De Atacama woestijn is een 970 km lange woestijn in het noorden van Chili en staat bekend als de droogste ter wereld. Bij een woestijn en zoveel droogte denk je waarschijnlijk aan een saaie boel, maar niets is minder waar. De Atacama woestijn is echt schitterend en er is genoeg te beleven. In dit artikel zet ik de hoogtepunten van de Atacama woestijn voor je op een rij!

De Atacama woestijn in Chili

In het noorden van Chili, vlakbij de grens met Bolivia, Peru en Argentinië ligt de Atacama woestijn. Deze woestijn is 970 km lang en ligt op gemiddeld 610 meter boven zeeniveau. Doordat er bijna nooit regen valt in de Atacama woestijn is dit één van de droogste plekken ter wereld. Ondanks alle droogte, vind je er toch veel diversiteit. Denk bijvoorbeeld aan vulkanen, meren, flamenco’s en een zoutvlakte.

Atacama woestijn in Chili

Startpunt: San Pedro de Atacama

Bij een bezoek aan de Atacama woestijn in Chili is het dorpje San Pedro de Atacama de ideale uitvalbasis. San Pedro de Atacama is een klein toeristisch dorpje in de woestijn waar het heerlijk vertoeven is. Je vindt er veel leuke barretjes en lekkere restaurantjes. Ook vind je op bijna elke hoek van de straat toeristenbureaus. Tijdens mijn bezoek aan de Atacama woestijn in 2013, kozen mijn studiegenootje en ik ervoor om een paar nachten in dit dorpje te verblijven en om vanuit hier excursies alle excursies te boeken.

San Pedro de Atacama

ACCOMMODATIE TIPS
Op zoek naar een accommodatie in San Pedro de Atacama? Mijn tips zijn:

Altos de Quitor Glamping & Cabañas
Yakana Hotel


Is dit toch niet helemaal wat je zoekt? Vergelijk hier dan zelf accommodaties in San Pedro de Atacama.

Valle de la Luna

Eén van de mooiste plekken in de Atacama woestijn vind ik Valle de la Luna. Een bezoek aan deze maanvallei mag naar mijn mening zeker niet onbreken. Valle de la Luna ligt op ongeveer 13 kilometer van San Pedro de Atacama. Je vindt hier rotsformaties die lijken op maanlandschappen en prachtige zandduinen.

  • Tip: Bezoek Valle de la Luna rond zonsondergang dan zijn de kleuren het mooist!
Valle de la Luna: Atacama woestijn

Lagunas Altiplánicas

Een andere mooie tour in de Atacama woestijn is die naar de Lagunas Altiplánicas. De Lagunas Altiplánicas bevinden zich op ongeveer 90 kilometer van San Pedro de Atacama en liggen op een hoogte van ongeveer 4000 meter. Op deze hoogte vind je 2 prachtige meren: Laguna Miscanti en Laguna Minique. Als je geluk hebt, kom je ook nog een aantal dieren tegen, zoals llamas en vicuñas.

Lagunas Altiplánicas: Ataccama woestijn

El Tatio Geysers

De Tatio Geysers mogen ook zeker niet ontbreken. De geisers bevinden zich op ongeveer 89 kilometer van San Pedro de Atacama en liggen op een hoogte van maar liefst 4200 meter boven zeeniveau. Je vindt hier meer dan 80 actieve geisers.

  • Tip: Trek warme kleding aan, want het is ’s ochtendsvroeg behoorlijk koud bij de geisers. Ik had het geluk dat ik een lieve gids had van wie ik zijn jas mocht lenen. Mocht je willen zwemmen in één van de wartmebaden dan is dit mogelijk dus neem je zwemkleding mee.
El Tatio Geysers: Atacama woestijn

Laguna Cejar

And last but not least.. Laguna Cejar. Laguna Cejar is een zoutmeer in de Atacama woestijn en ligt op maar 16 kilometer van het eerder genoemde dorpje San Pedro de Atacama. Het is heerlijk om even in het meer te dobberen terwijl je van de prachtige omgeving geniet.

  • Tip: Neem je zwekleding mee, want je kunt hier dus zwemmen!

TIPS VOOR EXCURSIES
De Atacama woestijn ontdekken door middel van excursies?

Bekijk hier het excursie aanbod van GetYourGuide

AUTO HUREN
Liever zelf door de woestijn trekken met een auto?

Bekijk hier de mogelijkheden voor het huren van een auto

Hoe kom je er?

Vanuit Santiago de Chile

  • Vliegtuig: De snelste manier om vanuit Santiago naar Atacama te gaan is vliegen. Je kunt vanuit Santiago de Chile meerdere keren per dag naar Calama vliegen.
  • Bus: Mijn klasgenootje en ik kozen ervoor om vanuit Santiago de bus te pakken naar de Atacama woestijn. Dit is een rit van ongeveer 24 uur.

Meer lezen over Chili? Lees ook:

*Dit artikel bevat affiliate links