Het Gibralfaro kasteel in Málaga is gebouwd in de 14e eeuw met als doel het lager gelegen Alcazaba te verdedigen. Beide bezienswaardigheden liggen op een strategische plek: de Gibralfaroberg. In dit artikel lees je alles over het Gibralfaro kasteel in Málga!

Korte geschiedenis Gibralfaro kasteel

Het Gibralfaro kasteel (Spaans: Castillo de Gibralfaro) was van oorsprong een vesting van de Feniciërs. In de 14de eeuw werd het kasteel echter door de Moorse Sultan Yusuf I van Granada omgebouwd tot een Moors kasteel met als doel het Alcazaba te verdedigen. In de Moorse tijd heeft er ook een moskee gestaan, maar toen de Katholieken aan het einde van de 15e eeuw de stad weer heroverden werd deze vernietigd. In de jaren die volgden werd het Gibralfaro Kasteel nog tot 1925 door de Spanjaarden als militaire uitvalsbasis gebruikt.

Gibralfaro kasteel Málaga

Het Gibralfaro kasteel in Málaga bezoeken

Vanaf het centrum van Málaga kun je heel makkelijk wandelen naar het kasteel. Houd er rekening mee dat het best een pittige klim is. De weg er naartoe is namelijk erg steil. Geen zin om te wandelen? Neem dan bus 35 of rijd zelf met de auto naar het kasteel.

Het Gibralfaro kasteel

Eenmaal binnen in het kasteel kun je een wandeling maken langs de kasteelmuren. Bijzonder aan de muren is dat het dubbele verdedigingsmuren zijn die helemaal door lopen tot aan het Alcazaba. Wil je wat meer weten over het kasteel? Neem dan een kijkje in het museum. Hier vind je onder andere kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen. De oudste voorwerpen komen uit de 15e eeuw. Vergeet niet om ook de hoofdtoren Torre Mayor en de witte (wacht)toren Torre Blanca te bezichtigen en een kijkje te nemen bij de Airón waterput. Deze 40 meter diepe put is nog door de Feniciërs uitgehouwen in de rotsen.

Praktische info – Gibralfaro kasteel

  • Website: Gibralfaro kasteel
  • Prijs: €3,50 voor alleen Gibralfaro kasteel. Combinatieticket Gibralfaro kasteel + Alcazaba: €5,50
  • Adres: Camino Gibralfaro 11 – 29016 Málaga, Spanje
  • Openingstijden: In de zomer van 9.00 tot 20.00 uur in de winter van 9.00 tot 18.00 uur.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.