Het wandelpad el Caminito del Rey is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de bekendste en meest avontuurlijkste wandelroute van de provincie Málaga. Maar wat is de Caminito del Rey precies? En waar moet je rekening mee houden als je dit pad gaat lopen? In dit artikel geef ik je praktische info en tips over de Caminito del Rey.

DIT GA JE LEZEN:
1. Wat is de Caminito del Rey?
2. Hoe kom je er?
3. De wandeling: van begin tot eind.
4. Onze ervaring.
5. Tips Caminito del Rey.
6. Praktische informatie.

Wat is de Caminito del Rey?

De Caminito del Rey is een bekend wandelpad in de provincie Málaga dat langs de steile wanden van een smalle kloof loopt. Wist je trouwens dat het pad vroeger een heel ander doel had dan dat het nu heeft? Hieronder vertel ik je er meer over.

Betekenis: Caminito del Rey betekent letterlijk Koningspad. Het pad heeft deze naam gekregen, omdat Koning Alfonso XIII van Spanje het pad gebruikte bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce in 1921.

Klein stukje geschiedenis.

Het wandelpad is tussen de jaren 1901 en 1905 aangelegd om het transport van personeel en goederen voor de bouw van de energiecentrales makkelijker te maken. Na verloop van tijd raakte het wandelpad zo in verval dat het jarenlang levensgevaarlijk was om het pad te betreden. Op sommige plaatsen bestond het pad namelijk alleen maar uit paar smalle metalen balken.

De Caminito del Rey nu.

In 2015 werd het pad na een grondige restauratie heropend. Het pad beschikt nu o.a. over leuningen en een houten loopbrug. Sinds de heropening is de Caminito del Rey uitgegroeid tot een echte toeristenpleister.

Het nieuwe pad met daaronder het oude pad.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om bij het startpunt van de Caminito del Rey te komen. Hieronder licht ik ze toe:

1. Huurauto

Als je alle vrijheid wil en eventueel nog de omgeving van de Caminito del Rey wil verkennen dan is het aan te raden om met een huurauto te gaan. Wanneer je richting de gemeente Ardales rijdt, zie je onderweg verschillende borden met daarop El Caminito del Rey. Volg deze borden. Parkeren doe je het best bij het bezoekerscentrum voor €2,00 per dag. Hier vind je een parkeerplaats met ruimte voor 240 voertuigen. Vanaf de parkeerplaats gaat er vervolgens een shuttlebus naar de toegang en het einde van de Caminito del Rey.

2. Trein

Vanuit Málaga (treinstation María Zambrano) rijden er dagelijks treinen naar El Chorro (treinstation El Chorro). Deze rit duurt ongeveer 50 minuutjes. Vanaf het treinstation El Chorro kun je vervolgens wandelen naar het startpunt of de pendelpus nemen. Bekijk hier de dienstregeling van de treinen.

3. Georganiseerde tour

Wil je lekker achterover leunen? En je nergens zorgen over hoeven te maken? Dan raad ik je aan om met een georganiseerde tour mee te gaan. Vanuit verschillende plekken aan de Costa del Sol vertrekken er bussen naar de Caminito. Wat mij betreft is dit de meest makkelijke optie.

De wandeling: van begin tot eind.

De Caminito del Rey is een eenrichtingsweg die van noord naar zuid loopt. De route start bij de gemeente Ardales en eindigt bij de gemeente Álora. In totaal is de wandeling ongeveer 8 km lang. Het meest spectaculaire deel, het deel dat door de kloof gaat, is echter maar 3 km lang.

Om bij het beginpunt van de Caminito del Rey te komen, kun je kiezen uit twee verschillende aanlooproutes. Dit zijn de Sendero del Gaianejo en de Tunel peatonal y pista de Gaitanejo. De Sendero del Gaitanejo gaat over een vrij smal dalend bospad en is ongeveer 2,7 km lang. Hier doe je ongeveer 50 minuten over. Het andere pad is een snellere en kortere weg van 1,5 km. Hier doe je ongeveer 20 á 25 minuten over.

Aanlooproute Caminito del Rey.
Aanlooproute naar de echte start.

Het startpunt.

Nadat je één van de twee paden heb bewandeld, kom je aan bij het officiële startpunt. Hier moet je je kaartje laten zien en ontvang je een haarnetje en een helm. Deze moet je tijdens heel de wandeling op houden om jezelf te beschermen tegen eventueel vallende rotsen. Wanneer je kiest voor een rondleiding met gids ontvang je ook een zendertje waarmee je de gids tijdens de wandeling kunt horen.

