Leestijd: 7 minuten.

Ben je op zoek naar een stedentrip dichtbij huis? Denk dan eens aan Trier. In deze oudste stad van Duitsland vind je mooie historische gebouwen, leuke pleintjes en gezellige wijnbars. En dat alles op maar 4 uurtjes rijden van Nederland. In dit artikel neem ik je mee naar de leukste dingen om te doen in Trier!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Trier?
2. Hoe kom je er?
3. Wat te doen in Trier?
4. Tips voor accommodaties.

Trier is gelegen aan de rechteroever van de Moezel in het westen van Duitsland.

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 365 km tot aan Trier. Dit is een autorit van ongeveer 4 uurtjes.
 • Trein: Met de trein ben je in ongeveer 6,5 uur in Trier. Tickets koop je heel gemakkelijk bij NSinternational.
 • Bus: Het is ook mogelijk om met de bus te gaan. Met Flixbus ben je in ongeveer 7,5 uur in Trier.

In maart 2024 maakte ik een stedentrip Trier en heb ik de beste tips voor je verzameld. Hieronder neem ik je mee naar de leukste dingen om te doen in Trier.

Trier
Uitzicht op de stad vanaf Porta Nigra.

De Porta Nigra, Latijns voor zwarte poort, is hét symbool van Trier. Je kunt dan ook niet om deze poort heen wanneer je de stad bezoekt. De poort stamt uit de 2e eeuw en heeft zijn naam te danken aan de zandsteenblokken waarvan de poort gemaakt is. Ooit waren dit lichte zandsteenblokken maar door verwering en roetafzetting hebben ze een zwarte kleur gekregen. Direct aan de Porta Nigra ligt het Simeonsklooster. Hier bevindt zich tegenwoordig het stedelijk museum (Städtisches Museum Simeonstift).

 • Adres: Porta Nigra Platz 54290 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: Dagelijks geopend. Maart & oktober van 09:00 tot 17:00 uur. April t/m september van 09:00 tot 18:00 uur. November t/m februari van 09:00 tot 16:00. Een kaartje kost €4,00.

Het Amfitheater van Trier is een Romeins amfitheater gebouwd aan het einde van de 2e eeuw. In dit theater werden bloeddorstige entertainmentprogramma’s getoond waaronder gladiatorengevechten. Daarnaast werd het theater ook gebruikt voor religieuze feesten en bijeenkomsten. Bijzonder is dat de kelder van het theater nog intact is gebleven. Deze kun je vandaag de dag nog bezoeken.

 • Adres: Olewiger Straße 45, 54295 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: Dagelijks geopend. Maart & oktober van 09:00 tot 17:00 uur. April t/m september van 09:00 tot 18:00 uur. November t/m februari van 09:00 tot 16:00. Een kaartje kost €4,00.

Doen in Trier: Amfitheater bezoeken.
Amfitheater.

De Kaiserthermen, oftewel de keizerlijke baden, zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Trier. De baden zijn aan het einde van de 3e eeuw gebouwd en waren de grootste baden van het toenmalige Romeinse Rijk. Keizer Constantijn schonk de Kaiserthermen aan de bevolking, maar de bouw werd echter nooit volledig voltooid omdat de keizer Trier verliet. Vandaag de dag kun je de ruïnes van de warmwaterbaden en de ondergronds kanalen en gangen bezichtigen.

 • Adres: Weberbach 41, 54290 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: Dagelijks geopend. Maart & oktober van 09:00 tot 17:00 uur. April t/m september van 09:00 tot 18:00 uur. November t/m februari van 09:00 tot 16:00. Een kaartje kost €4,00.

De Dom van Trier is de oudste bisschopskerk van Duitsland. De eerste grote basiliek werd hier tussen 310 en 329 na Christus gebouwd. In 326 de Romeinse keizer Constantijn de Grote aan de bouw van de zijn basiliek ik Trier. In de jaren die volgenden, vonden er diverse uitbreidingen plaats en hebben er verschillende aanpassingen plaatsgevonden. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige west façade, die de Salische stijl vertegenwoordigt.

 • Adres: Liebfrauenstraße 12, 54290 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: April t/m oktober dagelijks geopend van 06:30 tot 18:00 uur. November t/m maart dagelijks geopend van 06:30 tot 17:30 uur. De toegang tot de kerk is gratis.

