In de bossen nabij Vierhouten werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog een onderduikerskamp opgericht: het Verscholen Dorp. Om de herinnering aan dit onderduikerskamp levend te houden, is er in het jaar 1970 op dezelfde plek een monument opgericht en zijn er drie hutten herbouwd. Een bezoek aan het Verscholen Dorp is een indrukwekkende ervaring.

Het Verscholen Dorp: een onderduikerskamp tijdens de WO II

Het Verscholen Dorp, ookwel bekend onder de naam het ‘Pas-Opkamp’ of het ‘Geheime Dorp‘, was een onderduikerskamp tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Tussen februari 1943 en oktober 1944 woonden hier zo’n 80 tot 100 onderduikers. Het kamp bevindt zich in de bossen nabij het Gelderse dorp Vierhouten in gemeente Nunspeet en bestond uit 9 hutten. Sommige van de hutten waren half-ondergronds gebouwd en andere geheel boven de grond. De hutten bevonden zich in een zeer dicht begroeid bos en waren daarom moeilijk zichtbaar.

Het Verscholen Dorp

De ontdekking van het onderduikerskamp

Het onderduikerskamp werd op zondag 29 oktober 1944 per toeval ontdekt door twee SS’ers die aan het jagen waren. Het geluid van houthakken trok hun aandacht toen ze plots een jongetje zagen die water was gaan halen. De SS’ers ondervroegen de jongen en gingen daarna versterkingstroepen halen. De meeste inwoners wisten te onstnappen, behalve acht Joden. Zij werden gepakt. Op 31 oktober 1944 werden er nog 6 Joden nabij het Verscholen Dorp gedood waaronder ook het 6-jarig jongetje. 

Een bezoek aan het Verscholen Dorp

Op een zonnige dag bezoek ik samen met mijn zusje deze indrukwekkende plek. Bij aankomst zien we een bord met een gedicht dat ons raakt. Het gedicht heet ‘Stil‘ en is geschreven door Ida Vos:

“Weest stil, want niemand mag je horen. Wees stil ondergedoken kind. Je naam, je huis heb je verloren. Zorg dat men niet je lichaam vindt.”

Als we iets verder lopen, zien we de 3 nagemaakte hutten. De hutten geven een indruk van hoe het er vroeger heeft uitgezien.

Het is ook mogelijk om de hutten van binnen te bekijken. Wanneer je de hutten binnenstapt, is het bijna niet voor te stellen dat hier mensen geleefd hebben. Zoals je op de foto’s kunt zien, liggen er tegenwoordig wandelpaden langs de hutten, maar vroeger waren deze er niet en was het bos veel dichter begroeid.

Hoe kom je er?

Om bij het kamp te komen kun je ervoor kiezen om de auto te parkeren in Vierhouten en vervolgens te wandelen naar het Verscholen Dorp. Het is ook mogelijk om met de auto door te rijden naar het Verscholen Dorp. Vanuit het dorp Vierhouten volg je dan de bordjes. Je gaat hierbij over onverharde wegen en komt uiteindelijk uit bij de doodlopende Pas-Opweg. Aan het eind van deze weg, tegenover het kamp, bevindt zich een parkeerplaats.

Praktische informatie

Meer plekjes in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links