Leestijd: 4 minuten.

In dit artikel neem ik je mee naar etappe 34 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Monte do Gozo naar Santiago de Compostela. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 34 Camino Francés in het kort:

  • Start- en eindpunt: Van Monte do Gozo naar Santiago de Compostela.
  • Aantal kilometers: ongeveer 4,5.
  • Aantal blaren: 0.

Santiago de Compostela.

DIT GA JE LEZEN:
1. Laatste wandeldag: op naar Santiago!
2. En dan ben je er ineens…
3. Compostela halen.
4. Santiago ontdekken.
5. Afscheidsetentje.

Rond een uur of half 7 word ik wakker en ga ik me klaar maken voor mijn laatste etappe van de Camino Francés. Gisteren heb ik trouwens een fantastische vrouw ontmoet en we hebben afgelopen nacht samen een kamer gedeeld. Om 7 uur zitten we samen aan het ontbijt en kletsen we over van alles en nog wat. Als we klaar zijn met eten, pakken we onze spullen en gaan we op naar Santiago! Uiteraard moet er eerst nog wel even een foto gemaakt worden bij het kilometerpaaltje. Vanaf hier is het gewoon nog maar 4,180 km. Vele van jullie zullen haar trouwens wel herkennen, maar voor wie niet weet wie dit is: dit is Mehtap, mijn vrouw!

Onderweg hoor ik opeens iemand mijn naam roepen. Het is een Duitser die ik ergens in Logroño heb ontmoet. Ik vroeg hem toen of hij een foto van mij wilde maken, nu bied ik hem aan om een foto van hem te maken. We lopen weer door en eenmaal op het plein bij de kathedraal in Santiago zie ik weer een bekende en geven we elkaar een knuffel. Zo gaaf om meteen al weer bekende te zien. Ik weet hier op het plein niet zo goed wat ik voel. Uiteraard ben ik trots op mijn presentatie en blij dat ik hier ben, maar het voelt ook heel gewoontjes. Ik heb geen wauw gevoel ofzo. Misschien komt dat later nog?

Etappe 34 Camino Francés.
De kathedraal in Santiago de Compostela.

Mehtap en ik maken wat foto’s en daarna gaan we naar het pelgrimsbureau om mijn Compostela op te halen. Alles gaat heel vlot en na 15 minuten heb ik mijn Compostela en afstandscertificaat al in mijn handen. We gaan ook meteen even bij de Huiskamer van de Lage Landen langs. Onder het genot van een bakkie koffie praten we over onze ervaringen. Daarna lopen we weer terug naar het plein en worden er weer een hoop knuffels uitgedeeld.

Uiteraard bezichtigen we ook de kathedraal. Dit doen we in etappes. Eerst bekijken we een betaald gedeelte en de kathedraal zelf. Daarna gaan we wat eten en om 2 uur hebben we een rondleiding met gids waarbij we het dak op gaan en de toren beklimmen. Als we de kathedraal uitkomen, zien we de zus van mijn tante op het plein. Ze is samen met een man die ze nog even wil helpen met zijn Compostela. Wanneer hij die binnen heeft, gaan we met z’n 4e met het toeristentreintje mee om een indruk te krijgen van de stad. Na het rondje door de stad gaan we met z’n 4e op een terrasje zitten om wat te drinken. Rond een uur of 6 nemen we weer afscheid van elkaar en maken Meg en ik nog een klein rondje door de stad. Daarna gaan we naar het restaurant waar we om half 8 met de Camino familie hebben afgesproken.

Santiago de Compostela.

Tijdens het eten kletsen we over onze ervaringen en hebben we het erover hoe geweldig het is dat we hier nu met zo vele zijn. Na het eten maakt Mehtap nog een groepsfoto van ons en daarna is het tijd om afscheid te nemen. Iedereen geeft elkaar een knuffel en de tranen stromen over mijn wangen. Wat een fantastische mensen heb ik leren kennen tijdens de Camino en wat mooi om hun mijn familie te mogen noemen. Het was een fantastische dag ❤️

Camino Francés familie.
Mijn Camino familie.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.