Nationaal Park de Hoge Veluwe kent ruim 40 kilometer aan fietspaden dwars door het gehele park. Al fietsend door de verschillende landschappen kom je langs enkele musea én als je geluk hebt, kom je misschien ook nog wilde dieren tegen. Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe is een leuk uitje voor jong en oud!

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Om uit te leggen hoe het Nationaal Park de Hoge Veluwe is ontstaan, moeten we terug naar het begin van de vorige eeuw. Vanaf het jaar 1909 begon het echtpaar Kröller-Müller met het kopen van land op de Veluwe om hier hun vakanties door te brengen.  In 1917 bezaten zij maar liefst 6.800 hectare grond. Anton Kröller-Müller hield van jagen en Helene Kröller-Müller van kunst. Anton liet edelherten, wilde zwijnen en moeflons uitzetten op zijn terrein voor de jacht en Helene verzamelde kunst. Door een crisis moesten de Kröller-Müllers in april 1935 hun bezittingen verkopen aan: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Tegenwoordig staat het voormalige landgoed en privéjachtterrein bekend onder de naam Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het park bevindt zich in de provincie Gelderland en is nu nog ruim 5.000 hectare groot. Het park kent verschillende landschappen, er leven nog steeds verschillende soorten dieren en je vindt er ook enkele musea.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe kent ruim 40 kilometer aan fietspaden. Je kunt ervoor kiezen om één van de uitgestippelde routes te volgen of om zelf op pad te gaan. Wij kozen ervoor om zelf op pad te gaan en ons te laten leiden door de ANWB-paddenstoelen. Mocht je toch liever met een kaart op pad gaan dan kun je die bij de informatiebalie in het Museonder halen.

Gratis witte fietsen

Op het moment dat wij het park binnenkomen, springen we meteen op één van de witte fietsen die bij de ingang klaarstaan. De witte fietsen die je bij de ingang vindt, zijn gratis te gebruiken. In totaal zijn er ongeveer 1.800 gratis fietsen beschikbaar. De witte fietsen vind je bij de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus en de drie ingangen van het park. Er zijn ook witte fietsen voor kinderen beschikbaar en fietsen met kinderzitjes. De gratis fietsen beschikken niet over een slot. Op het moment dat je de fiets neerzet, mag een andere bezoeker de fiets pakken.

Fiets huren

Wil je liever een fiets die je wél op slot kunt zetten of ben je op zoek naar een ander soort fiets? Dan kun je er ook voor kiezen om een fiets te huren. De fietsen kun je huren in het centrum van het park bij de fietsenwerkplaats. Hier beschikken ze onder andere over fietsen voor volwassenen en kinderen, tandems, elektrische fietsen en bakfietsen.

De Hoge Veluwe ontdekken per fiets: witte fietsen

Meer fietsinspiratie op doen? Op de pagina fietsroutes in Nederland heeft Mirre van de Nederlandse toerist de mooiste routes verzameld.

Fietsen door verschillende landschappen

Het unieke aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe is dat het park bestaat uit verschillende landschappen. Tijdens onze fietstocht komen we door bossen, heidevelden en stuifzandlandschappen. Eén van de meest bijzondere gebieden in het park vinden wij het Deelense Veld en het stuiflandschap. Als we bij het stuiflandschap de fiets afstappen en even rondlopen, lijkt het (met een beetje fantasie 😉 ) net alsof we weer even in de Sahara zijn.

Wat kom je tegen tijdens het fietsen?

Tijdens onze fietstocht komen we verschillende dingen tegen. Hieronder zet ik enkele bezienswaardigheden op een rijtje:

1. Het Kröller-Müller Museum

In Nationaal Park de Hoge Veluwe bevindt zich het Kröller Müller Museum. De collectie van dit museum bestaat uit verschillende wereldberoemde schilderijen van onder andere Vincent van Gogh, maar ook van Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Claude Monet en Auguste Renoir. Er is ook een groot beeldenpark te vinden.

  • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. 
  • Prijs: €11,10 voor volwassene, €5,55 voor kinderen

2. Museonder

Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld. Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft.

  • Openingstijden: 09.30 – 17.30 uur
  • Prijs: Een bezoek aan het Museonder is inbegrepen bij de prijs van een entreekaartje voor het Park.

3. Het Jachthuis Sint-Hubertus

Het Jachthuis Sint-Hubertus is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Dit jachthuis is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Het is alleen mogelijk om het Jachthuis te bezoeken doormiddel van een rondleiding. Reserveren is verplicht.

  • Prijs: €5,00 voor volwassene, €2,50 voor kinderen.

4. Wildobservatiepunten

In het park bevinden zich verschillende wildobservatiepunten. Met een beetje geluk zie je hier wilde zwijnen, herten of moeflons. De meeste kans om wild te spotten heb je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat.

Bereikbaarheid & parkeren

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is toegankelijk via drie ingangen. Dit zijn de ingangen in Hoenderloo (Houtkampweg 13), Otterlo (Houtkampweg 9) en Schaarsbergen (Koningsweg 17). De ingang Schaarsbergen is het rustigst dus ik raad je aan om voor deze ingang te kiezen. Het parkeren op het parkeerterrein kost €3,95 en om het park binnen te komen dien je een entreebewijs aan te schaffen. Nationaal Park de Hoge Veluwe is het enige Nationale Park in Nederland waar bezoekers een entreebewijs aan moeten te schaffen.

Praktische informatie

  • Adres: Dit ligt aan de ingang. Zie bereikbaarheid & parkeren
  • Openingstijden: Het park is 365 dagen per jaar geopend. De openingstijden wisselen. Bekijk hier de actuele openingstijden.
  • Entreeprijzen: Volwassenen: € 11,10. Kinderen: € 5,55
  • Website: www.hogeveluwe.nl
  • Eten & drinken: In het park vind je verschillende eetgelegenheden. Parkrestaurant, Theekoepel (voor warme en koude dranken, tussendoortjes of een ijsje), Theehuis de Kempelberg (voor to-go koffie, thee, fris en wat lekkers).

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links