Burg Eltz, gelegen in het Duitse plaatsje Wierchsem, wordt beschouwd als één van de mooiste kastelen van Duitsland. Op menig travel instagram account zie je dit kasteel wel voorbij komen en toen wij hier afgelopen juli in de buurt waren, konden wij natuurlijk niet anders dan hier ook even een stop maken. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over een bezoek aan het sprookjesachtige Burg Eltz!

Geschiedenis van Burg Eltz

Burg Eltz is sinds 1157 de residentie van de graven van Eltz. Dit betekent dus dat de burcht een geschiedenis heeft van méér dan 850 jaar. Gedurende 500 jaar is er gebouwd aan het kasteel en dit is terug te zien aan de verschillende bouwstijlen. Het kasteel heeft zowel een Middeleeuwse als een Renaissance stijl! Door de unieke ligging op een rots is Burg Eltz ongeschonden uit alle oorlogen van de 17e eeuw gekomen.

Burg Eltz

Een bezoek aan Burg Eltz

Wij bezochten Burg Eltz tijdens onze roadtrip door Duitsland in juli 2020. Omdat wij ook heel erg benieuwd waren naar de binnenkant van het kasteel, besloten wij om deel te nemen aan een rondleiding. Wij hebben hiervoor wel heel lang in de rij moeten staan, want het was echt enorm druk. Een instawaardige foto zoals anderen die hebben, hebben wij helaas niet kunnen maken. Ik voelde me namelijk een beetje ongemakkelijk met al die mensen om mij heen en ik was vergeten de lens van mijn camera schoon te maken… Maar goed, we waren dus benieuwd naar de binnenkant van Burg Eltz

Rondleiding door Burg Eltz

De rondleiding door Burg Eltz is een interessante reis door 850 jaar West-Europese bouw- en cultuurgeschiedenis. Onder begeleiding van een gids start er elke 10 á 15 minuten een rondleiding. Op het moment dat wij er waren, werden er alleen rondleidingen in het Duits en in het Engels gegeven. Wij kozen voor Duits, omdat we anders nog langer moesten wachten en we daar geen zin in hadden. In ongeveer 40 minuten vertelde onze gids ons alles over dit prachtige kasteel. Gelukkig konden we alles goed begrijpen.

Tijdens de rondleiding krijg je de wapenkamer, de Rübenacher benedenzaal, de Rübenacher bovenzaal, de kleedkamer, de schrijfkamer, de Keurvorstenkamer en de Ridderzaal te zien. De kamers van de Kempenich familie zijn privé, omdat zij nog steeds gebruik maken van deze ruimtes. De schatkamer kan, op vertoon van het entreebewijs, tussen 09:30 en 18:00 zelfstandig worden bezocht.

Eten en drinken

Burgt Eltz beschikt over 2 selfservice restaurants. Dit zijn de Unterschänke en de Oberschänke. Je kunt hier terecht voor een snack of een maaltijd. Ook is het het mogelijk om alleen koffie te drinken met een lekker gebakje. Omdat wij niet helemaal goed voorbereid waren, hadden we geen eten meegenomen. Wij hebben dus even snel een vette hap naar binnen gewerkt.

Parkeren

Vlakbij het kasteel is een grote parkeerplaats waar je voor €2,00 de auto kunt parkeren. Wij kwamen rond een uur of 11 aan bij de parkeerplaats van Burg Eltz en het was toen al super druk. Mocht je echt alle drukte voor willen zijn dan raad ik je aan eerder naar het kasteel te gaan.

Wandelen of busje?

Vanaf de parkeerplaats heb je twee mogelijkheden om naar het kasteel te gaan. Je kunt dit wandelend via een verhard of onverhard pad doen of je kunt met het pendelbusje mee. Het onverharde pad is ongeveer 1,3km lang, hier doe je ongeveer 15 minuutjes over. Het verharde pad is 800m en daar doe je ongeveer 10 minuten over. Wij kozen er op de heenweg voor om een wandelingetje over het onverharde pad te maken en op de terugweg namen wij het verharde pad, zittend in het pendelbusje 😉 . Voor het pendelbusje betaal je €2,00 per persoon.

Omgeving Burg Eltz

Entreeprijzen

Als je het kasteel alleen vanaf de buitenkant wilt zien dan kost dit uiteraard helemaal niks. Wil je ook de binnenkant van het kasteel bewonderen? Dan betaal je €11,00.

Meer lezen over Duitsland? Lees dan ook: