In dit artikel neem ik je mee naar etappe 9 van de Camino Francés. Deze dag liep ik van Ventosa naar Cirueña. Omdat ik alles beschrijf vanuit mijn eigen ervaring kan het zo zijn dat de etappe niet helemaal overeenkomt met wat er in de boekjes staat. Soms eindigde ik namelijk op een ander punt, omdat ik wat meer of juist wat minder kilometers wilde maken. Lees je mee?

Etappe 9 Camino Francés

  • Start- en eindpunt: Ventosa – Cirueña.
  • Aantal kilometers: ongeveer 26.
  • Albergue: Albergue Virgen de Guadalupe in Cirueña.
  • Aantal blaren: Nog steeds hetzelfde. Mijn grote teen gaat de goede kant op en is niet meer zo pijnlijk.

Toch weer vroeg wakker

Ondanks het feit dat ik in een privékamer slaap en dus niet te maken heb met gesnurk of mensen die herrie maken, word ik rond 5 uur al wakker. Het hotel biedt geen ontbijt aan en het barretje in het dorp gaat pas om 7 uur open. Slapen kan ik niet meer dus ik probeer antwoord te geven op de berichtjes waar ik nog niet op had gereageerd. Iets na 7e stap ik vervolgens het barretje binnen om te ontbijten. Ik bestel een jus d’orange, een koffie met melk en een broodje kaas. Als ik dit op heb, pak ik mijn tas en begin ik aan etappe 9 van de Camino Francés.

Mooi uitzichtpunt

Tijdens het lopen maakt mijn tas een krakend geluid. Ik stoor me er aan en stop even om wat te verplaatsen, maar heb geen zin om alles uit en in te pakken, want dat kost te veel tijd. Uiteindelijk stop ik een stuk of 3 á 4 keer en de keer daarop kies ik er toch voor om alles even opnieuw in mijn tas te doen. Had ik dat nou maar de eerste keer al gedaan.. Ik wandel weer verder en ineens zie ik links van me een trappetje. Nieuwsgierig als ik ben, loop ik hier omhoog en kom ik uit bij een prachtig uitzichtpunt. Een andere pelgrim is zo lief om hier een foto van mij te maken.

Nieuwe ontmoeting

Ik vervolg de weg en wandel door wijngaarden en bodega’s. Ik raak aan de praat met een Italiaan die ik nog niet eerder heb gezien. Hij vertelt dat hij gisteren in Logroño is begonnen en het eerste stuk heeft overgeslagen. Vorig jaar heeft hij namelijk ook de Camino gelopen en heeft hij in dit eerste stuk een blessure opgelopen.. Het eerste dorpje waar we samen aankomen is Nájera. Hier eten en drinken we wat op een terrasje en daarna gaan we weer verder. We kletsen over van alles en nog wat en genieten van de omgeving. Het volgende dorpje waar we aankomen is Azofra. Ook hier ploffen we weer op een terrasje neer. Ik bestel een koude cola en wat te eten en de Italiaan gaat voor een cola en een koffie.

Zwaar

Het stuk vanaf Azofra naar Cirueña vinden we alle twee zwaar. Het wordt steeds warmer, we zijn moe en moeten het laatste stuk nog klimmen ook. We kijken elkaar aan en beginnen te lachen. Niet omdat we het grappig vinden ofzo, verre van juist, maar dit is gewoon een manier om er mee om te gaan denk ik. We hebben alle twee trouwens niet gereserveerd en hopen dat er een plekje voor ons is in Cirueña. Zo niet dan moeten we nog 6 km doorlopen en daar hebben we alle twee geen zin in.

Eindelijk in Cirueña

Als we het dorpje in lopen, belt de Italiaan de eerste albergue. We hebben pech, hij zit vol. De tweede albergue belt hij niet dus doe ik het. Hier hebben we geluk en kunnen we wel terecht. Als ik ophang, vertelt hij waarom hij zelf niet belde. De recensies waren namelijk niet zo goed. Op dat moment maakt mij dat niet zoveel uit. Ik wil gewoon een warme douche en een bed. En die hebben we. Het blijkt al met al allemaal mee te vallen en we zijn tevreden met de kamer. We hebben een tweepersoonskamer met twee aparte bedden. Zo heb ik toch nog een beetje privacy.

Morgen doe ik het anders

Laat in de middag ga ik naar het barretje om wat te eten. Er is verder geen supermarkt dus als ik klaar ben met eten, neem ik wat te drinken en snoep mee naar de albergue. Verder doe ik niet veel meer. Ik ben tot de conclusie gekomen dat 20km. voor mij echt de max is. We wandelen door bergen en dat maakt het zwaarder en daarnaast vind ik vroeg vertrekken ook fijn ivm de warmte. Vanaf nu wil ik het anders aanpakken. De albergue voor morgen is al gereserveerd. Zo weet ik zeker dat ik “maar” 20 km. hoef te wandelen en niet meer. De Italiaan gaat precies hetzelfde doen.

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets
Bekijk hier de leukste albergues
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links