In dit artikel neem ik je mee naar etappe 1 van de Camino Francés. Dit is de etappe van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncevalles. Lees je mee?

Etappe 1 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles.
  • Aantal kilometers: ongeveer 25,7.
  • Albergue: Albergue de Roncesvalles in Roncesvalles.
  • Aantal blaren: 0.

Etappe 1 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
Vroeg wakker door de zenuwen?
Mijn wandelstokken: wat moet ik met die dingen?
Koffie with a view in Orisson.
En weer door..
Spaanse grens.
Aankomst Roncesvalles.
Gezamenlijk diner & op tijd naar bed.

Vroeg wakker door de zenuwen?

Dertig minuten voordat mijn wekker af zou gaan, word ik al wakker. Ik besluit om meteen uit bed te gaan en wat te eten. Gisteren heb ik al wat gekocht in de supermarkt en dit eet ik nu lekker op in de woonkamer van het hostel. Rond een uur of 7 trek ik hier de deur achter me dicht en begint etappe 1 van de Camino Francés. Spannend! Na een paar minuutjes moet ik mijn eerste keuze al maken. Ga ik voor de Route Napoleon of de Route Valcarlos? Uiteraard heb ik hier van te voren al over nagedacht en aangezien de Route de Napoleon open is, kies ik deze route.

Tip: Laat je altijd goed informeren bij het pelgrimsbureau voordat je op pad gaat. De Route de Napoleon is namelijk gesloten van 1 november t/m 31 maart & bij slechte weersomstandigheden.

Mijn wandelstokken: wat moet ik met die dingen?

Wat onwennig loop ik de eerste meters met mijn wandelstokken. Ik snap eigenlijk nog niet zo goed wat ik met die dingen moet of waar ik ze voor nodig heb. Al snel kom ik een Nederlandse vrouw tegen en we raken aan de praat. Ze vertelt me waar mijn stokken goed voor zijn en ik denk op dat moment alleen nog maar: “Het zal wel”. Al snel komen we meer pelgrims tegen en wandel ik opeens samen met Ingrid, een Canadese vrouw van 62. We kletsen over van alles en nog wat en genieten van de natuur. Ze vertelt me dat haar ouders Nederlands zijn en dat zij vroeger na de oorlog naar Canada zijn vertrokken. Ingrid is zelf wel geboren in Canada, maar heeft dus Nederlandse roots.

Etappe 1 Camino Francés
De Franse Pyreneeën.

Lees ook: Paklijst Camino Francés: dit zit er in mijn tas!

Koffie with a view in Orisson

De eerste stop maak ik samen met Ingrid in Orisson. Hier komen we een vrouw tegen waar ik naast heb gezeten in de trein. Heel de weg hebben we geen woord tegen elkaar gezegd, maar nu raken we ineens aan de praat. Ze blijkt uit Duitsland te komen en is ook ergens in de 60. We bestellen alle drie wat aan de bar en ploffen daarna neer op het terras. Tijdens ons bakkie genieten we van het prachtige uitzicht. Daarna gaan nog even naar het toilet en is het tijd om weer door te gaan.

Tip: Wil je de route SJPDP – Roncesvalles niet in één keer lopen? Dan kun je hem ook splitsen en stoppen in Orisson of Aubergue Borda.

En weer door..

Af en toe stoppen Ingrid en ik even om wat te drinken en maakt ze wat foto’s van mij. Volgens mij heb ik mijn statief voor niks meegenomen. Echt grote stops maken we verder niet. Als we kijken hoe we ervoor staan, zien we dat we aardig snel lopen. In het pelgrimsbureau werd ons verteld dat de eerste etappe 8 á 9 uur zou duren, maar als we op dit tempo doorgaan zijn we rond een uur of half 3 al in Roncesvalles. We genieten volop van alles om ons heen en zijn het er mee eens dat bergopwaarts erg zwaar is. Niet wetende dat het straks tijdens het dalen nog erger zou zijn. De ene keer zweten we ons kapot en doen we een laagje kleding uit, de andere keer is er een frisse wind en hebben we het koud.

Spaanse grens

Zonder dat we het door hebben, hebben we de Spaanse grens ineens al bereikt. Dat betekent dat we nu in de provincie Navarra zijn. De wegen veranderen een beetje en als het laatste stuk van de etappe aanbreekt, zijn we op het punt dat we moeten kiezen tussen de linker en de rechter route. Op het pelgrimsbureau werd ons verteld dat we voor de rechterkant moesten gaan, omdat deze makkelijker zou zijn. Nou, niks makkelijk aan hoor aan dit stuk. Ik merk meteen waarom die stokken zo handig gaan. Ik gebruik ze hier namelijk om niet op m’n bek te gaan.

Aankomst Roncesvalles

Na ongeveer 7 uur gewandeld te hebben, bereiken we rond 3 uur Roncesvalles. We komen aan bij de albergue en checken ons in. Ingrid zit op een andere verdieping dan ik en heeft vanavond ergens anders haar diner. Jammer, maar het is niet anders. Ik ga op zoek naar mijn bed en als ik die gevonden heb en geïnstalleerd ben, neem ik meteen een heerlijke warme douche. Daarna ga ik op zoek naar de wasserij om daar een handwasje te doen.

Camino Francés: Roncesvalles
Wasje doen in albergue de Roncesvalles.

Tip: Bekijk hier alle accommodaties in Roncesvalles.

Gezamenlijk diner & op tijd naar bed

Om 7 uur is het gezamelijk diner. Hier leer ik weer een hoop andere mensen kennen. Het gesprek gaat vooral over hoe verschrikkelijk etappe 1 van de Camino Francés was. Verschrikkelijk zwaar, maar bovenal verschrikkelijk mooi. Na het eten, neem ik nog samen met nog wat anderen een kijkje in de kerk en daarna besluit ik om lekker mijn bed in te kruipen.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets
Bekijk hier de leukste albergues
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links