De Alpsee is een prachtig bergmeer in het zuiden van Duitsland op ongeveer 4 kilometer ten zuidoosten van het plaatsje Füssen. Het meer bevindt zich in een schitterende omgeving nabij de bekende kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein. Mocht je ooit in Beieren zijn, mag je de Alpsee zeker niet overslaan!

De Alpsee

De Alpsee heeft een omtrek van ongeveer 5 kilometer en een diepte van maximaal 62 meter. Door de nabijheid van enkele kastelen en de wilde zwanen die in dit meer leven is de Alpsee erg populair onder toeristen. Wij hadden de Alpsee eigenlijk niet op de planning staan tijdens onze rondreis door Duitsland, maar kwamen hier per toeval terecht. Helaas hebben de zwanen, waar zo veel over wordt gesproken, niet gezien maar dit maakt een bezoek aan het meer zeker niet minder mooi 😉

Alpsee

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is de Alpsee gelegen tussen bossen en bergen. Het gebied rondom het meer is zo mooi dat zelfs de Beierse koningen er vroeger voor kozen om hier hun kastelen te bouwen (dit zijn de kastelen waar ik het eerder over had). Vlakbij het meer vind je kasteel Hohenschwangau en iets verderop vind je het bekendere kasteel Neuschwanstein. Dit kasteel diende ter inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland.

Kasteel Hohenschwangau

Activiteiten aan de Alpsee

Aan de Alpsee bevindt zich een boothuis waar je kleine bootjes kunt huren. Het huren van de bootjes is mogelijk van mei t/m oktober van 10:00 tot 19:00. Vanuit een bootje heb je uitzicht op de adembenemende omgeving van de Beierse Alpen en op de eerdergenoemde kastelen. Ook kun je in ongeveer anderhalf uur een wandeling maken rondom het meer en in de zomer kun je zelfs een duik nemen in het kristalheldere water.

Alpsee

Hoe kom je er?

  • Auto: De meest makkelijke manier om bij de Alpsee te komen is met de auto. Vanaf Utrecht is het zo’n 786 km tot aan de Alpsee. Dit is een autorit van ongeveer 8 uurtjes. Er zijn verschilende parkeerterreinen te vinden van P1 t/m P4. Wij stonden geparkeerd op P4 en betaalden €8,00.

Ben je al in Duitsland en wil je liever met de bus richting de Alpsee? Neem dan de lokale bus in Füssen. Dit is busnummer 73 of 78.

Meer plekken in Duitsland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links