Een woestijn in Spanje? Ja, je leest het goed. In het zuiden van Spanje in de provincie Andalusië vind je de Tabernas woestijn. De Tabernas wordt beschouwd als de enige echte woestijn van het Europese continent. In dit artikel vertel ik jullie meer over deze fascinerende woestijn waar verschillende Hollywood Westers zijn opgenomen.

Waar ligt de Tabernas woestijn?

De Tabernas woestijn (Spaans: desierto de Tabernas) ligt in het zuidenoosten van Spanje in de provincie Andalusië. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 280 km².

Hoe kom je er?

  • Vliegtuig: Het dichtsbijzijnde vliegveld ligt in de stad Almería. Tickets naar Almeria zijn invergelijk met Malaga wel wat prijzig. Ik raad je daarom aan om naar Malaga te vliegen. Vanaf hier is het het makkelijkst om een auto te huren en zelf richting de woestijn te rijden. Om in de Tabernas te komen neem je de A92 en vervolgens de N340.
  • Auto: Vanaf Rotterdam is het ongeveer 2.226 km rijdens naar de Tabernas woestijn. Dit is een autorit van zo’n 22 uur.

Vergelijk hier vliegtickets
→ vliegtickets Almería
→ vliegtickets Malaga

De Tabernas woestijn

In de Tabernas woestijn schijnt heel het jaar de zon en er valt de minste regen van heel Europa (250mm per jaar). Het landschap van de woestijn lijkt een beetje op dat van een maanlandschap. Je vindt er namelijk indrukwekkende rotspartijen, ravijnen, steile geulen en hellingen. Verder vind je in de Tabernas ook wat cactussen, palmbomen en vetplanten.

Tabernas woestijn
Photo by: Anna Fuster

EXCURSIES IN DE TABERNAS WOESTIJN

→ Ga mee op paardrijtocht en voel je een echte cowboy

De Tabernas: geliefd bij filmmakers

De Tabernas woestijn in Spanje toont veel overeenkomsten met het Noord-Amerikaanse Wilde Westen. Dit is ook de reden dat dit gebied erg aantrekkelijk was én nog steeds is voor filmmakers. Wist je bijvoorbeeld dat onder andere de films The Good, the bad and the Ugly en Indiana Jones hier (deels) opgenomen zijn?

Themapark ‘Mini Hollywood’

In de Tabernas woestijn vind je het themapark Mini Hollywood. Ik ben hier een aantal jaren terug een keer geweest toen ik als reisleidster werkte aan de Costa de Almería. Het park bestaat uit verschillende zones. Zo vind je er een Western dorp, maar ook een zoölogisch reservaat (met meer dan 800 dieren), een zwembad en een restaurant. Ook kun je er verschillende shows bekijken waaronder een Western en een papegaaien show.

  • Kosten: 4 tot 12 jaar: €13,60, vanaf 12 jaar: €22,90
Mini Hollywood: Tabernas woestijn

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN DE WOESTIJN

Hotels in Tabernas
Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours in Tabernas

Meer lezen over Spanje? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links