Leestijd: 11 minuten.

Ben je op zoek naar een verrassende Europese stad voor een stedentrip? Denk dan eens aan de Griekse hoofdstad Athene. In deze stad lijkt het net alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Naast de vele historische bezienswaardigheden vind je er ook pittoreske straatjes, pleintjes en toffe street art. Wil je weten wat te doen in Athene? In dit artikel geef ik je 15 tips!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Athene?
2. Hoe kom je er?
3. Wat te doen in Athene?
4. Tips voor accommodaties.

Athene is gelegen in de regio Attica in het in het zuidoosten van het vasteland van Griekenland.

  • Vliegen: De makkelijkste manier om in Athene te komen is met het vliegtuig. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen.

Tip: Vergelijk hier vluchten van verschillende aanbieders!

In februari 2024 maakte in een solo stedentrip naar de Griekse hoofdstad en ging ik op zoek naar de leukste dingen om te doen in Athene. Al mijn tips heb ik hieronder voor je verzameld.

Ik begin mijn rijtje tips voor Athene met de bekendste bezienswaardigheid van Athene: de Akropolis. De Akropolis is een 156 meter hoog rotsplateau in het centrum waar verschillende bouwwerken op liggen. Het bekendste bouwwerk op de Akropolis is het Parthenon, een tempel gewijd aan de godin Athena. Daarnaast vind je er o.a. ook het Erechtheion en de Tempel van Niké. Omdat de Akropolis de topattractie is van Athene is en het er eigenlijk altijd druk. Ik raad je daarom aan om de Akropolis zo vroeg mogelijk te bezoeken. Naast de Akropolis vind je het Akropolismuseum waar je vondsten vind uit de oude Akropolis.

  • Adres: (klik hier voor de locatie op Google Maps).
  • Openingstijden & prijzen: De Akropolis is elke dag geopend. Van 1 april tot 15 september van 08:00 tot 07:30. Van 16 tot 30 september van 08:00 tot 19:00 uur. Van 1 tot 15 oktober van 08:00 tot 18:30 uur van 16 tot 30 oktober van 08:00 tot 18:00 uur. Van 1 november tot 30 maar van 08:00 tot 18:00 uur. Een ticket kost €22,00.

Tip: Wil je meerdere archeologische vindplaatsen bezoeken? Bespaar dan geld door een Athene Combiticket Akropolis en 6 Archeologische Vindplaatsen aan te schaffen.

Vlakbij de Akropolis vind je de oude Agora van Athene. Vroeger vormde dit gebied het centrum van de stad. De blikvanger van de Oude Agora is de Tempel van Hephaistos. Deze tempel is gebouwd in de 5e eeuw voor Christus en is één van de best bewaarde Griekse tempels uit de oudheid. Dit komt omdat de tempel een tijdje als kerk gebruikt is. Daarnaast vind je bij de Oude Agora ook de Stoa van Attalus waar tegenwoordig het Agoramuseum te vinden is.

De Romeinse Agora is rond 11 voor Christus aangelegd ten oosten van de Oude Agora. Eén van de bekendste monumenten van de Romeinse Agora is de Toren der Windenook wel Aerides of Hydraulische klok van Andronikos Kiristos genoemd. Deze toren gaf in het oude Athene de tijd en de windrichting aan. 

De bibliotheek van Hadrianus is gebouwd rond 132 voor Christus en is vernoemd naar keizer Hadrianus die de opdracht gaf voor de bouw van de bibliotheek. Ondanks de naam was het veel meer dan alleen een bibliotheek. Er waren namelijk meerdere gebouwen die allemaal een andere functie hadden. 

Het Olympieion, gelegen in het zuiden van de stad, is een tempel gewijd aan de god Zeus. Daarom wordt de tempel ook wel de Tempel van Zeus genoemd. In 515 voor Christus begon de bouw van deze tempel, maar hij werd uiteindelijk pas in het jaar 125 afgemaakt in opdracht van keizer Hadrianus. Van de 104 zuilen die de tempel ooit telde, zijn er vandaag de dag nog maar 16 over. Vlakbij het Olympieion vind je de Poort van Hadrianus vroeger de ingang van het oude Athene naar het nieuwe Athene.

Kerameikos is een wijk in Athene. Door de aanwezigheid van een beek met water was dit vroeger een belangrijk gebied voor pottenbakkers. Buiten de muren van de wijk ontstond een begraafplaats. Dit was lang de grootste begraafplaats in heel Athene. Rond 86 voor Christus vonden er veel plunderingen plaats bij de begraafplaats. De begraafplaats werd daarna niet meer gebruikt en is langzaam bedolven onder het slib van de beek. Sinds 1870 zijn er opgravingen begonnen in dit gebied. Je kunt het opgravingsgebied en de oude begraafplaats ook bezoeken. Hier zie je onder andere verschillende grafmonumenten. De opgravingen die uit dit gebied komen worden tentoongesteld in het kleine Kerameikos museum. Hier kun je onder andere beeldjes, vazen en reliëfs bekijken die opgegraven zijn.

