Op zoek naar een leuke bestemming aan de kust in eigen land? Denk dan eens aan het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Dit eiland, gelegen tussen zoet en zout, is een perfecte bestemming voor een dagje uit of een compleet weekendje weg. In dit artikel vertel ik je wat er allemaal te doen is op Goeree-Overflakkee!

Wat te doen op Goeree-Overflakkee? 10 tips!

Of je nou graag dorpjes bezoekt, een natuurliefhebber bent of gek bent op het strand. Op Goeree kan het allemaal. Hieronder geef ik je 10 tips om te doen op Goeree-Overflakkee!

1. Ontdek pittoreske dorpjes

Op Goeree-Overflakkee vind je verschillende leuke pittoreske dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk aan Ouddorp, Goederee, Middelharnis en Ooltgensplaat. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en charme.

2. Ga naar een museum

Op Goeree-Overflakke vind je verschillende musea.

# RTM museum in Ouddorp

In Ouddorp vind je het RTM museum waar je alles te weten komt over de RTM die tussen 1898 en 1966 met haar trams, bussen en veren het personen- en goederenvervoer tussen Rotterdam en de eilanden verzorgde. Je kunt hier ook zelf een tocht maken met een gerestaureerde RTM-tram.

 • Adres: G. C. Schellingerweg 2, 3253 MD Ouddorp
 • Openingstijden & prijzen: Retourrit met museumbezoek €13,00. Combikaart. Museumbezoek, tramrit en boottocht €27,00. Bekijk hier de actuele openingstijden.

# Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het eiland? Dan raad ik je aan om naar het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk te gaan.

 • Adres: Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk
 • Openingstijden & prijzen: Actuele openingstijden en prijzen vind je hier.

3. Uitwaaien op het strand

Goeree-Overflakkee beschikt aan 25 km. aan strand. Genoeg plek dus om lekker uit te waaien, te genieten van het zonnetje of een watersport te beoefenen. Populaire stranden op Goeree-Overflakke zijn o.a. het strand bij Brouwersdam en het strand bij Westhoofd vuurtoren.

4. Proef een echt Flakkees biertje

In Sommelsdijk vind je de enige bierbrouwerij van het eiland. De bierbrouwerij staat bekend onder de naam Solaes en heeft vijf verschillende vaste biersoorten in het assortiment: Brandstof, Landheer, Klein verzet, Twaalf gemeten en Acht gemeten. Daarnaast hebben ze ook regelmatig seizoensbieren. Omdat de brouwers graag smaken van het eiland in hun bier verwerken, is het bier van Solaes een echt streekproduct.

 • Adres: Oostdijk 36, 3245 AS Sommelsdijk
 • Openingstijden: Vrijdag van 15:00 – 19:00 uur & zaterdag van 14:00 – 19:00 uur.

5. Ga de natuur in

Houd je van natuur? Dan zit je goed op Goeree-Overflakkee. Op het eiland vind je namelijk verschillende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Aanraders zijn o.a. het Grevelingenmeer (het grootste zoetwatermeer van Nederland) en de Slikken van Flakkee.

6. Tulpenroute op Goeree-Overflakkee

Ben je rond april/mei op het eiland? Dan raad ik je aan om de tulpenroute te rijden. Tijdens de route kom je langs de mooiste tulpenvelden van Goeree-Overflakkee.

7. Bezoek zeehondenopvang A Seal

A Seal is een zeehondenopvang in Stellendam waar gewonde zeehonden of zeehonden pups die hun moeder zijn kwijtgeraakt worden opgevangen, verzorgd en uiteindelijk weer worden vrijgelaten.

 • Adres: Haringvlietplein 3A, 3251 LD Stellendam 
 • Openingstijden & prijzen: Dinsdag van 13:30 to 17:00. Woensdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00. Een kaartje kost €10,00. Actuele prijzen & openingstijden vind je hier.

8. Vogelobservatorium Tij

Een echte Instagramhotspot op Goeree-Overflakkee is vogelobservatorium Tij. Deze vogelkijkhut heeft de vorm van een ei en is maar liefst 8 meter hoog en 11 meter lang. Vanuit het ei heb je een 360 graden uitzicht over het Haringvliet en de Haringvlietsluizen.

 • Adres: Deltahaven 69, 3251 LC Stellendam

9. Bezoek het faunapark

Faunapark Flakkee is een dierenpark opgericht in 1995 in Nieuwe-Tonge. Het park is genomineerd voor het leukste uitje van Zuid-Holland 2023.

 • Adres: Duivenwaardsedijk 22, 3244 LG Nieuwe Tonge 
 • Openingstijden & prijzen: Woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost €11,00. Bekijk hier actuele openingstijden & prijzen.

10. Haringvlietdam

De Haringvlietdam (ookwel de Haringvlietsluizen) is een onderdeel van de Deltawerken. De dam met spuisluizen sluit het Haringvliet af en ligt tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee bij de monding van de Haringvliet in de Noordzee. De Haringvlietdam en de hierboven genoemde A Seal en Vogelobservatorium Tij liggen allemaal dichtbij elkaar in Stellendam.

Tips voor accommodaties op Goeree-Overflakkee

Mijn tip voor een leuke accommodatie op Goeree-Overflakkee is Pekelpakhuis Menheerse Werf. Dit voormalig pekelhuisje in Middelharnis is omgetoverd tot B&B en de perfecte uitvalbasis om Goeree-Overflakkee te ontdekken.

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.