar moet je op letten bij de aanschaf?
2. Oefenen met je backpack.
3. Backpack transport op de Camino.
4. Mijn rugzak ervaring op de Camino.
5. Tips voor de aanschaf van een backpack.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een rugzak voor de Camino moet je op een aantal dingen letten. Hieronder deel ik de belangrijkste punten:

1. De grootte van de rugzak.

Een belangrijk punt waar je op moet letten, is de grootte van de backpack. Je wilt natuurlijk een rugzak die groot genoeg is om al je spullen mee te nemen, maar een te grote rugzak is ook niet handig. De grootte oftewel de inhoud van een backpack wordt aangegeven in liters. Er bestaan backpacks van 20 tot wel 80 liter en zelfs meer. Voor de Camino is een backpack tussen de 30 en 40 liter wat mij betreft voldoende. Ik ga er dan wel vanuit dat je in albergues slaapt. Ben je van plan om te camperen? Dan zou ik een iets grotere backpack aanschaffen.

TOP 3 MERKEN BACKPACKS:
1. Osprey.
2. Low Alpine.
3. Fjällräven.

2. Comfort en ondersteuning.

Een goede pasvorm van de rugzak is belangrijk om comfortabel te kunnen wandelen zonder pijnlijke drukpunten. Let bij de aanschaf van jouw Camino rugzak dan ook goed op de schouderbanden, heupgordel en borstband en pas deze aan voor een goede pasvorm. Hieronder volgt een stappenplan voor het afstellen van je backpack:

 • Maak alle banden en riemen los.
 • Doe de rugzak op je rug.
 • Stel de heupbanden in. Hiermee zorg je dat het gewicht op je heupen rust en niet op je schouders.
 • Stel de schouderbanden in.
 • Stel de borstriem in. Dit riempje zorgt ervoor dat je schouderbanden niet naar buiten zakken tijdens het wandelen.
 • Trek de tabiliteitsbanden aan. Dit zorgt ervoor dat de backpack strakker tegen je rug aankomt.

3. Gewicht.

Tijdens een lange wandeltocht als de Camino wil je natuurlijk zo weinig mogelijk gewicht op je rug hebben. Het gewicht van de backpack zelf is daarom ook erg belangrijk bij de keuze voor de juiste backpack.

Lichtgewicht Osprey backpack.

4. Waterbestendigheid.

In elk seizoen kun je te maken krijgen met regen. Ik raad je daarom aan om hier goed op voorbereid te zijn. Een waterbestendige backpack is wat mij betreft niet perse nodig. Wel is het handig om een backpack te hebben met een ingebouwde regenhoes of om er apart eentje te kopen om je spullen droog te houden. Bekijk hier verschillende soorten regenhoezen.

Backpack met regenhoes.

Oefenen met je backpack.

Om goed voorbereid aan de Camino te beginnen, is het belangrijk dat je oefent met het wandelen met je backpack. Ik raad je aan om je tas zo in te pakken zoals je dat op de Camino ook wil gaan doen. Het best is om zware items dicht bij je rug te plaatsen om de stabiliteit te verbeteren. Tijdens je oefenwandelingen kom je er achter of je schouderbanden, heupgordel en borstriem goed zitten of dat je ze nog aan moet passen.

Backpack transport op de Camino.

Wist je dat het ook mogelijk is om je backpack te laten vervoeren op de Camino? Een reden om hier voor te kiezen, is wanneer je tijdens het wandelen opeens last krijgt van je rug of schouders en even met minder belasting wil lopen. Aanbieders van bagagevervoer op de Camino zijn:

Backpack transport op de Camino.

Mijn rugzak ervaring op de Camino.

Een aantal weken voordat ik aan de Camino zou beginnen, ben ik naar de Bever in Rotterdam Zuid gegaan om backpacks te passen. Al snel was ik er over uit dat ik voor de Osprey Tempest 30 zou gaan. Voor mijn vertrek naar Saint-Jean-Pied-de-Port ben ik met mijn backpack op gaan oefenen. Alle spullen die ik dacht mee te nemen, stopte ik in de tas en daar ben ik mee op pad gegaan. De tas zat meteen als gegoten.

Ook tijdens de Camino is gebleken dat de Osprey Tempest 30 voor mij de juiste backpack was. In totaal woog mijn tas 6,4 kg en daar heb ik op mijn rug vrij weinig van gemerkt. De Tempest 30 heeft een verstelbaar rugpand, airscape rugsysteem, en heupgordels die ervoor zorgen dat de rugzak goed op mijn lichaam paste. Het enige wat achteraf misschien wel fijn had geweest, was een waterzak. De rugzak biedt de mogelijkheid voor een drinksysteem, maar ik koos ervoor om in de zijvakken flesjes water te stoppen.

Aankomst Santiago de Compostela.

Tips voor de juiste Camino backpack.

Hieronder deel ik al mijn tips voor de aanschaf van de juiste Camino backpack:

 • Ga naar een outdoor winkel zoals Bever en laat je adviseren.
 • Pas verschillende backpacks voordat je een keuze maakt.
 • Ga na of er speciale vrouwen maten zijn.
 • Maak een oefenwandeling met je backpack.
 • Heb je de juiste backpack gevonden? Vergelijk ‘m dan bijvoorbeeld op Bever, Bol.com of Amazon zodat je er zeker van bent dat je de laagste prijs hebt.

Buen Camino!

PLAN HIER JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.