Het Spaanse grottendorp Guadix is één van de grootste nog bewoonde grottenwijken van heel Europa. Ben je aan het touren door Andalusië of op stedentrip in Granada? Dan mag je dit dorpje zeker niet overslaan. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over een bezoek aan het grottendorp Guadix.

Waar ligt Guadix?

Guadix ligt in het zuiden van Spanje in provincie Granada in de regio Andalusië. Het dorp ligt op zo’n 55 km. van de stad Granada.

Hoe kom je er?

Vanuit Granada

 • Auto: Guadix ligt op 55 km. van Granada. Met de auto is dit een rit van ongeveer 50 minuten.
 • Trein: Vanuit Granada kun je met de trein naar Guadix. De treinrit kost zo’n €7,90 en duurt ongeveer een uurtje.
 • Bus: Je kunt vanuit Granada ook met de bus naar Guadix. Een busrit kost zo’n €5,70 en duurt ongeveer een uurtje.

Vanuit Nederland

 • Vliegen: Het dichtsbijzijnde vliegveld bevindt zich in de stad Granada. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens een auto huren of met de bus of de trein richting Guadix.
 • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 2.139 km tot Guadix. Dit is een autorit van ongeveer 22 uur.

Het grottendorp Guadix

Wanneer je aankomt in het dorp Guadix vallen de witte voorgevels en de vele schoorsteenpijpen meteen op. Het grottendorp, ookwel bekend onder de naam Barrio de Santiago, is één van de grootste nog bewoonde grottenwijken van heel Europa. Je vindt hier ongeveer 2.000 grotwoningen en ruim 5.000 bewoners.

Grottendorp Guadix

Hoe is het grottendorp Guadix ontstaan?

De oorsprong van het grottendorp Guadix ligt in de tijd van de Reconquista. Dit was de tijd van de christelijke herovering van het Iberisch schiereiland op de moslims. Tijdens de Reconquista trokken de Moren geleidelijk weg uit het centrum en vluchtten zij naar de grottenstelsels om zich daar te verstoppen. De grottenstelsels werden vervolgens verder uitgehakt om zo grotwoningen te bouwen in de kalkstenen heuvels. Tegenwoordig zijn de meeste grotwoningen nog steeds bewoond en sommige zijn omgetoverd tot hotel.

Grottendorp Guadix

Binnenkijken in een grotwoning

Wanneer je in Guadix bent, is er natuurlijk niks leuker dan een grotwoning van binnen te bekijken. Een aantal jaren terug, toen ik Guadix voor mijn werk bezocht, had ik het geluk dat ik samen met mijn collega bij iemand binnen mocht kijken. We bezochten het dorp op een bloedhete dag midden in de zomer en bij het binnenstappen van de woning viel het ons meteen op dat het er lekker koel was. De grotwoningen hebben het hele jaar door namelijk een stabiele temperatuur van 18 tot 20 graden. In de zomer heb je dus geen airconditioning nodig.

Het grottenmuseum

Wil je meer weten over het leven in de grotwoningen van Guadix? Dan raad ik je aan het grottenmuseum Centro de interpretación Cuevas de Guadix te bezoeken. Doormiddel van touchscreens (met informatie in het Spaans én Engels) leer je alles over de geschiedenis en de evolutie van de grottenwijk. Ook wordt je meegenomen naar andere grottendorpen in de wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekende Cappadocië in Turkije. Verder vind je in het museum ook tijdelijke tentoonstellingen.

Andere bezienswaardigheden in Guadix

Guadix is meer dan alleen grotwoningen. Het centrum van Guadix heeft genoeg bezienswaardigheden die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Plaza de la Constitución: dit plein is het hart van Guadix. Je vindt hier o.a. het gemeentehuis en verschillende barretjes.
 • Catedral de la Encarnación: de kathedraal van Guadix stamt uit de 16e eeuw. De kathedraal is gebouwd op de plek waar tijdens de Moorse verovering een moskee stond.
 • Calle Ancha: dit is de hoofdstraat van Guadix. Je vindt hier veel winkeltjes in stijlvolle 19e eeuwse herenhuizen.
 • Het Romeins theater: dit theater is in 2008 per toeval ontdekt tijdens de bouw van een parkeergarage.
 • Alcazaba de Guadix: het Alcabaza is een fort uit de 11e eeuw. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de stad.
 • Cueva Museo de Alfarería: dit aardewerkmuseum, gevestigd in een Arabische grot, bevat een belangrijke collectie keramische stukken uit de regio.

Meer plekken in Spanje ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links