Leestijd: 5 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 20 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Reliegos naar León. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 20 Camino Francés in het kort:

  • Start en eindpunt: Van Reliegos naar León.
  • Aantal kilometers: ongeveer 24.
  • Albergue: Albergue de peregrinos del Monasterio de las Benedictinas in León.
  • Aantal blaren: 1.

Etappe 20 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. Op naar León: het is donker en fris.
2. De omgeving is niet heel bijzonder.
3. Aankomst in León.
4. Ik voel me niet thuis in de grote stad.
5. Wat een leuke verrassing.
6. Een avond om nooit meer te vergeten.

Op naar León: het is nog donker en fris.

Om 6 uur ben ik al op pad. Het is nog donker en best fris buiten. Ik zie niet veel, maar volgens mij is de omgeving niet zo heel bijzonder. Het eerste dorpje waar ik vandaag stop is Mansilla de las Mulas. Ik loop hier een barretje binnen en bestel een café con leche & pan con tomate (ja ja, een keer iets anders dan tortilla). Wanneer ik dit op heb, ga ik weer verder.

Ontbijt in Mansilla de las Mulas.

De omgeving is niet heel bijzonder.

De zon is ondertussen opgekomen en de omgeving is inderdaad niet zo bijzonder. Ik ben natuurlijk ook op weg naar een grote stad dus dat is wel logisch. Ik besluit mijn oordopjes in te doen en te luisteren naar een podcast. Na een tijdje kom ik op een punt waar je kunt kiezen om links of rechtsaf te gaan. Links is een aanbevolen historische route en rechts een gevaarlijke route langs de weg. Ik kies de linker route en wandel door het dorpje Villamoros de Mansilla en daarna komen beiden wegen weer samen.

Links of rechts?

Het dorpje waar ik daarna doorheen wandel, is Puente Villarente. Ik besluit om hier alleen even te stoppen om te pinnen en ga daarna meteen weer door. Zo ben ik optijd in León en heb ik alle tijd om de stad te bezichtigen.

Aankomst in León.

Rond 12 uur kom ik aan in León en ga ik op zoek naar een slaapplekje. Ik kom aan bij Albergue de peregrinos del Monasterio de las Benedictinas en hier is nog plek. Ik maak mijn bed op, zet mijn tas neer en loop daarna meteen een rondje door de stad, want ik heb zin om León te ontdekken!

etappe 20 Camino Francés: León.
Het plein waaraan mijn albergue zich bevindt.

Ik voel me niet echt thuis in de grote stad.

Als ik op Plaza Mayor aan kom, zie ik dat er markt is. Het is druk en ik weet niet zo goed wat ik er van vind. Mensen zien er mooi gekleed uit, ruiken lekker en ik loop hier in mijn wandeloutfit, mijn schoenen zitten onder het stof en ik heb nog niet gedoucht. Op de één of andere manier voel ik me niet helemaal thuis tussen al deze mensen. Wanneer het opeens begint het te regenen, besluit ik een museum in te gaan. Daarna ga ik naar de supermarkt om wat eten te kopen en loop ik terug naar de albergue. Na een uurtje is het opgehouden met regenen en ga ik de stad weer in. León is een mooie stad met verschillende bijzondere bezienswaardigheden waarvan de kathedraal natuurlijk één van de hoogtepunten is.

etappe 20 Camino Francés: León.
Kathedraal León.

Wat een leuke verrassing!

Om 17:15 uur zou ik een rondleiding hebben door Palacio de los Guzmanes, maar omdat ik toch niet zo’n zin heb, beslis ik op het laatste moment om niet te gaan. In plaats daarvan ga ik alvast op zoek naar een restaurant zodat ik vanavond lekker op tijd naar bed kan. Terwijl ik op zoek ga naar een leuk restaurant kom ik opeens een bekende tegen. Het is Vicente van dag 1 in Saint-Jean-Pied-de-Port. Hij vertelt dat hij een etentje heeft georganiseerd voor vanavond en vraagt of ik ook wil komen. Ik hoef er niet lang over na te denken: natuurlijk wil ik dat! Ik heb wel zin in wat gezelligheid.

Een avond om nooit meer te vergeten.

Om 19:00 uur kom ik aan op de afgesproken plek. Iedereen die er is, ken ik. Ook Ingrid is er. Ik heb zo vaak aan haar gedacht en zij blijkbaar aan mij. We geven elkaar een knuffel en gaan op de foto om dit mooie moment vast te leggen. Nadat we allemaal een paar drankjes op hebben, gaan we naar boven om te eten. Tijdens het eten kletsen we over van alles en nog wat. Het is super gezellig en ik ben zó blij dat ik Vicente ben tegengekomen en hier nu ben. Iedereen die hier is, heb ik op een bepaald moment op de Camino ontmoet en nu zitten we gewoon met z’n alle als één grote Camino familie wat te eten. Het is een avond om nooit meer te vergeten.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.