Leestijd: 3 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 30 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Ferreiros naar Ventas de Narón. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 30 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Van Ferreiros naar Ventas de Narón.
  • Aantal kilometers: ongeveer 22.
  • Albergue: Albergue O Cruceiro in Ventas de Narón.
  • Aantal blaren: 0.

Etappe 30 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. Iets later wakker dan normaal.
2. Het magische 100 kilometer paaltje.
3. Leuk donativo plekje.
4. Aankomst Ventas de Narón.

Vandaag word ik wat later wakker dan de afgelopen dagen, om 6 uur. Dat vind ik wel fijn, want ik vertrek toch pas als de zon opkomt en dat is rond 7e. De albergue waar ik verblijf biedt geen ontbijt aan, maar gelukkig heb ik nog een banaan en staat er een koffiemachine.

Na een paar honderd meter wandelen, kom ik bij het magische paaltje met daarop 100 kilometer. Vanaf hier is het dus nog maar 100 kilometer wandelen naar Santiago de Compostela. En dat betekent dus ook dat ik er al 680+ kilometer op heb zitten. Wauw, stiekem ben ik wel een beetje trots op mezelf.

De laatste 100 km gaan in.

Ik wandel weer verder en kom op een super leuk “donativo” plekje. Dit is precies wat ik nodig heb. Ik ben de eerste die hier vandaag wat eet dus nog niet alles ligt klaar. Ik pak een stukje cake en koffie en neem plaats aan een tafeltje. De meneer en mevrouw die dit samen doen zijn nog druk bezig. Wanneer meneer de keuken in gaat om wat voor te bereiden en even later terug komt, geeft hij mij een stukje pannenkoek met jam en even later weer een broodje. Ondertussen heb ik zelf ook al wat dingetjes gepakt en maak ik een praatje met mevrouw. Het is lastig haar te verstaan, want ze heeft een stevig accent, maar toch lukt het om een gesprek te voeren.

Rond een uur of kwart over 1 kom ik aan bij albergue O Cruceiro in Ventas de Narón. Nadat ik ingecheckt ben, drop ik mijn tas in de slaapzaal en ga ik terug naar de bar om wat te drinken. Ik bestel een clara (bier met lemon) en chips. Daarna ga ik terug naar de kamer om te douchen en ga ik even op bed liggen. Ik merk dat ik erg moe ben en val in slaap. Als er even later een groep nieuwe mensen binnenkomt, word ik weer wakker. Ik blijf tot een uur of half 7 in bed liggen en ga dan weer naar de bar om wat te eten. Er is geen gezamenlijk diner in de albergue dus neem ik alleen plaats aan een tafeltje. Ik vind het helemaal prima, want ik heb geen zin in weer van die gesprekken van: ‘Waar ben jij gestart’ etc. Na het eten ga ik naar de slaapzaal en rond een uur of 9 val ik in slaap.

Albergue O Cruceiro, Ventas de Narón.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.