Ticketingang Caminito del Rey.

De eerste kloof: de Gaitanejo kloof.

Via de Gaitanejo energiecentrale en de dam wandel je naar de eerste kloof. Op sommige plekken is deze kloof nog geen 10 meter breed.

Valle del Hoyo.

Na de eerste kloof kom je bij de Valle del Hoyo vallei. Hier vind je de ruïnes van Casa del Hoyo. Dit is een huis waar vroeger boeren woonden. Aan het eind van de jaren 70 is het huis verlaten en werd het een schuilplaats voor bergbeklimmers die toegang hadden tot de kloofwanden.

Ruïne casa del Hoyo.

De tweede kloof El Tajo de las Palomas.

De tweede kloof: El Tajo de las Palomas

Glazen balkon/uitkijkpunt.

Dit punt wordt gezien als het meest spectaculaire gedeelte van de Caminito del Rey. Voordat je de hangbrug bereikt, kun je op het betonnen gedeelte ook gedenkplaten vinden voor verschillende ongelukken die plaatsvonden in de Gaitanes-kloof vóór de restauratie in 2015. Deze plaquettes werden op verzoek van hun familieleden op deze plek opgehangen.

Hangbrug.

Na het glazen balkon wacht er nog een spannend deel namelijk de oversteek naar de andere kant van de kloof over de hangbrug. De hangbrug bestaat uit stalen roosters waarbij je dwars door de bodem kijkt. De brug beweegt ook een beetje wanneer je eroverheen loopt. Daarna is de route afgelopen en loop je … naar het punt waar je de helm en portofoon weer in moet leveren. De 35 meter lange hangbrug (Puente Colgante) 

Nadat je de hangbrug hebt getrotseerd, is het nog een klein stukje een trap op en daar eindigt bij een houten huisje in principe de Caminito del Rey. Je moet vervolgens nog wel 1.5 km lopen tot het punt waar je je helm weer kan inleveren. Vanaf hier vertrekt ook ieder half uur de shuttlebus naar de parkeerplaats aan de noordkant.

Een laatste blik op de kloof.

Eten & drinken Caminito del Rey.

Tijdens heel de route is het niet mogelijk om eten & drinken te kopen. Het is dus raadzaam om dit zelf mee te nemen. Wel kun je bij het beginpunt en het eindpunt wat eten & drinken kopen.

Winkeltjes aan het eind van de Caminito.

Onze ervaring.

In oktober 2023 heb ik samen met mijn zusje de Caminito del Rey gelopen. Omdat we te laat waren met losse tickets boeken, was de enige optie voor ons om mee te gaan met een georganiseerde tour vanuit Málaga. Van te voren had ik hier mijn twijfels over, maar achteraf beviel het transport en de wandeling met gids heel erg goed. Of je echt een gids nodig hebt tijdens de wandeling? Nee, niet perse, maar het is wel handig als je wat meer informatie wil. Onze gids vertelde ons namelijk allerlei feitjes en weetjes en daarnaast was er genoeg tijd om te genieten en foto’s te maken. Dikke aanrader dus om met een gids te gaan. Bekijk hier de mogelijkheden.

Caminito del Rey: Valle del Hoyo.

Tips voor de Caminito del Rey.

Hieronder deel ik mijn tips voor de Caminito del Rey:

 • Koop je kaartjes ruim van te voren. Er mogen per dag namelijk maar 1.000 personen naar binnen. Boeken doe je hier.
 • Neem eten & drinken mee. Tijdens de Caminito kun je namelijk niks kopen.
 • Zorg ervoor dat je voordat je aan de route begint nog naar de wc gaat. Er zijn namelijk geen wc’s onderweg.
 • Doe stevige (wandel)schoenen aan. Het is verboden om de Caminito op slippers te lopen. Houd hier dus rekening mee.
 • Trek comfortabele kleding aan.
 • Houd er rekening mee dat het pad voor de veiligheid kan worden afgesloten als het hevig waait. Wanneer dit het geval is zal er geprobeerd worden om de reservatie naar een ander tijdstip te verplaatsen.
 • Neem zonnebrandcrème mee.
 • En het allerbelangrijkste: GENIET!

Praktische info – Caminito del Rey.

 • Adres: El Caminito del Rey – 29550 Ardales, Málaga.
 • Website: Caminito del Rey.
 • Openingstijden & prijzen: Een ticket kost €10,00 per persoon. Wil je een ticket + gids dan betaal je €18,00.
 • Begin- en eindpunt: De Caminito begint in Ardales en eindigt in de gemeente Álora.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.