Kasteel Doornenburg, bekend van de populaire televisieserie Floris, is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het kasteel bevindt zich midden in de Betuwe op de splitsing van de Rijn en de Waal. Wie van kastelen houdt, moet zeker een keer een kijkje nemen bij kasteel Doornenburg.

Geschiedenis van Kasteel Doornenburg

De geschiedenis van kasteel Doornenburg gaat terug naar de 9e eeuw. Op dat moment heette het kasteel nog villa Doronburc. In de jaren die volgden is het kasteel in handen geweest van verschillende families. Het kasteel werd echter niet altijd bewoond en raakte daarom in verval. In het jaar 1936 werd de stichting Behoud van den Doornenburg opgericht die in 1937 het kasteel liet restaureren. Helaas werd het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog weer verwoest. Van 1947 tot 1968 is er daarom hard gewerkt om het kasteel weer op te bouwen tot wat het nu de dag is.

Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg

Lees ook: De mooiste kastelen van Nederland – dagje uit in eigen land.

Een bezoek aan kasteel Doornenburg

Een bezoek aan kasteel Doornenburg is leuk voor jong en oud. Wanneer je door het poortgebouw de voorburcht inloopt, waan je je meteen terug in de middeleeuwen. Het kasteel bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. De hoofdburcht is alleen toegankelijk met een ticket op speciale tijdstippen (hiervoor moet je een ticket reserveren). De binnenplaats van het kasteel en de wandelroute rondom het kasteel zijn vrij toegangkelijk en bijna altijd open, behalve bij een besloten evenement.

Kasteel Doornenburg & de televisieserie Floris

Zoals eerder aangegeven is het kasteel ook bekend van de televisieserie Floris uit de jaren ’60. De serie Floris bestaat uit 12 zwart-wit afleveringen die zijn opgenomen in en rondom het kasteel. Ben je benieuwd naar de serie of wil je alle aflevering nog eens terugkijken? De afleveringen vind je hier.

Praktische informatie

  • Adres: Kerkstraat 27 – 6686 BS Doornenburg
  • Website: www.kasteeldoornenburg.nl
  • Prijs: €9,95 voor volwassenen. Tickets koop je hier.
  • Parkeren: Naast het kasteel kun je gratis parkeren.
  • Eten & drinken: Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij Herberg de Doornenburg.

Meer kastelen ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!