Doen in Trier: Dom bezoeken.
Dom van Trier.

Wil je een overzicht van de gehele Romeinse tijd van Trier? Dan moet je in het Rheinisches Landesmuseum zijn. Hier vind je zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen die de historische tijdperken van de geschiedenis van de stad tonen. Het museum bezit een belangrijke collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen afkomstig uit het Duitse Rijnland, met een nadruk op de Romeinse periode in Trier en het Moezelgebied.

 • Adres: Weimarer Allee 1, 54290 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: Geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Een kaartje kost €8,00.

De Barbarathermen zijn gebouwd in de 2e eeuw na Christus en waren het grootste Romeinse thermencomplex ten noorden van de Alpen. Vandaag de dag zijn alleen de funderingen van de thermen nog over.

 • Adres: Südallee, 54290 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: Januari, februari, november & december van 09:00 tot 16:00 uur. Maart & otkober van 09:00 tot 17:00 uur. April t/m september van 09:00 tot 18:00 uur. De toegang is gratis.

De Thermen am Viehmarkt zijn de oudste thermen van de stad. Het complex is gebouwd tussen 80 en 100 na Christus en werd pas in 1987 ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor een ondergrondse parkeerplaats. Sinds 1998 zijn de Thermen am Viehmarkt opengesteld voor het publiek.

 • Adres: Viehmarktplatz, 54290 Trier.
 • Openingstijden & prijzen: Dagelijks geopend. Maart & oktober van 09:00 tot 17:00 uur. April t/m september van 09:00 tot 18:00 uur. November t/m februari van 09:00 tot 16:00. Een kaartje kost €4,00.

Thermen Am Viehmarkt.

De Hauptmarkt is het centrale plein van Trier. Je vindt hier mooie vakwerkhuisjes en leuke winkeltjes. Van maart t/m oktober vind je hier ook een wijnbar waar je kunt genieten van heerlijke wijntjes.

Hauptmarkt.

Het Keurvorstelijk Paleis (Duits: Kurfürstliches Palais) was vanaf de 16e tot eind 18e eeuw de residentie van de keurvorsten van het aartsbisdom en keurvorstendom Trier. Vandaag de dag zijn er diverse overheidsinstanties gevestigd in het gebouw. Het is niet mogelijk om het paleis van binnen te bezichtigen, maar het is wel leuk om een rondje om het paleis heen te lopen en door de tuinen te wandelen.

 • Adres: Willy-Brandt-Platz 3, 54290 Trier.

Keurvorstelijk Paleis.

Omdat Trier gelegen is aan de Moezel, kan je de stad natuurlijk niet verlaten zonder een glaasje wijn geproefd te hebben. Aanraders zijn Weinstube Kesselstatt en Weinbar Trier. Daarnaast is het ook erg leuk om een wijntje te drinken bij de eerder genoemde wijnkraam op de Hauptmarkt. Houd er rekening mee dat dit alleen kan van maart t/m oktober.

In de omgeving van Trier is genoeg te zien en te beleven. Als je van wandelen houdt, is het Römerpfad (op 20 minuutjes rijden) een aanrader. Daarnaast ligt de prachtige regio Mullerthal in Luxemburg op nog geen 30 minuten rijden. Een leuke wandeling is Mullterhal route B2. Een bezoekje aan de stad Echternach is ook zeker de moeite waard.

Hieronder deel ik mijn favoriete accommodaties in Trier:

 • Romantik Hotel Zur Glocke: dit romantische hotel is gelegen in het voetgangersgebied op 2 minuten lopen van de Hauptmarkt en de Porta Nigra. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.
 • Hotel Villa Hügel: toe aan ontspanning na een dagje de stad ontdekken? Dan moet je hier zijn! Dit gerenoveerde 4-sterrenhotel beschikt namelijk over een saunaruimte met een zwembad. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.
 • Ibis Styles Trier City: Dit designhotel is gevestigd in het gebouw van het voormalige postkantoor op een prachtige locatie in het historische centrum. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.

CHECKLIST STEDENTRIP TRIER:
Bekijk hier de leukste hotels in Trier.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Trier.
Huur hier je auto in Trier.

Georganiseerd naar Trier? Bekijk dan de volgende aanbieder:
TUI.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links