Giethoorn is een Nederlands dorpje gelegen in de provincie Overijssel. Door de vele kanalen en bruggetjes wordt Giethoorn ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. En wat is er in deze tijden nou leuker dan lekker een dagje varen door de smalle kanaaltjes in eigen land? In dit artikel vertel ik je alles over het huren van een bootje en varen in Giethoorn!

Het dorpje Giethoorn

Jaarlijks bezoeken ongeveer 350.000 toeristen deze Nederlandse toeristische trekpleister. Het fijne aan het dorpje Giethoorn is dat het centrum autovrij is. Je kunt er alleen lopen, fietsen en varen. De hoofdattractie is natuurlijk het varen door de kanalen, maar er zijn ook nog een aantal andere leuke dingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een museum bezoeken, een foto in klederdracht laten maken en heerlijk wandelen en fietsen. Aan het dorpje grenst ook nog een heel mooi natuurpark, Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar je o.a. (water)vogels en otters kunt spotten.

Bootje huren & varen in Giethoorn

Als je in Giethoorn bent, is er natuurlijk niets leuker dan varen door de kanalen. Er zijn verschillende verhuurbedrijven waar je een bootje kunt huren. Wij deden dit bij Smit Giethoorn en betaalden €30,00 voor 2 uurtjes varen. Er zijn verschillende soorten bootjes waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een sloep, fluisterboot, kano of kajak. Heb je nog nooit zelf gevaren? Geen paniek! Ik had ook nog nooit eerder zelf gevaren en het ging me best goed af. Vaar je toch liever niet zelf? Dan kun je er ook voor kiezen om met een rondvaart mee te gaan.

  • Tip: Reserveer van te voren een boot. Zo kun je meteen gaan varen en hoef je niet onnodig lang te wachten!

Parkeren

Zoals ik al eerder aangaf, kun je in het centrum van Giethoorn alleen lopen, fietsen en varen. Je dient de auto dus in één van de parkeerplaatsen net buiten het centrum te parkeren. Het parkeren is heel goed geregeld doormiddel van een een P-Route systeem. Er zijn 3 parkeerplaatsen die verdeeld zijn over verschillende kleuren: rood, groen en geel.

Tips voor accommodaties in Giethoorn

Wil je wat langer van dit prachtige dorpje en de omliggende omgeving genieten? Boek dan een leuk hotelletje aan het water. Ga je liever naar een camping? Op de website van ANWB Camping vind je alle campings die in en rondom het dorp te vinden zijn.

Meer tips voor uitjes in Nederland? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links