Staat er een dagje uit in Maassluis op de planning? Goede keuze! In deze oude visserijstad is genoeg te zien en te beleven. In dit artikel geef ik je 8 tips voor een bezoek aan Maassluis.

Dagje uit in Maassluis: 8x zien & doen

Tijdens een dagje uit in Maassluis zul je je geen moment vervelen. De stad kent een rijke historie en er is gezien te zien & te doen. Wat precies? Dat vertel ik je hieronder.

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN MAASSLUIS

Hotels in Maassluis
Reisgidsen
Activiteiten & tours in Maassluis
Auto huren

1. De sleepboothaven

Eén van de mooiste plekjes van Maassluis is ongetwijfeld de sleepboothaven. Dit is een museumhaven met negen sleepboten van historische waarde. Het leuke is dat je elke zaterdag in het vaarseizoen mee kunt varen met de sleepboten Tonijn, Steenbank en Bruinvisch. Tickets boek je hier. Verder vind je aan de haven ook prachtige herenhuizen én het Nationaal Sleepvaartmuseum.

TIP: Ga mee met een maritieme stadwandeling en reis door vier eeuwen vol geschiedenis van maritiem Maassluis!

2. Ga naar een museum

Maassluis kent twee musea. Dit zijn het Sleepvaart museum & Museum Maassluis. Het Sleepvaart Museum is een uniek museum, omdat het het enige museum ter wereld is dat zijn collectie uitsluitend op de sleepvaart richt. Het Museum Maassluis laat de historie van de stad zien en een collectie van moderne kunst. 

3. Bezoek de Groote kerk

De Groote Kerk van Maassluis is tussen 1629 en 1639 gebouwd en heeft zijn naam te danken aan het feit dat er in die tijd al een kleinere kerk in Maassluis was. Echter werd deze na de opening van de Groote kerk gesloten. In de zomer is het op een aantal zaterdagen mogelijk om de toren van de Groote Kerk te beklimmen. Op deze manier kun je Maassluis van bovenaf zien. Aanrader!

  • Adres: Kerkplein 2 – 3144 EK Maassluis
  • Openingstijden: Bekijk de website voor actuele openingstijden.

Groote Kerk Maassluis

4. Monstersche Sluis

De geschiedenis van de Monstersche Sluis gaat ver terug in de tijd. In het jaar 1343 was de sluis nog een gat in de Maasdijk. De Monstersche Sluis verbindt de Noordvliet met de haven van Maassluis. In het jaar 1602 werd de sluis in opdracht van de gemeente Monster een spuisluis en in het jaar 1889 is de sluis omgebouwd tot schutsluis. Dit maakte met name om de tuinders van het Westland een vaarroute naar de haven te bieden. Bij de restauratie van 1889 is de sluis omgebouwd tot schutsluis. Kleine (tuinders)schepen konden nu van de vliet naar de haven en omgekeerd. 

  • Adres: Veerstraat 1 Maassluis

5. Sydney aan de Waterweg

De futuristische Petrus en Pauluskerk, ook wel Sydney aan de Waterweg genoemd, heeft zijn naam te danken aan het feit dat het ontwerp doet denken aan het operagebouw van Sydney.

  • Adres: Andreasplein 1 – 3144 PL Maassluis

HOTEL TIP: Wil je blijven slapen in Maassluis? Dan is Hotel Maassluis een aanrader!

6. Douanehuisje

Het douanehuisje in Maassluis (gelegen aan de monding van de haven) is gebouwd in 19e eeuw en diende als controlepost van de douanebeambten om het inkomende en uitgaande vervoer over water te controleren. Tegenwoordig biedt het huisje ruimte aan kunstenaars.

  • Adres: Govert van Wijnkade 52 – 3144 AG Maassluis

7. Winkelen

Ben je gek op winkelen? Dan zit je goed in Maassluis. In het historische stadscentrum van Maassluis vind je veel verschillende winkeltjes. Ook vind je een overdekt winkelcentrum in Maassluis met maar liefst 60 winkels: Koningshoek. De markt in Maassluis vindt twee keer per week plaats. Op dinsdag is dit bij Winkelcentrum Koningshoek op de parkeerplaats aan de Uiverlaan en op vrijdag op het Marelplein in Stadshart. 

8. Uitwaaien langs het Scheur

Zin om lekker uit te waaien? Dit kan heel goed met een wandeling langs het Scheur. Langs het Scheur vind je een lang wandel/fiespad richting Hoek van Holland en de andere kant op richting Vlaardingen.

Het Scheur Maassluis

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN MAASSLUIS

Hotels in Maassluis
Reisgidsen
Activiteiten & tours in Maassluis
Auto huren

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.