Het Monastirákiplein (Grieks: Μοναστηράκι) is het bekendste plein van Athene. Het is een erg levendig plein gelegen aan de oostkant van het centrum. Op het plein vind je de Panagia Pantánassa kerk en de Tzisdarakis moskee. De moskee is gebouwd in de Ottomaanse tijd en doet tegenwoordig geen dienst meer als religieuze plaats maar als musuem. Rondom het plein vind je veel bezienswaardigheden zoals de bibliotheek van Hadrianus en de Oude Agora. Het is erg leuk om hier een rooftopbar te bezoeken. Denk aan Cocktail bar 360 of A for Athens.

Het Syntagmaplein in Athene is het bekendste plein van de stad. Op het plein bevindt zich het Parlementsgebouw met daarvoor het ‘graf van de onbekende soldaat’. Dit graf staat symbool voor alle Griekse soldaten die zijn overleden tijdens oorlogen en conflicten. Ieder uur van de dag vindt hier de wisseling van de wacht plaats. Dit wordt gedaan door Evzonen, soldaten in een traditioneel uniform. De meest bijzondere wisseling vindt plaats op zondagochtend om 11 uur.

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Maak dan een wandeling door de Nationale tuin van Athene. In deze voormalige Koninklijke Tuin van ongeveer 15,5 hectare vind je naast verschillende vijvers, bomen en planten ook het Zappeion gebouw. Dit gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor exposities, tentoonstellingen, evenementen en politieke gebeurtenissen.

Deze tip zie je niet veel voorbij komen in lijstjes voor tips stedentrip Athene, maar is toch zeker de moeite waard. Het oudste huis van Athene, ookwel Benizelou mansion genoemd. Dit huis is erg bijzonder omdat het de laatste overgebleven konaki in Athene is, een ommuurd complex dat de voorkeur geniet van de sociale elite in het hele Ottomaanse Rijk.

Op steenworpafstand van het Monastirákiplein vind je de Varvakios markthallen. Hier kun je terecht voor verschillende soorten vlees, vis, groenten & fruit, specerijen, olijven etc. Tijdens mijn stedentrip in Athene maakte ik zelf een kort rondje door de vlees en vis hallen en keek hier echt mijn ogen uit. Het gaat er hier namelijk zo anders aan toe dan bij ons. Het vlees wordt op voor je neus op de grote houten blokken gesneden en alles

Eén van de leukste dingen om te doen in Athene vind ik persoonlijk rond te slenteren in de wijk Plaka & Anafiotike. Deze authentieke wijk aan de voet van de Akropolis bestaat uit smalle straatjes met gezellig cafés en restaurants. Ik raad je aan om hier gewoon lekker rond te wandelen en te genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Nog een extra tip: vanaf het hoogste plekje in Anafiotika heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Tip: Wist je dat Athene vlakbij het strand gelegen is? Je kunt een stedentrip Athene dan ook prima combineren met een vakantie aan de Atheense Rivièra.

Het Panathinaiko stadion in Athene is een bijzonder stadion. Ten eerste omdat dit het stadion is waar de eerste moderne olympische spelen werden gehouden en ten tweede omdat het stadion gebouwd is van marmer. Het Panathinaiko stadion staat daarom ook wel bekend als het Kalimarmaro stadion. Wil je het stadion wel zien maar niet perse van binnen bezichtigen? Wandel dan een rondje om het stadion (dit is gratis).

  • Adres: Leof. Vasileos Konstantinou, Athina 116 35 (klik hier voor de locatie op Google Maps).
  • Openingstijden & prijzen: Maart t/m oktober van 08:00 tot 19:00 uur. November t/m februari van 08:00 tot 17:00 uur. Een ticket kost €10,00.

Athene ligt verspreid over zeven heuvels waarvan Lycabettus Hill met 227 meter de hoogste is. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht op de stad. Een aanrader is om Lycabettus Hill te bezoeken bij zonsondergang wanneer de zon een mooi oranjeroze gloed heeft. Je kunt op twee manieren naar de heuvel toe, met de kabelbaan of lopend. De kabelbaan vind je aan Plutarch Street en kost €7,00.

Ik sluit dit rijtje tips stedentrip Athene af met street art spotten. In Athene vind je namelijk heel veel street art. Het best ga je naar de wijk Psyri, Exarchia en Anafiotika, maar eigenlijk vind je bijna overal wel street art. Ga je liever met een gids op pad en wil je een street art tour boeken? Bekijk hier dan de mogelijkheden.

Hieronder deel ik mijn tips voor de leukste accommodaties in Athene:

  • Royalty Hotel Athens: gunstig gelegen hotel middenin het hart van Athene, op 3 minuutjes lopen van het Monastiráki plein. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.
  • Acropolis City Life BH: hotel met dakterras met prachtig uitzicht op de Akropolis. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.
  • Four Seasons Astir Palace Hotel Athens: wil je een hotel aan het strand? Dan is dit hotel aan de Atheens Riviéra een goede optie. Het hotel beschikt o.a. over een spacentrum, een fitnesscentrum en een privéstrand. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.

CHECKLIST STEDENTRIP ATHENE:
Bekijk hier de leukste hotels in Athene.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Athene.
Huur hier je auto in Athene.

Georganiseerd naar Athene? Bekijk dan de volgende aanbieder:
de Vakantiediscounter.
Prijsvrij.
TUI.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links