Valkenburg is een oude vestingstad in Zuid-Limburg en kent een rijke geschiendenis. Je vindt er veel bijzondere bezienswaardigheden waaronder de kasteelruïne die hoog boven de heuvel uit torent. Naast cultuur en geschiedenis opsnuiven kun je er ook heerlijk wandelen, fietsen en onstpannen. In dit artikel neem ik je mee naar de leukste dingen om te doen in Valkenburg!

DIT GA JE LEZEN:
1. Doen in Valkenburg
1.1 Bezoek Kasteel Valkenburg
1.2 Neem een kijkje in de grotten
1.3 Maak een ritje met de kabelbaan
1.4 Bezoek de steenkolenmijn
1.5 Borrelen op één van de vele terrasjes
1.6 Ontspannen bij bij Thermae 2000
1.7 Cauberg

Doen in Valkenburg

De stad Valkenburg is niet zo heel erg groot, maar het aanbod aan verschillende toeristische attracties daarentegen wel. Er is genoeg te doen in Valkenburg voor een compleet dagje weg of zelfs een heel weekend weg. Mijn tip is om met de trein te gaan. Zo maak je meteen kennis met het oudste treinstation van Nederland gebouwd in 1853.

1. Bezoek Kasteel Valkenburg

De bekendste bezienswaardigheid in Valkenburg is ongetwijfeld de kasteelruïne. Een bezoek aan kasteel Valkenburg mag dan ook zeker niet ontbreken. Al wandelend door de ridderzaal, de kapel en artilleriekamer waan je je terug naar de middeleeuwen. Mijn tip is om je bezoek af te sluiten met een drankje bij Rooftopbar Tash.

 • Adres: Daalhemerweg 27 – 6301 BJ Valkenburg
 • Openingstijden & prijzen: Dagelijks geopend van 10:00 tot 17:30 uur. Een kaartje kost €9,00. Een combinatieticket Kasteelruïne + Fluweelengrot kost €15,00.

Kasteel Valkenburg

TIP: Download gratis de AR-App en laat de geschiedenis van het kasteel tot leven komen.

2. Neem een kijkje in de grotten

Wist je dat je in Valkenburg verschillende grotten vindt? En dat je die grotten ook kunt bezoeken? De tempratuur in de grotten is zo’n 12 graden. Het is daarom raadzaam om warme kleding aan te trekken of mee te nemen.

Gemeentegrot

In de Gemeentegrot kun je kiezen uit een rondleiding te voet of een rondleiding per trein. Tijdens de rondleiding vertelt een gids je alles over de grot. Leuk weetje: de Gemeentegrot is door de ANWB 2023 genomineerd tot leukste uitje van Limburg.

 • Adres: Cauberg 4 – 6301 BT Valkenburg aan de Geul
 • Openingstijden & prijzen: De actuele openingstijden vind je hier. Een kaartje kost €7,50.

Mergelrijk

Mergelrijk is een uniek grottenstelsel in Valkenburg waar de verhalen worden verteld door prachtige mergel- en zandsculpturen en interessante films. Maar er is meer. Denk o.a. aan de Thomas Didden groeve, een levensgrote sculptuur van de Nachtwacht en het maken van je eigen mergelsouvenier.

 • Adres: Daalhemerweg 31a – 6301 BJ Valkenburg
 • Prijs: €17,50. Dit is inclusief een foto met 3D grotschilderingen.
 • Openingstijden:

TIP: Koop je tickets voor Mergelrijk alvast online

Fluweelengrot

De Fluweelengrot, gelegen onder de Kasteelruïne, is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. In deze eeuwenoude mergelgrot ervaar je de verhalen over blokbrekers, schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

 • Adres: Daalhemerweg 27 – 6301 BJ Valkenburg
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 11:00 tot 16:00 uur. Een kaartje voor zowel de Kasteelruïne + Fluweelengrot kost €15,00.

Fluweelengrot Valkenburg

3. Maak een ritje met de kabelbaan

Wat ook erg leuk is om te doen tijdens een dagje Valkenburg is een ritje maken met de kabelbaan. De kabelbaan is in 1954 geopend en was in die tijd nog de enige attractie op deze plek. In de loop der jaren zijn er meerdere attracties bijgekomen en is Attractiepark Kabelbaan Valkenburg ontstaan. Een ritje met de kabelbaan brengt je 68 meter omhoog naar de Wilhelminatorenwaar je kunt kiezen uit verschillende activiteiten. Denk hierbij onder andere aan laser gamen, minigolfen of een wandeling maken door het sprookjesbos.

 • Openingstijden & prijzen: bekijk hier de actuele openingstijden. Een ritje met de kabelbaan €5,50.

4. Bezoek de steenkolenmijn

In de steenkolenmijn in Valkenburg ontdek je het verhaal van het zwarte goud. Houd er rekening mee dat de mijn een gereconstrueerde steenkolenmijn is en dus nooit dienst heef gedaan als echte mijn. Dit neemt niet weg dat een bezoek aan de steenkolenmijn in Valkenburg erg interessant is. Allereerst krijg je een film te zien en vervolgens wordt je opgehaald door één van de gidsen (ex-mijnwerkers) om de mijn in te gaan. De rondleiding door de mijnen duurt ongeveer één uur.

 • Adres: Daalhemerweg 31 – 6301 BJ Valkenburg
 • Openingstijden & prijzen: Bekijk hier de actuele openingstijden. Een kaartje kost €12,00.

Steenkolenmijn Valkenburg

TIP: Koop je tickets voor de steenkolenmijn alvast online

5. Borrelen op één van de vele terrasjes

Iets waar de Limburgers heel goed in zijn, is het bourgondische leven. In de Grotestraat en op het Theodoor Dorrenplein vind je veel gezellige terrasjes waar je terecht kunt voor een hapje & een drankje.

6. Ontspannen bij Thermae 2000

Zin in ontspanning tijdens je weekendje Valkenburg? Dan raad ik je aan om naar Thermae 2000 te gaan. Dit is één van de meest bekende kuuroorden van Nederland. Behalve een sauna- en wellnesscentrum is Thermea 2000 ook een paramedisch centrum en bieden zij een aantal (medische) behandelkuren aan. Verder vind je in Valkenburg ook nog andere wellnesscentra en hotels waar je heerlijk kunt ontspannen.

7. Cauberg

Last but not least: de Cauberg. Deze berg, of nouja heuvel, is vooral bekend uit de wielersport maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon een ontspannen fiets- of wandeltocht maken.

Overnachten in Valkenburg?

Wil je blijven overnachten in Valkenburg? Dan is het eerder genoemde Thermae 2000 een aanrader. Hoe lekker is het om na een ontspannen dagje meteen je bed te springen? Ga je met kinderen en wil je liever naar een vakantiepark? Denk dan eens aan Vakantiepark Landal Kasteeldomein de Cauberg. Dit vakantiepark bevindt zich op de top van de Cauberg en beschikt over sfeervolle villa’s en appartementen. Liever een huisje in de natuur? Kijk dan eens op de website van Natuurhuisjes.

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN VALKENBURG

Hotels in Valkenburg
Reisgidsen
Activiteiten & tours in Valkenburg
Auto huren

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.