Maak kennis met historisch Delfshaven en stap terug in de late middeleeuwen. Dit stukje Rotterdam is één van de weinige delen van de stad die het bombardement van 1940 heeft doorstaan en daardoor zijn charme behouden heeft. Vroeger verdiende men hier de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Tegenwoordig vind je er historische grachtenpandjes en gezellig cafes en restaurants.

Historisch Delfshaven Rotterdam

Delfshaven is in 1389 ontstaan toen de Delfshavense Schie werd gegraven om de stad Delft een verbinding met de Maas te geven. Rondom de sluis ontstond het havenstadje ‘Delfshaven’ dat sinds1886 bij Rotterdam hoort. Het oude havenstadje trekt vandaag de dag veel toeristen. In dit artikel vertel ik je wat er allemaal te ontdekken valt in historisch Delfshaven.

Historisch Delfshaven Rotterdam

1. Korenmolen de Distilleerketel

De Korenmolen de Distilleerketel is al van ver te zien. De molen is gebouwd in 1727 en leverde mout voor de jeneverindustrie in Delfshaven. In het jaar 1940 vloog de molen in brand en tientallen jaren later in 1987 werd de molen herbouwd. In de molen bevindt zich nu een winkeltje waar je koffie, thee en lekkernijen kunt kopen.

  • Adres: Voorhaven 210, 3024 RR Rotterdam

2. ’t Zakkendragershuisje

Het zakkendragershuisje dateert uit 1653 en kent een rijke geschiedenis. Ooit was dit de verzamelplek voor de broeders van het zakkendragergilde. Van hieruit gingen zij op pad om de door schepen aangevoerde zakken met graan en grondstoffen te lossen bij de distilleerderijen van Delfshaven. Zodra er een schip was aangemeerd, luidde de klok in het torentje. Dit was het signaal voor de zakkendragers om het schip te gaan lossen.

  • Adres: Voorstraat 13, 3024 RS Rotterdam
Zakkendragershuisje Delfshaven Rotterdam

3. Geboortehuis Piet Hein

Piet Hein: een zeevaarder en kaper geboren in 1577. Tijdens de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en Holland veroverde hij de Zilvervloot van de Spanjaarden. Voor de één is hij een held, voor de ander een misdadiger. Hoe dan ook, Piet Hein is een bekende man die in Delfshaven geboren is. Een replica van zijn geboortehuis is te vinden in de Piet Heynstraat op nummer 6. Toen Piet Hein geboren werd in 1577 heette de straat nog Kerkhofsteeg. In 1870 is de naam veranderd naar de Piet Heynstraat.

  • Adres: Piet Heynstraat 6, 3024 RK Rotterdam

4. Standbeeld Piet Hein

Iets verderop in de Achterhavenbrug vind je een standbeeld van Piet Hein. Dit is een gedenkteken uit 1870 ter ere van Piet Hein.

  • Adres: Piet Heynsplein, 3024 RJ Rotterdam
Standbeeld Piet Hein Delfshaven Rotterdam

5. Pelgrimvaderskerk

De Oude of Pelgrimvaderskerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Delfshaven. De Pelgrimvaderskerk verwijst naar een groep Engelse gelovigen: de Pilgrim Fathers. Zij  weken aan het begin van de 17e eeuw als geloofsvluchtelingen uit naar Nederland. 

  • Adres: Aelbrechtskolk 20, 3024 RE Rotterdam

6. Tovertunnel

De Tovertunnel in Delfshaven verbindt de wijk Bospolder met historisch Delfshaven. De Tovertunnel is een kleurrijke tunnel gemaakt door Willij van der Linden. Of beter gezegd: de tunnel zelf bestond al, maar Willij gaf er kleur aan. Dit deed zij voor haar eigen kinderen omdat zij huilden als ze door de doorgang heen moesten. Het was er namelijk erg donker en er lagen vaak zwervers in de tunnel. Nu is het een mooie kleurrijke tunnel die zeker een bezoekje waard is.

Tovertunnel Delfshaven Rotterdam

7. Stadsbrouwerij de Pelgrim

Je kunt Delfshaven nauurlijk niet verlaten zonder het vloeibare goud (oftewel een biertje) uit Rotterdam geproefd te hebben. Je doet dit het best in stadsbrouwerij de Pelgrim. Hier wordt sinds 9 mei 1996 het bier voor Rotterdam gebrouwen. Als je meer wilt weten over het proces is het ook mogelijk om een kijkje achter de schermen nemen. Neem een kijkje op de website voor meer informatie.

  • Adres: Aelbrechtskolk 12, 3024 RE Rotterdam

Hoe kom je in Historisch Delfshaven?

Delfshaven is bereikbaar met de metro, tram 8 (richting Spangen) en tram 4 (richting Marconiplein) en de Watertaxi. Eenmaal in historisch Delfshaven verken je het gebied het best te voet.

Meer lezen over Rotterdam? Lees dan ook: