Leestijd: 4 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 23 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Astorga naar Foncebadón. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 23 Camino Francés in het kort:

  • Start en eindpunt: Van Astorga naar Foncebadón.
  • Aantal kilometers: ongeveer 27.
  • Albergue:  Albergue Monte Irago in Foncebadón.
  • Aantal blaren: 1.

Etappe 23 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. Vroeg wakker door de wekker…
2. Ik zit al op 2/3 van de Camino.
3. Eerste stop in Santa Catalina de Somoza.
4. Regen + zon = regenboog.
5. Aankomst Foncebadón.
6. Gezelligheid tijdens het gezamenlijk diner.

Vroeg wakker door de wekker…

Om half 5 word ik wakker door de wekker. Niet door die van mij, maar door die van iemand anders. Waarom hij afgaat snap ik niet want er staat niemand op. Maar goed, ik ben nu dus wel wakker en moet plassen. Omdat ik boven in het stapelbed lig en niemand wil storen, blijf ik nog even liggen. Even later besluit ik om toch maar naar de wc te gaan en meteen mijn tas in te pakken. Op het prikbord in de hal zie ik een briefje hangen van een bakkerij in de straat. Er staat dat hij om 6 uur opengaat. Precies om 6 uur stap ik dan ook naar binnen en bestel ik een koffie met melk en een magdalena. Als ik dit op heb, verlaat ik de bakkerij en begin ik aan etappe 23 van de Camino Francés.

Ontbijt in Astorga.

Ik zit al op 2/3 van de Camino.

Al vrij snel zie ik een paaltje met 260,5 km. Dit betekent dus dat ik er al 2/3 van de Camino op heb zitten en nog maar 1/3 te gaan heb. Ergens vind ik het jammer en wil ik nog helemaal niet dat dit afgelopen is, maar ik besef ook dat ik er nog “lang” niet ben. Ik moet nog ongeveer 10 dagen en er staat nog een aardige klim te wachten…

Eerste stop in Santa Catalina de Somoza.

Het eerste dorpje waar ik vandaag stop is Santa Catalina de Somoza. Ik stap hier een barretje binnen en bestel een “zumo de naranja” en “pan con tomate”. Ik neem dit mee naar buiten en ga op het terras zitten zodat ik andere pelgrims voorbij kan zien komen. Wanneer ik weer verder ga, begint het een beetje te druppelen. Gelukkig nog niet zo heel erg dus ik wacht nog even met mijn poncho aan doen. Als het dan toch echt wat harder gaat regenen, stop ik en trek ik mijn poncho aan.

Pan con tomate.

Zon + regen = regenboog.

Vervolgens wandel ik door het dorpje El Ganso, maar stop hier niet. Misschien had ik dat wel gedaan als het niet regerende, maar nu wil ik gewoon door. De omgeving is erg mooi. Om mij heen zie ik allemaal gele en paarse bloemen en als de zon weer een beetje tevoorschijn komt, verschijnt er een regenboog. Wat een cadeautje! Op 5 km. voor mijn eindbestemming van vandaag ligt het dorpje Rabanal del Camino. Hier ga ik weer voor een cola en een tortilla zodat ik de laatste klim naar Foncebadón aan kan.

Regenboog onderweg naar Foncebadón.

Aankomst Foncebadón.

Ondanks de klim, de wind en de regen kom ik redelijk vroeg in Foncebadón aan. Gisterenavond heb ik voor de zekerheid een kamer geboekt in Albergue Monte Irago. Gelukkig maar, want er komen ook mensen aan die weg gestuurd worden en met dit weer heb ik echt geen zin om verder te lopen. Nadat ik in ben gecheckt, ga ik douchen en daarna loop ik naar beneden. Ik doe weer een wasje en bestel een groene smoothie met groente en fruit. Als de was klaar is, hang ik hem op en ga ik op bed liggen en val in slaap. Iets na 5e word ik wakker en ga ik weer naar beneden. Ik bestel een cola zero en maak een planning voor morgen. Veel mensen kiezen ervoor om naar Ponferrada te gaan, maar ik kies ervoor om toch eerder te stoppen dus ik maak een reservering in Molinaseca.

Foncebadón.

Gezelligheid tijdens het gezamenlijk diner.

Om 7 uur is het gezamenlijk diner. Als voorgerecht krijgen we linzensoep met chorizo, het hoofdgerecht is curry en als nagerecht kies ik voor voghurt met walnoten en honing. Super lekker. Na het eten speelt de hospitalera nog even op haar accordeon en maakt ze er een klein feestje van. Het was weer een mooie dag. Op naar morgen!

Albergue Monte Irago in Foncebadón

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.