Natuurpark Cabo de Gata is een groot natuurgebied in de provincie Almería in het zuidoosten van de Spaanse regio Andalusië. Dit gebied is nog niet ontdekt door het massatoerisme en trekt vooral mensen aan die op zoek zijn naar rust. Toen ik in 2015 als reisleidster aan de Costa de Almería werkte, maakte ik kennis met dit mooie gebied.

Het natuurpark Cabo de Gata

Het Natuurpark Cabo de Gata is een semi-woestijnachtig berggebied aan de Costa de Almería. Je vindt hier schitterende rotsformaties, kliffen en ongerepte stranden. Met een oppervlakte van meer dan 45.000 hectare is dit het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Vanwege de bijzondere flora en fauna die er te vinden is, werd het park in 1997 uitgeroepen tot Unesco Biosfeer Reservaat.

Stranden in Cabo de Gata

Cabo de Gata telt tal van stranden die verschillen van kleine kiezelstranden tot uitgestrekte zandstranden. Het strand van Mónsul wordt beschouwd als het mooiste strand, maar de stranden Playa de los Muertos, Playa de San José en Playa de las Salinas zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het laatst genoemde strand, te zien op de foto hieronder, is met een kuststrook van 5 kilometer het langste strand van het natuurpark Cabo de Gata. Het leuke aan dit strand is dat je er allemaal vissersbootjes vindt.

natuurpark Cabo de Gata

Wist je trouwens dat Cabo de Gata zeer geschikt is om zowel in de zomer als de winter te bezoeken? Dit gebied kent namelijk de meeste zonuren en de minste regenval van heel Spanje. In de winter is het hier zo tussen de 15 en 20 graden. Heerlijk vertoeven dus.

Dorpjes in Cabo de Gata

Het dorp San José is het meest toeristische dorp van Cabo de Gata. In San José vind je enkele hotels, appartementen en een camping. Daarnaast vind je er ook een paar supermarkten, een apotheek, een bakker en wat souvenirwinkeltjes. Een ander leuk dorpje in Cabo de Gata is las Negras. Dit is een klein vissersdorpje met schattige witte huisjes en autenthieke visserbootjes op het strand. Dit dorp dankt zijn naam aan de berg, el Cerro Negro, die links van de stad ligt. Andere dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn: Rodalquilar, la Isleta del Moro, Carboneras en Agua Amarga.

Activiteiten in Cabo de Gata

In het natuurpark Cabo de Gata kun je een aantal leuke activiteiten ondernemen. Toen ik er in 2015 was, heb ik samen met mijn collega gekajakt en dat was echt super gaaf! Verder kun je er ook snorkelen, boottochten maken, mountainbiken en natuurlijk wandelen. Voor de beste wandelroutes raad ik je deze wandelgids aan. In deze gids vind je 21 wandelroutes.

natuurpark Cabo de Gata

Hoe kom je er?

  • Vliegen: Het dichtsbijzijnde vliegveld ligt in de stad Almería. Vanaf het vliegveld van Almería is het een half uurtje rijden naar Cabo de Gata. Ik vloog zelf met Transavia. Zij hebben vaak mooie aanbiedingen.

Tips voor accommodaties in Cabo de Gata

Hotel Doña Pakyta in San José is een echte aanrader. Dit hotel beschikt over mooie ruime kamers en daarnaast heb je vanuit het hotel ook nog eens een adembenemd uitzicht op zee.

Meer lezen over de regio Andalusië in Spanje? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links