In dit artikel neem ik je mee naar etappe 12 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Villafranca Montes de Oca naar Cardeñuela Ríopico. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 12 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Villafranca Montes de Oca – Cardeñuela Ríopico.
  • Aantal kilometers: ongeveer 24.
  • Albergue: Albergue Via Minera in Cardeñuela Ríopico.
  • Aantal blaren: Ik heb nergens meer last van.

etappe 12 Camino Francés

DIT GA JE LEZEN:
1. Voor het eerst zet ik mijn hoofdlampje op.
2. Eindelijk koffie (en tortilla).
3. Agés.
4. Archeologisch gebied Atapuerca.
5. Hoe zal het gaan met … ?
6. Cardeñuela Ríopico, ons eindpunt van vandaag.

Voor het eerst zet ik mijn hoofdlampje op.

Vanochtend staan we vroeg op zodat we optijd kunnen vertrekken. We gaan niet voor een ontbijtje in de albergue, maar eten de dingen op die we gisteren in de supermarkt hebben gekocht. Wanneer we op pad gaan, staat er meteen een aardige klim te wachten. Het is pikkedonker buiten dus ik zet voor het eerst mijn hoofdlampje op.

etappe 12 Camino Francés

Eindelijk koffie (en tortilla).

Waar we gisteren om het uur een dorpje aandeden, moeten we vandaag helaas wat langer wachten. San Juan de Ortega ligt namelijk op ongeveer 12 km. van Villafranca Montes de Oca. Als we er aankomen, drinken we onze eerste koffie van de dag en bestellen we tortilla.

Agés.

Het volgende dorpje waar we doorheen wandelen, is Agés. We lopen het eerste barretje voorbij om te zien of er nog meer is, maar de andere bar blijkt dicht te zijn dus lopen we weer terug. Een inwoner van het dorp vraagt lachend of we de Camino in de tegenovergestelde richting lopen en we raken aan de praat. Hij vertelt dat het dorp erg blij is met de pelgrims en dat zij hiervan leven. De man wil nog graag een foto van ons maken dus poseren we even.

Argeologisch gebied Atapuerca.

Na 2,5 km. komen we in Atapuerca. Hier is een museum te vinden over de geschiedenis van het dorp. Ik loop even naar binnen en raak met een medewerkster aan de praat. Ze vraagt waar ik vandaan kom en hoe het komt dat ik zo goed Spaans spreek. Ik leg haar uit dat ik een taalcursus in Salamanca heb gedaan en dat ik het dus daar heb geleerd. Ze zegt nogmaals dat ik heel goed Spaans spreek en feliciteert me. Altijd leuk! Als we Atapuerca vervolgens achter ons laten, staat er nog een stevige klim op ons te wachten. De weg bestaat eigenlijk voornamelijk uit rotsen en heel lekker loopt het niet. Maarja, we moeten door.

Hoe zal het gaan met … ?

Ineens denk ik aan Ingrid, de Canadese vrouw van dag 1 en de Engelsman van dag 2 en 3. Hoe zou het met hen gaan? En waar zullen zij nu zijn? Even later krijg ik een appje van de Engelsman. Hij vertelt dat zijn linkervoet is opgezwollen en dat hij de bus naar Sarria heeft gepakt. Hij wil proberen de laatste 100 km. nog te lopen, maar heeft de rest dus overgeslagen. Balen, lijkt me. Maar hij heeft er vrede mee zegt hij.

etappe 12 Camino Francés

Cardeñuela Ríopico: ons eindpunt van vandaag.

Na 6 km. komen we in Cardeñuela Ríopico. We slapen hier vanavond in Albergue Via Minera en hebben hier diner en ontbijt bij voor 24 euro. Voor het eerst tijdens de Camino heb ik een niet zo fijn gevoel bij de albergue. Of nouja, het plekje zelf is opzich best oké, maar ik vond de eigenaar niet zo aardig. Maar goed, we hebben een slaapplekje en zien morgen wel weer verder.

Albergue Via Minera

TIP: Bekijk hier accommodaties in Cardeñuela Ríopico.

Ik kijk uit naar morgen. Dan gaan we Burgos ontdekken!

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets
Bekijk hier de leukste albergues
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links