Begur is een klein pittoresk dorpje aan de Costa Brava dat je echt een keer gezien moet hebben. Het dorpje is tegen een heuvel opgebouwd en ligt wat meer landinwaarts, maar beschikt wel over een paar super mooie strandjes en baaitjes. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over Begur!

Waar ligt Begur?

Begur ligt in het noordoosten van Spanje in de provincie Gerona in de regio Catalonië.

Hoe kom je er?

 • Vliegtuig: Het dichtsbijzijnde vliegveld bevindt zich in Girona, maar je kunt ook naar Barcelona vliegen. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens de bus nemen of een auto huren.
 • Bus: Voor bustickets naar Begur raad ik je Interbus.nu aan. Zij rijden namelijk rechtstreeks vanuit Nederland naar Begur.
 • Auto: Vanaf Rotterdam is het 1.400 km. naar Begur. Dit is een autorit van ongeveer 14 uur.

Het dorpje Begur

Begur is een klein dorpje op een 200 meter hoge heuvel aan de Costa Brava in Catalonië. Het dorpje heeft een schilderachtig historisch centrum met enkele gezellige barretjes, restaurants en hotels. Het hart van het dorp is het plein Plaça de la Villa. Op dit plein wordt de weekelijkse markt gehouden. De markt vindt plaats op woensdag van 08:00 ot 14:00 uur.

Begur Costa Brava

Wat opvallend is aan Begur zijn de grote koloniale huizen: Casas de Indianos. Deze huizen zijn een herinnering aan de emigratie van de inwoners van Begur naar Cuba. In de 19e eeuwe gingen veel Catalaanse ondernemers namelijk naar Cuba. Een groot deel van hen keerde weer terug toen Cuba onafhankelijk werd. Deze mensen staan nu bekend als Indianos. De sterke relatie tussen Cuba en Begur wordt nog steeds elk jaar gevierd. Dit feest staat bekend als Fira d’Indians en wordt altijd in het eerste weekend van september gehouden. Ik heb dit feest al een paar keer mee mogen maken en ik vind het een echte aanrader voor als je in de buurt bent!

Tip: Neem witte kleding mee als je Fira d’Indians wilt bezoeken. Iedereen gaat tijdens deze feesten namelijk in het wit gekleed.

Het kasteel van Begur

Het bekendste beeld van Begur is ongetwijfeld het middeleeuwse kasteel dat zich bovenop de heuvel bevindt. Doormiddel van een korte wandeling vanuit het centrum bereik je binnen enkele minuten Castell de Begur. Of beter gezegd: de ruïnes van het kasteel. Er is namelijk niet heel veel meer van over. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het dorp, maar ook over de kust en de Medes-eilanden.

De stranden en baaitjes van Begur

Begur heeft geen groot strand zoals anders bekende badplaatsen aan de Costa Brava, maar beschikt wel over verschillende kleinere strandjes en baaitjes. Om precies te zijn, zijn dit er 8. Elk strandje heeft zijn eigen kenmerken en schoonheid. Zo heeft het ene baaitje bijvoorbeeld fijn zand en de andere kiezelsteentjes.

In Begur vind je de volgende baaitjes:

 • Aiguablava
 • Fornells
 • Platja Fonda,
 • Sa Tuna
 • Aiguafreda
 • Sa Riera
 • Illa Roja
 • Platja del Racó

Begur Costa Brava
Begur Costa Brava

Wandelen in Begur: Camí de Ronda

Houd je van wandelen? Dan zit je goed in Begur. Langs de kust van de Costa Brava vind je namelijk de Camí de Ronda. Dit is een 200 kilometer lang wandelpad dat vroeger werd aangelegd om de Guardia Civil de kust te helpen beheersen en de smokkel te stoppen. In Begur zijn er 3 verschillende delen van het kustpad die verschillende baaien en stranden met elkaar verbinden: Cami de Ronda Nord, Cami de Ronda Est en Cami de Ronda Sud

Begur Costa Brava

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN BEGUR

Hotels in Begur
Taalgids Catalaans / taalgids Spaans
Activiteiten & tours Costa Brava
Auto huren

Meer lezen over de Costa Brava? Lees dan ook de volgende artikelen:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links