Leestijd: 4 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 32 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Melide naar Salceda. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 32 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Van Melide naar A Salceda.
  • Aantal kilometers: ongeveer 25.
  • Albergue: Albergue Turistico Salceda in A Salceda.
  • Aantal blaren: 0.

Etappe 32 Camino Francés.
Etappe 32 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. Wachten tot ik kan ontbijten.
2. Kaartje trekken.
3. Gesprekje met een buschauffeur.
4. Leuke nieuwe ontmoeting.
5. Op bezoek bij de zus van mijn tante.
6. Eten & naar bed.

Rond een uur of 6 word ik wakker. Ik pak mijn spullen in en wacht tot het 7 uur is zodat ik kan ontbijten. Rond een uur of half 8 verlaat ik vervolgens de albergue en start mijn 32e dag op de Camino. Na een uurtje wandelen, kom ik bij een leuk kraampje aan waar ze eten en drinken verkopen. Ik ga voor een vers sapje met banaan en aardbei en neem een cakeje mee voor onderweg.

Net voordat ik in het dorpje Ribadiso aankom, kom ik een Amerikaanse vrouw tegen met een bakje. Ze vertelt dat ze als vrijwilliger werkt bij een albergue en dat ze kaartjes uitdeelt aan pelgrims. Ik mag een kaartje uit haar bakje pakken en ik trek het kaartje waarop staat “abundance”.

Kaartje 'Abundance' Camino Francés.

Eenmaal in Ribadiso ga ik een barretje in en koop ik een magnum. Ik eet mijn ijsje op op het terras en daar raak ik aan de praat met een buschauffeur. Hij rijdt een Koreaanse groep rond en vertelt me een beetje hoe dat werkt. Als ik mijn ijsje op heb, ga ik weer door. Vervolgens kom ik door verschillende kleine dorpjes en na ongeveer 14 kilometer kom ik in een iets groter plaatsje, Arzua. Ik ga hier alleen even de kerk binnen voor een stempel, maar ik blijf hier niet. Opeens hoor ik getoeter en ik draai mijn hoofd om. Het is de buschauffeur van eerder en we zwaaien naar elkaar.

Net voordat ik Arzua weer uitloop, kom ik een Duitse man tegen. We raken aan de praat en lopen samen verder. Hij vertelt dat hij de Camino del Norte loopt en dat die op dit punt samenkomt met de Francés. Na een tijdje stoppen we om samen wat te eten en drinken. We nemen beiden een clara en een tortilla. De Duitser vertelt dat hij nog geen plekje geboekt heeft voor vanavond en dat hij wel ziet waar hij uitkomt. Als we dichterbij A Salceda komen (de plek waar ik geboekt heb) bied ik hem aan om, als er echt niks is, mijn kamer met hem te delen. Ik heb vanavond namelijk een privékamer. Maar wel alleen als ik twee bedden heb. Eenmaal bij de receptie blijk ik inderdaad twee losse bedden te hebben dus ik houd me aan mijn woord. Vanavond hebben we dus alle twee een slaapplekje.

Nadat we ingecheckt zijn, app ik de zus van mijn tante. Zij loopt toevallig ook de Camino en ik weet dat ze vanavond ook in hetzelfde dorpje overnacht. Ik zoek haar op in haar albergue en we kletsen wat in de tuin. In Nederland zien we elkaar eigenlijk nooit, maar het voelt super goed en vertrouwd. Uiteraard gaan we ook nog even samen op de foto en sturen we die naar mijn tante/haar zus.

Iets na 7e ga ik samen met de Duitser eten in de albergue waar we verblijven. Als voorgerecht ga ik voor de salade met kroketten en als hoofdgerecht neem ik kip. Na het eten loop ik alvast naar de kamer en neemt hij nog een biertje in de bar.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.