Op slechts een half uur ten westen van de Duitse stad Ulm ligt de prachtige blauwe bron Blautopf. De kleur van deze bron is zó helder dat het bijna onwerkelijk lijkt. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de Blautopf in Blaubeuren!

De Blautopf in Blaubeuren

De Blautopf is een kraakheldere blauwe bron in het Duitse dorpje Blaubeuren. De bron is gelegen op ongeveer 16km van de stad Ulm. Uit de 21 meter diepe Blautopf stroomt tussen de 310 en 32.000 liter water per seconde. Het is daarmee één van de diepste en grootste bronnen van Duitsland.

Blautopf in Blaubeuren

Een bezoek aan de Blautopf

Tijdens een roadtrip door Duitsland wilden Mehtap en ik graag naar de Blautopf om met eigen ogen te zien of het water echt zo blauw is. En ik kan je vertellen: het is echt zo! De kleur van de bron is kraakhelder. Het is een beetje een blauw/blauwgroene kleur. De kleur van het water is afhankelijk van de tijd van het jaar en de lichtinval. Met een diameter van 40 meter is de Blautopf trouwens niet heel erg groot. Je kunt makkelijk een rondje om de bron lopen. Verder ligt er aan de bron nog een watermolentje en vind je er een standbeeld van een zeemeermin. Er gaan namelijk talloze sprookjes en mythen de ronde over een zeemeermin die in de diepte van de Blautopf zou moeten leven. Of dit echt zo is? Ik weet het niet. Wij hebben haar in ieder geval niet gezien 😉

De grotten van de Blautopf

Op 21 meter diepte van de Blautopf bevindt zich een grottenstelsel: de Blauhöhle. Dit is het grootste grottenstelsel in de Schwäbische Alpen in Zuid-Duitsland. In het jaar 1957 lukt twee duikers uit München om ingang van de Blauhöhle te bereiken. Omdat het best gevaarlijk is om hier te duiken is de toegang sinds de jaren ’80 beperkt tot ervaren duikers.

Blaubeuren is meer dan de Blautopf

De Blautopf is de voornaamste reden dat reizigers richting Blaubeuren gaan, maar er is nog meer te toen in dit schattige dorpje. In Blaubeuren vind je onder andere een prehistorisch museum en een klooster die je kunt bezoeken. Daarnaast is het ook heerlijk om gewoon even rond te dwalen en je te laten verwonderen door alle prachtige vakwerkhuizen.

Hoe kom je er?

  • Auto: Vanaf Rotterdam is het 683 km naar Blaubeuren. Dat is zo’n 7 uur en 20 minuten rijden.
  • Trein: Het is ook mogelijk om met de trein naar Blaubeuren te gaan. Vanaf Utrecht leg je de volgende route af:
    Utrecht – Duisburg – Ulm – Blaubueren. De rit duurt ongeveer 9 uurtjes. Tickets boeken doe je heel makkelijk via NSInternational.nl.
  • Bus: Met Flixbus kun je de bus richting Ulm nemen waar je vervolgens overstapt naar Blaubeuren. Afhankelijk van het aantal keer overstappen duurt deze rit zo’n 12 tot 13 uur.

Tip: Boek je treinticket op tijd zodat je kunt profiteren van super scherpe prijzen!

Tips voor accommodaties in Blaubeuren

In Blaubeuren zijn 4 hotels. Wij verbleven één nachtje in hotel Ochsen, een traditioneel Duits familie hotel. Het hotel verzorgt iedere ochtend een uitgebreid ontbijt en daarnaast kun je er ook heerlijk wat eten en drinken op het terras.

Meer lezen over Duitsland? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links