In de provincie Drenthe, ten zuidoosten van het dorpje Hoogersmilde, vind je het Blauwe Meer. Dit meer dankt zijn naam aan de prachtige blauwgroene kleur van het water. Afgelopen weekend, op een bewolkte dag, bezochten Mehtap en ik dit nog vrij onbekende meer. De kleur van het meer leek toen geen blauw, maar groen..

Het Blauwe Meer in Drenthe

Het Blauwe Meer is een kunstmatig meer in de provincie Drenthe. Om precies te zijn ligt het meer tussen de dorpjes Hoogersmilde en Geeuwenbrug, midden in het natuurgebied Leggerderveld. Het meer is ontstaan na jarenlang zandzuigen voor de nabijgelegen kalkzandsteenfabriek. In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer.

Blauwe Meer Drenthe

Wandelen rond het Blauwe Meer in Drenthe

Het Blauwe Meer is omringd door bomen en mooie wandelpaden. Een rondje om het meer is ongeveer 2 kilometer en zeker aan te raden als je hier bent. Bij elke stap die je zet, lijkt de kleur van het water namelijk weer een andere kleur te hebben. Tijdens de wandeling kom je ook verschillende schommels tegen waar je leuke foto’s kunt maken 😉

Blauwe Meer Drenthe
Blauwe Meer Drenthe

Is het meer echt zo blauw?

Op het moment dat wij het Blauwe Meer bezoeken, is het bewolkt en lijkt de kleur van het meer eerder groen dan blauw. Ik heb me laten vertellen dat dit op zonnige dagen anders. De kleur van het meer is dus afhankelijk van het lichtinval. Op het moment dat wij onze drone erbij pakken en een foto van bovenaf maken, lijkt het meer weer wél een blauwe kleur te hebben. Kijk maar naar de foto hieronder. Of de kleur nou blauw of groen is: het Blauwe Meer in Drenthe is prachtig!

Blauwe Meer Drenthe

Praktische informatie

  • Adres: Als je in Google Maps ‘Blauwe Meer Hoogersmilde’ intikt, kom je vanzelf bij het meer uit.
  • Prijs: In de zomermaanden wordt een kleine vergoeding gevraagd. De prijs voor volwassene is dan € 3,00 en voor kinderen van 6 t/m 11 jaar is dit € 1,50. Houd er rekening mee dat je alleen kunt pinnen.
  • Faciliteiten: Op het 300 meter lange zandstrand vind je toiletten en een kiosk. De toiletten en de kiosk zijn alleen geopend in de zomer.
  • Parkeren: Parken bij het Blauwe Meer is gratis. Er zijn voor zowel auto’s als fietsers genoeg parkeermogelijkheden.

Tips voor accommodaties

Wij zijn nu meerdere malen in Drenthe geweest en b&b de Vijf Suites is echt 100% mijn favoriete plekje voor een nachtje weg. Deze mooie B&B is gevestigd in een monumentale boerderij en ligt op 20 minuutjes rijden van het meer. Is dit toch niet helemaal wat je zoekt? Dan zit hier vast en zeker wel iets tussen.

Meer plekken in Drenthe ontdekken? Lees dan ook:

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links