Wanneer je op stedentrip in Istanbul bent mag een bezoek aan de Hagia Irene eigenlijk niet ontbreken. Wat deze kerk zo bijzonder maakt, is dat het de oudste nog bestaande kerk in Istanbul is. Ben je ook benieuwd naar de Hagia Irene? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan de Hagia Irene in Istanbul!

Korte geschiedenis Hagia Irene

De Hagia Irene (Turks: Aya İrini) is gebouwd in de 4e eeuw op de ruïnes van een tempel. Het was de eerste kerk van Constantinopel en tot de bouw van de Hagia Sophia ook de belangrijkste. Nadat de Ottomanen de macht overnamen in Constantinopel verloor de kerk zijn originele functie en werd hij als munitieopslag gebruikt. Bijzonder aan de Hagia Irene is dat deze kerk nooit dienst heeft gedaan als moskee. Mede hierdoor zijn een aantal van de originele onderdelen van de kerk goed bewaard gebleven. Tegenwoordig wordt de kerk voornamelijk gebruikt voor concerten en evenementen.

Hagia Irene

De Hagia Irene bezoeken

Een bezoek aan de Hagia Irene is het best te combineren met een bezoek aan het Topkapipaleis. De kerk is namelijk gelegen in het voorhof van het paleis. Bij de ingang kun je zowel kaartjes kopen voor de Hagia Irena als voor het Topkapipaleis. Houd er rekening mee dat er in de zomer lange wachtrijen kunnen zijn. Als je in het bezit bent van een Istanbul E-Pass dan kun je de kerk gratis bezoeken.

Hagia Irene

Praktische info – Hagia Irene

  • Adres: Cankurtaran, Topkapı Sarayı No:1, 34122 Fatih/İstanbul, Turkije
  • Prijs: 80 TL. Combinatieticket Topkapipaleis + Hagia Irene is 200 TL. Combinatieticket Topkapipaleis+ Hagia Irene +Harem is 285 TL.
  • Openingstijden: Van 09:00 tot 18:00 uur.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.