Leestijd: 6 minuten.

Echternach is de oudste stad van Luxemburg en tevens ook één van de mooiste steden van het land. In dit stadje vind je interessante bezienswaardigheden en ook natuurliefhebbers zitten hier goed. Echternach is namelijk dé toegangspoort tot het sprookjesachtige Mullerthal. In dit artikel neem ik je mee naar de leukste dingen om te doen in Echternach.

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Echternach?
2. Hoe kom je er?
3. Wat te doen in Echternach? 9 tips!
4. Tips voor accommodaties in Echternach.

Waar ligt Echternach?

Echternach is een stad in het noorden van Luxemburg vlakbij de grens met Duitsland.

Hoe kom je er?

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 358 km naar Echternach. Dat is een autorit van ongeveer 3 uur en 40 minuten.
 • Bus: Vanuit verschillende plekken in Nederland kun je met de bus naar Luxemburg stad reizen. Denk bijvoorbeeld aan Flixbus. Vanaf Luxemburg stad kun je vervolgens de lokale bus pakken naar Echternach (buslijn 201/211/212).
 • Trein: Met NSInternational kun je heel gemakkelijk met de trein naar Luxemburg stad reizen. Vanaf hier kun je vervolgens de bus pakken naar Echternach (buslijn 201/211/212).

Goed om te weten: Sinds 2020 is het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis. Of je nu met de bus, trein of tram in Luxemburg reist, je hebt geen ticket meer nodig. Plan hier je reis.

Wat te doen in Echternach?

In dit artikel neem ik je mee naar de leukste dingen om te doen in en rondom Echternach. Om het je makkelijk te maken, vermeld ik per activiteit en/of bezienswaardigheid waar deze zich bevindt en wat de openingstijden & prijzen zijn. Wel raad ik je aan om voor vertrek altijd zelf nog even de officiële website te checken omdat deze kunnen veranderen.

Echternach.

1. Bezoek de Abdij van Willibrordus.

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden van Echternach is de abdij van Willibrordus. De geschiedenis van dit imposante bouwwerk gaat terug naar de 7e eeuw. Daarmee was dit het eerste Angelsaksische klooster op het Europese vasteland. Door de eeuwen heen is zowel de abdij als de basiliek verschillende keren herbouwd en uitgebreid waarbij de graftombe van Willibrordus altijd intact is gebleven. Deze bevindt zich in de crypte van de abdijkerk. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Echternach? Dan raad ik je aan om het abdijmuseum te bezoeken.

 • Website: Abdij Echternach / Basiliek Echternach.
 • Adres: Sint Willibrordus basiliek – 6460 Echternach.
 • Openingstijden & prijzen: Het abdijmuseum is geopend van 10:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur. Een bezoek aan het museum kost €3,00. De basiliek is van maandag t/m zaterdag geopend van 08:00 tot 18:00 uur. Zondag van 13:00 tot 18:00 uur. Een bezoek aan de basiliek is gratis.

Basiliek van Echternach.
Sint Willibrordus basiliek.

2. Place du Marché.

Place du Marché, oftewel het marktplein, is het bruisende hart van Echternach. Aan het plein vind je gekleurde historische panden met verschillende restaurants en winkels. Eén van de belangrijkste gebouwen aan het plein is het voormalige Justitiepaleis, de Denzelt. Op het plein worden naast de maandelijkse en tweewekelijkse markt ook feesten en evenementen gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het Springprocessiefeest dat jaarlijks op Pinsterdinsdag gevierd wordt.

 • Adres: Place du Marché – 6586 Echternach.

3. De stadsmuur van Echternach.

Het historische karakter van Echternach is ook goed zichtbaar door de oude stadsomwalling. Om het stadscentrum te beschermen werd er rond de 12e eeuw namelijk een stadsmuur aangelegd. De omwalling was oorspronkelijk 2 kilometer lang en bestond uit 6 poorten, 14 torens en een brede gracht. Door nieuwe krijgstechnieken in de 18e eeuw verloor de middeleeuwse stadsmuur zijn militaire functie en werd de muur voor een groot deel afgebroken. Gelukkig zijn er nog wel delen van de muur overgebleven die je vandaag de dag nog kunt bezichtigen.

Stadmuur van Echternach.
Stadsmuur Echternach.

4. Parochiekerk St-Peter en St-Paul.

Op de plek waar nu de Sint-Petrus en Pauluskerk staat, stond in de Romeinse tijd een fort vanuit waar de rivier de Sûre in de gaten werd gehouden. De kerk wordt voor het eerst genoemd in een document uit het jaar 698, het jaar waarin de stad Echternach werd gesticht door de benedictijnse monnik Willibrord. Bijzonder aan de kerk zijn de gewelfschilderijen uit de late renaissance. Deze kwamen aan het licht tijdens uitgebreide restauratiewerkzaamheden in 2008.

 • Adres: Rue de la Montagne – 6581 Echternach.
 • Openingstijden & prijzen: Geopend van maandag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Parochiekerk St-Peter en St-Paul.

5. Winkelen in Echternach.

Zin om te winkelen? Ook dan zit je goed in Echternach. In de gezellige voetgangerszone zit een groot aantal winkels en luxe boetieks. De meeste winkels zijn ook op zondagmiddag open.

Winkelen in Echternach.
Winkelen in Echternach.

6. Relaxen aan het meer van Echternach.

Heb je zin in verkoeling? Of wil je een leuke wandeling maken? Dan raad ik je aan om het meer van Echternach te bezoeken. Rondom dit kunstmatige meer ligt een verhard wandelpad waar je een wandeling van ongeveer 3,7 kilometer kunt maken. Daarnaast is een deel van het meer ook geschikt om te zwemmen. Het zwemgedeelte is vrij toegankelijk via het kleine eiland vlakbij de jeugdherberg Youth Hostel. Bij het hostel kun je ook gratis parkeren.

 • Adres: Lac d’Echternach – 6478 Echternach.
 • Openingstijden & prijzen: Het zwemgedeelte is van mei tot september elke dag van 07:00 tot 22:00 uur gratis toegankelijk.

Het meer van Echternach.
Meer van Echternach.

7. Romeinse villa van Echternach.

Op het moment dat het meer van Echternach werd aangelegd, zijn er overblijfselen van een oude Romeinse villa uit de derde eeuw gevonden. Vandaag de dag is het mogelijk om de ruïnes van deze Romeinse villa te bezoeken. In het naastgelegen bezoekerscentrum vind je een replica van het reusachtige gebouw inclusief badhuis.

 • Website: Romeinse villa Echternach.
 • Adres: Lac d’Echternach – 6478 Echternach.
 • Openingstijden & prijzen: De Romeinse villa is in 2024 geopend van 30 maart t/m 29 september op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur

Ontdek de omgeving van Echternach.

Het gebied rondom Echternach wordt door de aanwezigheid van rotsen, watervallen en bossen ook wel Klein-Zwitserland genoemd. Wanneer je in Echternach bent, raad ik je dan ook zeker aan om dit gebied, het Mullerthal, te ontdekken. Tijdens ons bezoek aan Echternach hebben wij de Mullerthal trail route 2 gelopen. Echt een aanrader. Wil je niet de hele Mullerthal Trail volgen? Dan kun je bijvoorbeeld ook route E1 vanuit Echternach doen. 

Tips voor accommodaties in Echternach.

Campings

 • Camping du Rivage: Tijdens ons bezoek aan Echternach verbleven wij op Camping Du Rivage, een fijne camping in Wallendorf-Pont. Bekijk hier de mogelijkheden.

Hotels

Camping du Rivage.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.