De Atacama woestijn in Chili is één van de droogste ter wereld. Bij een woestijn en zoveel droogte denk je waarschijnlijk aan een saaie boel, maar niets is minder waar. De Atacama woestijn is echt schitterend en daarnaast is er ook genoeg te zien & doen in de Atacama woestijn in Chili. In dit artikel zet ik de hoogtepunten voor je op een rij!

Waar ligt de Atacama woestijn?

De Atacama woestijn ligt in het noorden van Chili vlakbij de grens met Bolivia, Peru en Argentinië. De woestijn is 970 km lang en ligt op gemiddeld 610 meter boven zeeniveau.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland

  • Vliegtuig: Vanuit Amsterdam vlieg je naar Santiago de Chile. Vanuit hier kun je vervolgens weer een vlucht nemen, de bus of een auto huren.

Vanuit Santiago de Chile

  • Vliegtuig: De snelste manier om vanuit Santiago naar Atacama te gaan is vliegen. Je kunt vanuit Santiago de Chile meerdere keren per dag naar Calama vliegen.
  • Bus: Het is ook mogelijk om vanuit Santiago de bus te pakken naar de Atacama woestijn. Dit is een rit van ongeveer 24 uur.

Vergelijk hier vliegtickets
→ vliegtickets Santiago de Chile
→ vliegtickets Calama

Zien & doen in de Atacama woestijn in Chili

Veel mensen bezoeken de Atacama woestijn tijdens een verre reis of een wereldreis. Ondanks dat de Atacama woestijn één van de droogste plekken ter wereld is, vind je er toch veel diversiteit. Denk aan vulkanen, meren, flamenco’s en zoutvlaktes. Wat er allemaal te zien & te doen is in de Atacama woestijn? Dat vertel ik je hieronder.

Atacama woestijn in Chili

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN DE ATACAMA WOESTIJN

Hotels in San Pedro de Atacama
Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours in de Atacama woestijn
Auto huren Chili

1. San Pedro de Atacama

Bij een bezoek aan de Atacama woestijn in Chili is het dorpje San Pedro de Atacama de ideale uitvalbasis. San Pedro de Atacama is een klein toeristisch dorpje in de woestijn waar het heerlijk vertoeven is. Je vindt er veel leuke barretjes en lekkere restaurantjes. Ook vind je op bijna elke hoek van de straat toeristenbureaus. Tijdens mijn bezoek aan de Atacama woestijn in 2013, kozen mijn studiegenootje en ik ervoor om een paar nachten in dit dorpje te verblijven en om vanuit hier excursies alle excursies te boeken.

San Pedro de Atacama

2. Valle de la Luna

Eén van de mooiste plekken in de Atacama woestijn vind ik Valle de la Luna. Een bezoek aan deze maanvallei mag naar mijn mening zeker niet onbreken. Valle de la Luna ligt op ongeveer 13 kilometer van San Pedro de Atacama. Je vindt hier rotsformaties die lijken op maanlandschappen en prachtige zandduinen.

  • Tip: Bezoek Valle de la Luna rond zonsondergang. Dan zijn de kleuren het mooist.

Valle de la Luna: Atacama woestijn

3. Lagunas Altiplánicas

Een andere mooie tour in de Atacama woestijn is die naar de Lagunas Altiplánicas. De Lagunas Altiplánicas bevinden zich op ongeveer 90 kilometer van San Pedro de Atacama en liggen op een hoogte van ongeveer 4000 meter. Op deze hoogte vind je 2 prachtige meren: Laguna Miscanti en Laguna Minique. Als je geluk hebt, kom je ook nog een aantal dieren tegen, zoals llamas en vicuñas.

Lagunas Altiplánicas: Ataccama woestijn

4. El Tatio Geysers

De Tatio Geysers mogen ook zeker niet ontbreken. De geisers bevinden zich op ongeveer 89 kilometer van San Pedro de Atacama en liggen op een hoogte van maar liefst 4200 meter boven zeeniveau. Je vindt hier meer dan 80 actieve geisers.

  • Tip: Trek warme kleding aan, want het is ’s ochtendsvroeg behoorlijk koud bij de geisers. Ik had het geluk dat ik een lieve gids had van wie ik zijn jas mocht lenen. Mocht je willen zwemmen in één van de wartmebaden dan is dit mogelijk dus neem je zwemkleding mee.

El Tatio Geysers: Atacama woestijn

5. Laguna Cejar

Last but not least: Laguna Cejar. Laguna Cejar is een zoutmeer in de Atacama woestijn en ligt op maar 16 kilometer van het eerder genoemde dorpje San Pedro de Atacama. Het is heerlijk om even in het meer te dobberen terwijl je van de prachtige omgeving geniet.

  • Tip: Neem je zwekleding mee, want je kunt hier dus zwemmen!

6. Maak een ballonvaart

Oke, je moet er even voor in de buidel tasten, maar het is het dubbel een dwars waard: een ballonvaart in de Atacama woestijn. Wanneer je kiest voor een ballonvaart zul je vroeg uit de veren moeten. Tijdens zonsopgangs ben je hoog in de lucht en geniet je van een panoramisch uitzicht. Na de ballonvaart geniet je samen van een ontbijt.

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN DE ATACAMA WOESTIJN

Hotels in San Pedro de Atacama
Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours in de Atacama woestijn
Auto huren Chili

Meer plekken in Chili ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links