Leestijd: 5 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 18 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Calzadilla de la Cueza naar Sahagún. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 18 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Van Calzadilla de la Cueza naar Sahagún.
  • Aantal kilometers: ongeveer 21.
  • Albergue: Albergue de Peregrinos Cluny in Sahagún.
  • Aantal blaren: 1.

Etappe 18 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. “Wow, that’s a new record”.
2. Alleen op pad.
3. De Catalaan.
4. Op naar Sahagún, maar eest wat eten.
5. Aankomst Sahagún.
6. Halfway cerfiticaat.
7. Eten en naar bed.

“Wow, that’s a new record”

Vannacht gaat rond half 12 plotseling het licht in de slaapzaal aan. Ik doe mijn hoofd omhoog om te kijken wat er gebeurt en ik zie nog net een vrouw met haar backpack de trap aflopen. Ik hoor iemand lachen en zeggen: “Wow, that’s a new record“. Ja, dit is wel erg vroeg om te vertrekken inderdaad.. Gelukkig val ik daarna weer snel in slaap. Rond half 6 word ik wakker en ga ik me klaar maken. Als mijn tas is ingepakt, loop ik naar beneden voor het ontbijt. Terwijl ik geniet van een sapje en wat eten, zie ik opeens dat ik alleen een briefje van 50 heb en geen kleingeld. Oeps, nu heb ik dus niks om in het potje te doen. De man naast mij zegt dat hij er wel wat extra’s in zal doen. Gelukkig, dan kan ik straks met een gerust hart op pad.

Alleen op pad.

Het eerste dorpje waar ik vandaag stop is Ledigos. Hier stap ik een bar binnen en bestel ik een koffie met melk. Wanneer ik naar de wc ga en weer terug kom, zie ik een verse jus op tafel staan. Ik kijk naar de barman en hij maakt een proostend gebaar met zijn glas verse jus. Super lief!

Ledigos.

De Catalaan.

Na een tijdje alleen gewandeld te hebben, kom ik de Catalaanse man van eerder weer tegen. Normaal maken we een kort praatje, maar dit keer duurt het wat langer en wandelen we een stukje samen. Hij vertelt dat hij 76 is en dat dit zijn 4e camino is. Als we in Moratinos aankomen, gaat de Catalaan door en stop ik even om wat foto’s te maken. Voordat we afscheid nemen, vraag ik de man of hij met mij op de foto wil. Ik weet niet waarom, maar ik vind het zo’n lieve man. Als hij zegt dat ik even moet wachten, grap ik dat ie zeker z’n haar nog goed moet doen (zie foto). Al lachend nemen we afscheid.

De Catalaan.

Op naar Sahagún, maar eerst wat eten.

In San Nicolás del Real Camino maak ik weer een stop. Dit keer bestel ik wel tortilla, want ik heb trek. Als ik dit op heb, ga ik weer verder en heb ik nog een kleine 7 km te gaan tot Sahagún. Net voordat ik daar aankom, kom ik langs het Halfway Point. Ik vraag hier aan iemand of hij een foto van mij wilt maken en ik maak er ook meteen één van hem.

Halfway point Camino Francés.

Aankomst Sahagún.

Rond kwart over 12 kom ik aan in Sahagún. Ik heb niks op voorhand geboekt, maar dat blijkt ook helemaal niet nodig te zijn want er is genoeg plek. Ik slaap vanavond in Albergue de Peregrinos Cluny en betaal hier €7,00 voor een bed. Er is geen diner of ontbijt, maar wel een keuken waar je gebruik van kunt maken. Niet dat ik van koken houd ofzo, maar dan kan ik wel iets meenemen en in de albergue eten in plaats van weer voor een pelgrimsmenu kiezen in een barretje.

Halfway certificaat.

Nadat ik een bed heb uitgekozen, ga ik de stad in. Al snel kom ik een Duits stel tegen die ik al eerder heb ontmoet. Zij vertellen dat ze een “Halfway certificate” hebben gehaald in Santuario de la Virgen Peregrina en ik besluit die ook te gaan halen. Met mijn certificaat in mijn hand loop ik vervolgens naar de supermarkt om eten te halen. Hier krijg ik opeens een briefje in mijn hand gedrukt van een vreemde man. Net voordat ik kan vragen wat het is, geeft de man mij een bedeltje en zegt dat dit mij zal helpen onderweg. Ik benieuwd.. Als ik de supermarkt uitloop, hoor ik iemand roepen. Het is de caissière met mijn certificaat in haar hand. Oeps, die was ik blijkbaar in de supermarkt vergeten.

Eten & naar bed.

Weer terug in de albergue eet ik kwark met frambozen en daarna rust ik wat uit. Daarna maak ik nog een klein rondje door de stad en ’s avonds eet ik een salade en chips. Best een goede combinatie 😉 Het was weer een mooie dag.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.