In dit artikel neem ik je mee naar etappe 8 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Logroño naar Ventosa. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 8 Camino Francés in het kort.

  • Start en eindpunt: Van Logroño naar Ventosa.
  • Aantal kilometers: ongeveer 19,5.
  • Albergue: Privékamer in Hotel Rural Las Águedas in Ventosa.
  • Aantal blaren: Ik ben dus ondertussen de tel kwijt, maar die blaar onder mijn grote teen is echt killing.

Etappe 8 Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
Weer vroeg wakker
Embalse de la Grajera
Navarette
Een bezoek aan de dokter
Op naar Ventosa
Aankomst Ventosa

Weer vroeg wakker

Rond half 5 word ik wakker door geluiden in de slaapzaal en opeens schijnt er iemand met zijn hoofdlampje in mijn gezicht. Grr, vervelend. Om 5 uur ga ik er dan ook maar uit. Mijn teen is nog steeds dik en doet pijn. Ik smeer er wat zalf op en trek mijn sokken en sandelen aan. Op het moment dat ik naar buiten stap, is het nog donker. Samen met wat andere mensen die voor de albergue staan, ga ik op pad. De Italiaanse man die vannacht boven mij lag in het stapelbed, loopt ook mee. Als hij vraagt hoe het met mijn teen gaat, zeg ik dat het wel gaat. Hij praat in het Italiaans, ik in het Spaans, maar we lijken elkaar te begrijpen. Hij heeft vandaag voor bagage vervoer gekozen en biedt aan mijn rugzak te dragen als het niet meer gaat. Zo lief!

Embalse de la Grajera.

Al vrij snel zie ik de groep in de verte verdwijnen. Zij lopen sneller dan dat ik doe en nu loop ik dus alleen. Het eerste stuk de stad uit vind ik niet heel bijzonder. Ik bedenk me ook ineens dat ik me veel prettiger voel in de natuur en kleine dorpjes dan in grote steden. Na 1,5 uur kom ik aan bij Embalse de la Grajera, een prachtig natuurgebied met een meer. Ik stop even om wat foto’s te maken en kijk om me heen. Het valt me op dat ik maar heel weinig pelgrims tegenkom. Waarschijnlijk komt dit omdat ik zo vroeg vertrokken ben.

Zonsopkomst Embalse de la Grajera.

Na nog een aantal kilometers gelopen te hebben, kom ik in het dorpje Navarette aan. Hier loop ik een barretje binnen om wat te eten en drinken. Ik trek mijn sandalen en sokken uit om mijn teen te checken en zie eigenlijk nog geen verbetering. Ik vraag aan de eigenaresse of er ergens een dokter is en besluit er naartoe te gaan.

Een bezoek aan de dokter.

De dokter zegt dat ik een blaar onder mijn grote teennagel heb en dat die doorgeprikt moet worden. Dat verklaart dus waarom mijn teen rood en opgezwollen is en pijn doet. De dokter heeft alleen nog maar de naald in zijn handen of ik begin al te huilen. Hij zegt: “Rustig maar, dit zou geen pijn moeten doen”. Ik antwoord dat ik gewoon ontzettend moe ben en een beetje bang. Op het moment dat hij de naald in mijn nagel zet, komt er veel vocht uit. Hij drukt nog een aantal keer op mijn nagel zodat alles eruit is. Dat lucht op. Hij zegt dat mijn teennagel er binnenkort waarschijnlijk wel af gaat vallen.

Op naar Ventosa.

Na het doktersbezoek ga ik weer vol goede moed verder. Het is nog ongeveer 7,5 km tot aan Ventosa. Hier heb ik een privekamer geboekt en ik kijk er erg naar uit om vanavond lekker alleen te slapen en de douche niet te hoeven delen. Net voordat ik Navarette uit wil wandelen, kom ik de Costaricanen van gisteren weer tegen. We belissen om met z’n 3e een bakkie koffie te gaan drinken en daarna ga ik verder.

Aankomst Ventosa.

Om 2 uur check ik in in het hotel. Ik voel me net een prinsesje hier in deze kamer. Zo fijn om mezelf even terug te kunnen trekken en alleen te kunnen zijn. Nadat ik heb gedoucht, loop ik een rondje door het dorp en ga ik wat eten. Daarna loop ik terug naar mijn kamer en val in slaap. Als ik wakker word, kleed in me weer aan om weer wat te gaan eten. Ik kies het pelgrimsmenu en die is echt super goed. Net voordat ik op wil staan om weer terug te gaan naar mijn hotelkamer, vraagt er iemand of ik bij hun aan tafel wil zitten. Het zijn twee Belgen. De één heeft al 600 km in de benen en de ander is gisteren in Logroño begonnen. We kletsen wat en hebben het over mijn blaren. Eén van de mannen heeft wel wat pleisters voor me en vraagt mijn kamernummer. Dan komt hij ze straks wel even brengen. Even later klopt hij aan en verzorgt hij mijn tenen. We kennen elkaar pas net een paar minuten, maar hij staat toch voor me klaar. Zo mooi! Als alle pleisters zijn geplakt, vertrekt hij weer en wensen we elkaar een fijne avond.

TIP: Bekijk hier accommodaties in Ventosa.

Hotel Rural Las Águedas.

Ik ben benieuwd wat morgen zal brengen.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets
Bekijk hier de leukste albergues
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.