Leestijd: 4 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 16 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Castrojeriz naar Frómista. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 16 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Costrojeriz – Frómista.
  • Aantal kilometers: ongeveer 25.
  • Albergue: Albergue de peregrinos municipal de Frómista.
  • Aantal blaren: 0.

De Meseta.

DIT GA JE LEZEN:
1. Afscheid nemen & een nieuwe ontmoeting.
2. Lekker Nederlands praten.
3. Alleen verder. Ga ik wel goed?
4. Aankomst in Frómista, mijn eindpunt van vandaag.
5. Leuke afsluiter van de dag.

Afscheid nemen & een nieuwe ontmoeting.

Op het moment dat ik klaar ben om te vertrekken, loop ik nog even naar binnen om afscheid te nemen van Italiaan. Ik weet niet waarom, maar op de één of andere manier voelt het een beetje ongemakkelijk. Maar goed, ik wil graag alleen verder en openstaan voor nieuwe ontmoetingen dus ik doe mijn tas op mijn rug, pak mijn stokken en stap de deur uit. Als ik Castrojeriz uit wandel, staat er meteen een klim te wachten. Ik doe het rustig aan en geniet van de omgeving. Wanneer ik een jongen zie die ook aan het genieten is, ga ik er naast staan en vraag: “Where are you from?“. Hij antwoordt: “From the Netherlands, and you?“. We gaan over op het Nederlands en lopen samen verder.

Lees ook: Paklijst Camino Francés: dit zit er in mijn tas!

Lekker Nederlands praten.

Het eerste plekje waar ik samen met de Nederlander stop, is Hospital San Nicolás de Puente Fitero. De volgende stop maken we in het dorpje Itero de la Vega. Hier hebben ze helaas geen tortilla dus bestel ik een tosti en een koude cola zero. We pakken een stoel en nemen die meer naar buiten zodat wel andere pelgrims kunnen zien passeren. De volgende stop maken we in Boadilla del Camino. Ook hier eten en drinken we weer wat. Wanneer de Nederlander aangeeft dat hij wat in zijn schriftje gaat schrijven, besluit ik om alvast door te gaan naar Frómista.

Eten in Boadilla del Camino.

Alleen verder. Ga ik wel goed?

Vanaf Boadilla del Camino is het nog ongeveer 6 km lopen naar Frómista. Het grootste gedeelte gaat langs Canal de Castilla, een kunstmatige vaarroute van meer dan 200 kilometer. Doordat ik al even geen andere pelgrims meer heb gezien, begin ik opeens te twijfelen of ik wel goed loop. Maar als ik dan de borden weer zie, weet ik dat ik de goede kant op ga en ga ik met een gerust hart verder.

Canal de Castilla.

Aankomst in Frómista, mijn eindpunt van vandaag.

Rond half 3 kom ik aan in Frómista, mijn eindbestemming voor vandaag. Ik check in bij Albergue Municipal de Frómista en doe meteen een wasje. Wanneer ik vervolgens de gezamenlijke ruimte inloop, zie ik een bekende (een Amerikaan met Mexicaanse roots) van dag 1 in Roncesvalles. Hij vraagt of ik vanavond samen met hem en een Koreaan uiteten wil en dat lijkt me wel gezellig. Verder kom ik nog wat vage bekenden tegen en leer ik weer wat nieuwe mensen kennen.

Tip: Bekijk hier accommodaties in Frómista.

Leuke afsluiter van de dag.

Om half 7 stap ik samen met Amerikaan en de Koreaan het restaurant binnen die de Koreaan heeft uitgezocht. Tijdens het eten en drinken kletsen we over van alles en nog wat. Ik ben blij dat ik vandaag weer nieuwe mensen heb ontmoet en ik ben benieuwd wat er allemaal nog te wachten staat.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.