In dit artikel neem ik je mee naar etappe 4 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Zariquiegui naar Puente la Reina. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 4 Camino Francés in het kort.

  • Start- en eindpunt: Van Zariquiegui naar Puente la Reina.
  • Aantal kilometers: Ongeveer 14.
  • Albergue: Albergue de peregrinos de los Padres Reparadores.
  • Aantal blaren: Nog steeds 3 (geen nieuwe dus).

Etappe 4 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
Afscheid nemen
Klimmen naar Alto de Perdón
De tranen rollen over mij wangen.
Koffie & tortilla
Aankomst Puente la Reina
Puente la Reina ontdekken
Gezamelijk eten

Afscheid nemen.

Op de tijd die we gisteren hebben afgesproken, sta ik deze morgen klaar. Niet om samen met de mannen te vertrekken, maar om hen te vertellen dat ik het rustiger aan wil doen en alleen wil lopen. We wensen elkaar “Buen Camino” en vervolgens begin ik aan mijn etappe 4 van de Camino Francés.

Klimmen naar Alto del Perdón.

Het eerste stuk moet ik weer klimmen. Het is redelijk zwaar, maar de opkomende zon en de oranje gloed achter de bergen maken alles goed. Eenmaal boven op de berg kom ik aan bij Alto del Pardón. Hier kom ik een groepje tegen die ik al eerder heb gezien en zij bieden aan wat foto’s van mij te maken. Ik heb trouwens nog steeds mijn statief niet gebruikt, maar wil ‘m ook nog niet achterlaten.. Hier boven op de berg laat ik Pamplona en de Pyreneeën achter me en wandel ik de Valdizarbe-vallei in met graanvelden en middeleeuwse steden.

De tranen rollen over mijn wangen.

Net voordat ik een dorpje in wandel, kom ik een andere pelgrim tegen. We wensen elkaar “Buen Camino” en daarna begin ik plots te huilen. Eerst probeer ik de tranen tegen te houden, maar uiteindelijk besluit ik ze maar toe te laten. De afgelopen dagen waren zo intens. Ik zat vol adrenaline en ging op een veel te snel tempo waardoor ik vergat om ook echt te genieten. Nu ik alleen loop, geniet ik veel meer. Ik stop best vaak om foto’s te maken, maar voel me hier nu niet schuldig over, want ik hoef met niemand rekening te houden. Een heerlijk gevoel is dat!

Koffie & tortilla.

In het dorpje Uterga stop ik voor tortilla & koffie. Ook hier kom ik het groepje dat ik eerder bij Alto del Perdón tegenkwam weer tegen. Wanneer ik mijn tortilla & koffie op heb, ga ik nog even plassen en daarna ga ik weer verder. Net voor Puente la Reina kom ik een man met een paard tegen. Ik herken hem van gisteren in de Albergue in Zariquiegui, maar we hebben toen geen woord met elkaar gesproken. Hij is Belgisch en is vanuit huis vertrokken.

Aankomst Puente la Reina.

Rond kwart over 12 kom ik al in Puente la Reina aan. Ik deel mijn kamer met 2 Italiaanse gasten en een meid uit Israël. Wanneer zij ziet dat ik blaren heb, pakt ze haar EHBO kit erbij en helpt ze mij met mijn blaren. Wanneer ik mijn kleding ga wassen (dit keer lekker luxe in de wasmachine), vraag ik op mijn beurt of zij haar was erbij wilt doen. Zo helpen we elkaar toch een beetje. Ze vertelt dat ze van koken houdt en stelt voor om vanavond met onze roommates te eten. Ik stem in, maar zeg haar wel eerlijk dat ik niet kan koken houd. “Geen probleem”, zegt ze. We hebben om 6 uur afgesproken dus ik heb nog genoeg tijd om het dorp te ontdekken.

Albergue de los Padres Reparadores.

TIP: Bekijk hier alle accommodaties in Puente la Reina.

Puente la Reina ontdekken.

Al snel kom ik een groepje tegen die gezellig op een terrasje zitten. Ik beslis om aan te schuiven en bestel een cola en een tortilla en daarna ga ik weer verder. Ik wandel naar de brug, bezichtig de kerk en geniet van het … Ik loop trouwens heel de tijd op slippers, zonder tape of iets en mijn voeten doen geen pijn. Heerlijk!

Gezamelijk eten.

Net voordat we gaan eten, loopt Ingrid (de Canadese vrouw van dag 1) opeens voorbij. Ik ben echt zo blij om haar weer te zien. We kennen elkaar pas een paar dagen, maar het lijkt al veel langer. Rond 6 uur zitten we met z’n 4e te eten. De Israëlische heeft samen met de Italiaan pasta en salade klaargemaakt. Als er even later een jongen langs loopt die we herkennen, vraagt ze of hij ook aan wilt schuiven. We lijken wel 1 grote familie. Geweldig!

etappe 4 Camino Francés

Etappe 4 van de Camino Francés was fijn! Ik ben blij dat ik mijn eigen plan heb getrokken en ik kijk uit naar morgen!

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links