Het Griendmuseumpad in de Biesbosch is een interessante wandelroute waarbij je struint door oude grienden en kennismaakt met de griendcultuur. Hoe leuk is dat? In dit artikel deel ik mijn ervaring met de wandelroute Griendmuseumpad in de Biesbosch!

Griendmuseumpad Biesbosch

Het Griendmuseumpad is een onverhard wandelpad van 5,2 km door de Biesbosch. Tijdens de wandelroute maak je kennis met de griendcultuur die heeft bestaan tot de jaren 50 van de vorige eeuw. Nu hoor ik je denken: griendcultuur? Wat is dat? Dat zal ik proberen uit te leggen. Een griend is een stuk land dat voor akkerbouw, veeteelt of tuinbouw niet geschikt is, maar wel benut kan worden voor het planten van wilgentakken of “tenen”. Die takken werden vervolgens door griendwerkers gesneden om te gebruik voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan zinkstukken voor dijkaanleg en dijkonderhoud, stelen van schoppen en harken en het maken van manden en korven. Het werk van de grienders was zwaar. Ze waren 6 dagen per week van huis en verbleven in de drassige Biesbosch in zelfgemaakte onderkomens gemaakt van riet en hout. Tijdens de wandeling kom je enkele van deze onderkomens tegen.

Griendmuseumpad Biesbosch

Overvaren met het pontje

Voordat we aan de wandelroute kunnen beginnen, moeten we eerst het pontje nemen vanaf het Biesboschcentrum. We kopen een kaartje en stappen aan boord.

De Kikvors- of Otterpolder

Eenmaal aan de overkant komen we in de Kikvors- of Otterpolder die na het verdwijnen van de griendcultuur is teruggegeven aan de natuur. We slaan hier rechtsaf. Nadat we verschillende kleine bruggetjes zijn gepasseerd, komen we bij een hoge brug. Hier slaan we rechtsaf en komen uit bij de Sterlingpolder.

Griendmuseumpad Biesbosch

De Sterlingpolder: sporen van oude griendwerkers

De Sterlingpolder wordt in tegenstelling tot de Kikvors- of Otterpolder nog wel in stand gehouden en ziet er nog uit zoals het vroeger was. We wandelen langs verschillende griendwerkershutten waar de griendwerkers kookten en sliepen. De eerste hut die we tegenkomen is gemaakt van riet, daarna komen we een houten hut tegen en tenslotte zien we ook een stenen huis. Het is interessant om te zien hoe de hutten zich ontwikkeld hebben in de loop der jaren.

Praktische info – Griendmuseumpad

  • Afstand: 5,2 km.
  • Startpunt: Biesboschcentrum Dordrecht – Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht
  • Kleding: Houd rekening met stevig schoeisel. Het Griendmuseumpad kan erg drassig zijn.
  • Parkeren: Je kunt de auto gratis parkeren bij het Biesbosch Centrum.
  • Horeca: Onderweg is er geen horeca.
  • Pontje: Zonnepontje 7 vaart tussen 1 april en 31 oktober. De eerste vaart is om 09:15 en de laatste om16:45. Een retourtje kost €2,00 per persoon.

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!