Dat een roadtrip niet altijd ver van huis hoeft te zijn, bewijst de interessante roadtrip N34 Hunebed Highway. De Hunebed Highway is, zoals de naam eigenlijk al verklapt, een route langs de hunebedden in de provincie Drenthe. In mei 2019 hebben Mehtap en ik een stukje van deze route afgelegd en in dit artikel vertel ik je alles over deze leuke route!

Wat zijn hunebedden eigenlijk?

Oké, ik zal niet heel diep in gaan op de geschiedenis van de hunebedden want het moet natuurlijk geen geschiedenisles worden, maar ik wil je toch even wat informatie geven zodat je tijdens de roadtrip N34 Hunebed Highway op z’n minst een beetje weet waar je nou eigenlijk langs rijdt en naar kijkt..

N34 Hunebed Highway

Hunebedden zijn stenen grafkamers waarin vroeger meerdere mensen werden begraven. De Nederlandse hunebedden zijn in de periode tussen 3.400-3.200 voor Chr. gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur. De overledenen kregen eten en drinken in potten mee, maar ook gereedschap, wapens en sieraden. De hunebedden zijn de bekendste archeologische monumenten in Nederland. Komt het je nog een beetje bekend voor van vroeger op de basisschool? 😉

Lees ook: Een dagje uit in eigen land: Varen in Giethoorn!

De N34 Hunebed Highway

De interessante route N34 Hunebd Highway loopt dwars door de provincie Drenthe van Zuidlaren tot Coevorden. Van de 52 hunebedden die Drenthe telt, bevinden zich er 47 aan de N34 Hunebed Higway. De Drentse hunebedden zijn genummerd van D1 t/m D54 (D33 is ontmanteld en D48 bleek geen hunebed te zijn). Voor meer informatie over de route verwijs ik je graag naar de website van de provincie Drenthe.

Borden langs de N34 Hunebed Highway

Het doel van de N34 Hunebed Higway is om meer bezoekers te trekken naar het Hondsruggebied. En als je denkt dat er alleen maar hunbedden te zien zijn langs de route dan heb je het mis, want je rijdt ook langs mooie dorpjes terwijl je geniet van het unieke Drentse landschap. Om de route aantrekkelijker te maken voor toeristen zijn er speciale borden ontworpen die een beetje lijken op die van Route 66 in Amerika. Geweldig toch?

Het grootste hunebed D27 & het hunebeddencentrum

Het grootste hunebed is hunebed D27 in Borger. Als je er naast staat kom je er eigenlijk pas achter hoe groot en indrukwekkend hij is. Vlakbij dit hunebed vind je ook het hunebedcentrum. Het hunebedcentrum bestaat uit een museum, een oertijdpark en een keientuin.

N34 Hunebed Highway

Ik moet eerlijk toegeven dat wij niet alle hunebedden van de route hebben gezien, want na een paar hunebedden vonden wij het wel genoeg. Maar dat neemt niet weg dat het een leuk initiatief is van de provincie Drenthe om van de N34 ‘de Hunebed Highway’ te maken om zo meer toeristen naar het Hondsruggebied te trekken.

Tips voor accommodaties in Drenthe

Wij verbleven zelf in dit vakantiehuisje van van Maanen vakantiehuizen: een super gaaf huisje met een grote tuin en een hottub. Vlak naast dit park bevindt zich een strandje waar je in de zomer kunt waterskiën. Wij hebben ons hier prima vermaakt!

*Dit artikel bevat affiliate links