Iran is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming om te bezoeken, maar als je al zoveel landen gezien hebt als Kiki van Kikiaroundtheworld dan ga je “outside the box” denken en zo kwam zij op het idee om naar Iran af te reizen. In dit artikel deelt Kiki haar ervaring over Iran!

Reisroute Iran

Ik had ook al positieve reiservaringen in andere landen in het Midden-Oosten zoals Jordanië, Israël en Libanon. Al is Iran natuurlijk wel een beetje een ander verhaal. Hier reis je niet zomaar heen en mensen in je omgeving vinden het ook een beetje “eng” omdat Iran eigenlijk altijd negatief bestempeld wordt. Maar dwars zoals ik ben koos ik er toch voor om te gaan. Al treft dit wel wat andere voorbereiding dan anders. Iran wordt eigenlijk op alle manieren afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor is het dus erg moeilijk om op de bekende manier hotels of activiteiten te boeken. Het hielp enorm om rond te zoeken op internet en hier waren ook veel goede tips te vinden hoe we dit het beste konden regelen. Uiteindelijk heb ik zelf een rondreis van iets meer dan een week in elkaar gezet.

De route die ik ging maken was Teheran- Shiraz- Esfahan-Teheran.

Iran
Shiraz

Teheran

Teheran is de hoofdstad van Iran maar eerlijk gezegd als toerist niet heel bijzonder. Aangezien je hierop aanvliegt, staat dit in het programma maar er was niet veel interessants te beleven. Na 1 dag in Teheran pakte ik de nachtbus naar Shiraz. Een rit van 12 uur in een luxe bus met stoelen die je uit kon klappen waardoor je er zo goed als in kon liggen. Deze vipbussen kosten nog geen 20 euro en rijden regelmatig. Je kunt bus tickets vooraf kopen of op het station zelf.

Shiraz

Shiraz is een hele fijne stad met enorm veel prachtige bezienswaardigheden. Via internet had ik een “free walking tour” gevonden en de eerste dag zou ik meteen met de tour op pad gaan. Vooraf benaderde de gids mij via whatsapp en zo kwamen wij met elkaar in contact. Uiteindelijk heb ik met hem 3 dagen in Shiraz doorgebracht en heeft hij me alle mooiste plekken van Shiraz laten zien voor nog geen 25 euro per dag! Het leuke aan zo een lokale gids is dat je op plaatsen komt die je normaal nooit zou weten te vinden. De leuke en goede restaurants en de plekken en straatjes waar je misschien nooit zelf in zou slaan. Omdat hij van dezelfde leeftijd als mij was klikte het goed en was er ook veel gesprekstof dus is het in de loop van de dagen een goede vriend geworden. Samen met de gids bezocht ik onder andere de Tombe van Hafez, de Vakilbazaar en hammam, het Qavamhuis en als hoogtepunt van de stad toch wel de Pink Mosque.

Vanuit Shiraz is een dagtrip naar de het oude Persepolis toch wel echt het hoogtepunt van Iran. Vergelijkbaar met de schatten van Egypte en de schoonheid van Petra in Jordanië alleen dan een stuk onbekender. Dit is ook echt aan te raden met een goede gids te bezoeken zodat je het verhaal wat zich hier allemaal heeft afgespeeld en waarom deze stad is gebouwd ook goed uitgelegd wordt.

Iran

Esfahan

Na de dagen Shiraz weer een zelfde luxe nachtbus naar Esfahan. Ditmaal duurde de rit 6 uur. Esfahan heb ik op dezelfde manier verkend met een gids die ik leerde kennen via de gids uit Shiraz. Ditmaal een dame, ook weer van mijn leeftijd en ook weer genoeg gesprekstof om je de hele dag goed te vermaken. Ze liet mij het een-na-grootste plein ter wereld zien het “Meidan Emam” met hieraan de Moskee van de Sjah, de Sheik Lutfallahmoskee en de vrijdagmoskee. Om dit plein heen loopt de bazaar. Een van de leukste die ik in Iran heb meegemaakt naar mijn mening. Met veel kruiden, souvenirs en kleine theehuisjes om Iraanse thee met zoetigheden te nuttigen.

Persoonlijke mening over Iran

Al met al kan ik zeggen dat Iran één van de goedkoopste landen is geweest waar ik geweest ben. En zéker ook het land met de meest vriendelijke en behulpzame mensen die ik ooit heb ontmoet. Het is enorm zonde dat dit prachtige land zo van de buitenwereld is afgesloten en de bevolking het hierdoor zo zwaar heeft. Het eten is werkelijk waanzinnig en enorm rijk aan smaken die wij niet gewend zijn om in maaltijden te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan dadels, rozenblaadjes, zure rode besjes en hibiscus. Reizen door Iran was een geweldige ervaring en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Voor de ervaren reiziger is Iran zeker een aanrader om heen te gaan.

Ben jij weleens in Iran geweest of staat dit verrassende land nog op jouw lijstje?

*Dit artikel bevat affiliate links