Leestijd: 5 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 28 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Fonfría naar Samos. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

  • Start- en eindpunt: Van Fonfría naar Samos.
  • Aantal kilometers: ongeveer 19.
  • Albergue: Albergue Tras Do Convento in Samos.
  • Aantal blaren: 0.

Etappe 28 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. Wachten tot het ontbijt.
2. Het eerste stuk loop ik samen, daarna alleen.
3. Links of rechts? Samos of San Xil?
4. Terug in de tijd.
5. Verlaten huizen.
6. Aankomst Samos, mijn eindpunt van vandaag.
7. Een planning maken voor de laatste dagen.

Ook vandaag word ik rond een uur of 5 al weer wakker. Ik doe rustig aan, want ik wil graag ontbijten in de albergue en zij bieden dit pas vanaf 7 uur aan. Wanneer ik vervolgens om 7 uur aan de ontbijttafel zit, zie ik dat het mistig is. Aan tafel grappen we dat we met dit weer geen zin hebben om te vertrekken, maar als we ons eten op hebben, staan we toch allemaal op en gaan we op pad.

Mist in Fonfría.

Het eerste stuk vanaf de albergue tot aan Fillobal loop ik samen met een Koreaanse vrouw. We kletsen wat en maken foto’s. In Fillobal nemen we afscheid. Zij wil even pauze houden en ik nog niet dus ik loop door. Na een tijdje kom ik door het dorpje Pasantes. Ik geniet enorm van de oude huisjes en de natuur. Wat is Galicië toch prachtig.

Na ongeveer 10 kilometer wandelen, kom ik aan in Triacastela. Hier ga ik op een terrasje zitten en bestel ik een koffie met melk en een stuk cake. Als ik op sta om verder te gaan, moet ik een keuze maken uit twee routes. Links richting Samos is het 19,73 km en rechts richting San Xil is het 12,53 km. Ik kies voor Samos, omdat dit mij een mooie route lijkt. Het eerste stuk gaat over een houten pad. Aan de linkerkant hoor (en zie ik af en toe) een rivier en aan de rechterkant ligt een autoweg.

Na driekwartier kom ik aan in San Cristovo do Real. Hier kijk ik mijn ogen uit. Het is net alsof ik terug ben gegaan in de tijd. De paden veranderen hier ook en alles is mooi groen. Als ik in het dorpje Renche aankom, ga ik een barretje in. Hier bestel ik een cola zero en een hamburger. Ik hoef hiervoor maar €6,00 af te rekenen. Ik wandel door en kom in Lastres. Hier staan een paar huizen die bewoond lijken maar ergens aan de rechterkant zie ik een verlaten huis. Nieuwsgierig als ik ben, loop ik er naartoe en wil ik er in. Maar om eerlijk te zijn vind ik het ook wel spannend dus ga ik er half in. Vervolgens kom ik ook nog door de dorpjes Freituxe en San Martiño do Real.

Net voor Samos ga ik weer een verlaten huis in. Er ligt in een tijdschrift op de grond en nieuwsgierig als ik ben ga ik opzoek naar een datum. De datum vind ik niet, maar wel een artikel over Carlos en Diana. Hoe lang geleden zal dit zijn? Ik ga de woning verder niet echt in. Ik vind het maar eng in het donker en ben bang voor instortingsgevaar.

Rond een uur of 2 kom ik vervolgens aan in Samos, mijn eindpunt van vandaag. Ik loop meteen naar albergue Tras Do Convento waar ik heb gereserveerd zodat ik mijn tas kan droppen. Nadat ik dit gedaan heb, ga ik meteen het dorpje ontdekken. Op de deur van het klooster zie ik dat er om half 5 een rondleiding is dus om half 5 sta ik weer voor de deur van het klooster.

Het dorpje Samos.

Na de rondleiding ga ik terug naar de albergue. Het is hier mogelijk om al eerder dan 7 uur te dineren dus ik zit als een echte Hollander om 6 uur al te eten. Daarna probeer ik de rest van de week een beetje uit te stippelen. Ik heb voor nu alleen morgen nog maar geboekt en probeer op zaterdag in Santiago aan te komen. Morgen wandel ik door het dorpje Sarria. Vanaf hier schijnt het een stuk drukker te worden, want om een Compostela te krijgen, moet je de laatste 100 kilometer wandelen en dat is ongeveer vanaf dit punt.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.