Leestijd: 6 minuten.

Estella is een middeleeuws stadje in het noorden van Spanje. De stad staat vooral bekend onder pelgrims, omdat de beroemde pelgrimstocht de Camino Francés door deze stad komt. Maar ook als je geen Camino loopt, is een bezoek aan Estella zeker de moeite waard. In dit artikel vertel ik je wat te doen in Estella!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Estella?
2. Hoe kom je er?
3. Korte geschiedenis.
4. Wat te doen in Estella?
5. Tips voor accommodaties.

Waar ligt Estellla?

Estella (Baskisch: Lizarra) is gelegen in de regio Navarra in het noorden van Spanje op zo’n 44 km van Pamplona.

Hoe kom je er?

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het 1.377 km rijden. Dit is een autorit van ongeveer 13,5 uur.
 • Vliegtuig: Om in Estella te komen, vlieg je het best naar Bilbao. Vanaf hier kun je het makkelijkst de bus pakken naar Estella.

TIP: Transavia heeft goedkope vliegtickets naar Bilbao vanaf €49!

Korte geschiedenis Estella.

Estella is rond de 2e eeuw voor Christus door de Romeinen gesticht en diende als een belangrijke halteplaats langs de Romeinse weg die Zaragoza met Pamplona verbond. Tijdens de Middeleeuwen werd Estella een belangrijk centrum in het Koninkrijk Navarra en in 1090 werd het een bisschopszetel. In de 15e en 16e eeuw tijdens de regeerperiode van de katholieke koningen werd Navarra geannexeerd door Castilië wat leidde tot een periode van politieke en religieuze veranderingen. De stad bleef gedurende de 17e en 18e eeuw groeien, maar leed ook onder enkele conflicten en oorlogen. Uiteindelijk heeft Estella zich ontwikkeld tot een charmante stad met een goed bewaard gebleven historisch centrum.

Estella
Estella.

Wat te doen in Estella?

Voor mij was een bezoek aan Estella onderdeel van etappe 5 Camino Francés. Omdat ik er al vroeg aankwam, heb ik een hele dag gehad om deze oude stad aan de pelgrimsroute te ontdekken. Al mijn tips heb ik hieronder voor jullie verzameld.

1. Palacio de los Reyes de Navarra.

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen in Estella is het voormalige paleis van de Koningen van Navarra (Spaans: Palacio de los Reyes de Navarra). Dit gebouw bevindt zich op het Plaza de San Martín plein en dateert uit de 12e eeuw. Vanaf het einde van de 12 eeuw tot het midden van de 15e eeuw was dit het konlinklijk paleis van de koningen van Navarra. Vanaf het midden van de 19e eeuw tot het jaar 1951 was het een gevangenis en sinds 1991 bevindt zich er het Gustavo de Maeztu-museum. Dit museum bevat een belangrijke collectie schilderijen die door de kunstenaar Gustavo de Maeztu aan de stad Estella zijn geschonken.

 • Website: Museum Gustavo de Meaztu
 • Adres: San Nicolás 1 – 31200 Estella
 • Openingstijden & prijzen: Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09:30 tot 13:30 uur en van 16:00 tot 18:00 uur. Op zon- en feestdagen van 11:00 tot 14:00 uur. Maandag gesloten.

Estella
Palacio de los Reyes Navarra.

2. Iglesia de San Pedro de la Rúa.

Tegenover het paleis van de Koningen van Navarra bevindt zich de belangrijkste kerk van Estella: Iglesia de San Pedro de la Rúa. De deur van deze kerk dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw en vertoont sporen van Arabische invloeden. Bij de kerk hoort ook een klooster dat je kunt bezoeken. Het klooster dateert uit de 12e eeuw en wordt beschouwd als één van de meest grootste sculpturale rijkdom van de Navarrese Romaanse.

 • Adres: C. San Nicolás 1 – 31200 Estella
 • Openingstijden & prijzen: Maandag t/m zaterdag geopend van 10:00 tot 13:30 en van 18:00 tot 19:00. Zondag geopend van 10:00 tot 12:30. Een bezoek aan de kerk is gratis.

Iglesia de San Pedro de la Rúa.
Estella
Klooster.

3. Terrasje pakken op Plaza de los Fueros.

Hoe leuk is het om ergens op een terrasje neer te ploffen en mensen te kijken? In Estella doe je dit het best op het plein Plaza de los Fueros. Je vindt hier verschillende restaurants en barretjes waar je de authentieke gastronomie uit Navarra kunt proeven. Ook vind je hier de kerk van San Juan Bautista en de gebouwen met balkons.

 • Adres: Plaza de los Fueros – 31200 Estella

Plaza de los Fueros.

4. Iglesia de San Miguel.

Een andere kerk die de moeite waard is om te bezoeken is Iglesia de San Miguel. Deze kerk ligt ligt op een rotsachtige heuvel en is te bereiken via een oude stenen trap. De bouw van de kerk begon in de 12e eeuw. Doordat de bouw lang duurde, heeft de kerk verschillende bouwstijlen.

 • Adres: Plaza San Miguel – Estella

Estella
Iglesia de San Miguel.

5. Wandel over el puente de Cárcel.

Dwars door Estella loopt de rivier Ega. Dit is dan ook de reden dat de stad verschillende bruggen kent. De bekendste brug is Puente de Cárcel, een prachtige brug die de twee stadsdelen verbindt. De oorspronkelijke brug werd gebouwd in de 12e eeuw, is herbouwd in de 14e eeuw en in 1873 verwoest tijdens de Carlistenoorlogen. De brug is een reconstructie. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de rivier de Ega en de kerk van San Miguel.

 • Adres: C. Asteria 2 – 31200 Estella

Puente de Cárcel.

6. Convento de Santo Domingo.

Het Convento de Santo Domingo is een voormalig klooster in Estella waarvan de bouw begon in 1260. In het jaar 1839 werd het openbaar domein, maar omdat er geen koper gevonden werd, stond het klooster in de jaren die volgden leeg. Vervolgens heeft de provinciale raad van Navarra het klooster in de jaren 70 gerestaureerd en werd een deel van het klooster een verpleeghuis.

 • Adres: Calle Elgacena 1 – 31200 Estella

Convento de Santo Domingo.

7. Wijn tappen bij de wijnfontein.

Mijn laatste tip is eigenlijk meer een tip voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela: wijn tappen bij de wijnfontein in Ayegui. Na een paar slokjes wijn bij Bodegas Irache zou je weer helemaal gemotiveerd moeten zijn om de route te vervolgen. ¡Buen Camino!

 • Adres: Cam. de Santiago 91A – 31240 Ayegui

Wijnfontein Irache.

Tips voor accommodaties in Estella.

Hieronder deel ik mijn tips voor accommodaties in Estella:

 • IRAIPE Estella Rooms: Zeer schoon hotel in het centrum waarvan sommige kamers beschikken over een terras. Klik hier voor de boekingsmogelijkheden.
 • MUSU: Wil je liever een appartement zodat je lekker zelf kunt koken? Dan is MUSU een aanrader. Dit is een 3 kamer appartement dat beschikt over een terras met uitzicht op de bergen. Klik hier voor de boekingsmogelijkheden.

PLAN HIER JE BEZOEK AAN ESTELLA:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets.
Vergelijk hier de leukste hotels in Estella.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Navarra.
Auto huren in Navarra.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.