Kasteel Doorwerth is een middeleeuws kasteel in de provincie Gelderland. Het kasteel kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot de 13e eeuw. Een bezoek aan dit indrukwekkende kasteel is een unieke beleving voor jong en oud!

Geschiedenis van Kasteel Doorwerth

De geschiedenis van Kasteel Doorwerth gaat terug naar de 13e eeuw. In het jaar 1260 liet Burchtheer Berend van Dorenweerd een houten burcht bouwen op een eiland. Twintig jaar later werd de houten burcht verwoest door een brand en werd er op dezelfde plek een stenen kasteel gebouwd. In de eeuwen die volgden is het kasteel in handen geweest van verschillende families en werd het kasteel steeds een stukje uitgebreid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kasteel bijna compleet verwoest. Er volgde een renovatie die 37 jaar geduurd heeft. De renovatie heeft het kasteel zijn middeleeuwese karakter teruggegeven en ervoor gezorgd dat Doorwerth weer een indrukwekkend kasteel is.

Kasteel Doorwerth

Een bezoek aan Kasteel Doorwerth

Een bezoek aan Kasteel Doorwerth is een unieke beleving voor jong een oud. Wanneer je vanaf de parkeerplaats richting de toegangspoort loopt, waan je je meteen terug in de geschiedenis. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je er voor kiezen om alleen rond te lopen op de binnenplaats of om het kasteel ook van binnen te bezichtigen. Binnen in het kasteel valt er veel te ondekken. Denk bijvoorbeeld aan de ridderzaal, een gevangenis met een spijkerplafond, de keuken en de eetkamer. Voor kinderen is er ook een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om te overnachten in Kasteel Doorwerth? In het poortgebouw bevindt zich namelijk een vakantiewoning.

Kasteel Doorwerth

Musea in het kasteel

In het kasteel bevinden zich 3 musea.

  • Het Kasteelmuseum: Met fraai ingerichte vertrekken.
  • Het Museum Veluwezoom: In dit museum vind je 19e eeuwe schilderijen verdeeld over twee zalen.
  • Het Nederlands Jachtmuseum: In dit museum worden 3 verhalen verteld: ‘De geschiedenis van het Kasteel‘, Groei en ontwikkeling van de bosbouw in de omgeving Doorwerth‘, en ‘De jacht in Nederland en directe omgeving‘.

Geldersch Landschap & Kasteelen

Kasteel Doorwerth is onderdeel van Geldersch Landschap & Kasteelen, ookwel bekend onder de naam GKL. Deze stichting beschermt sinds 1929 Gelderse natuurgebieden, landgoederen en kastelen. In totaal draagt Geldersch Landschap & Kastelen zorg voor 36 kastelen en landhuizen waaronder dus ook Doorwerth.

Praktische informatie

  • Adres: Fonteinallee 2b – 6865 ND Doorwerth
  • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
  • Prijs: €12,00 voor volwassenen en €5,00 voor kinderen. Het binnenplein is vrij toegankelijk
  • Parkeren: Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein van het Kasteel
  • Eten & drinken: In het Kasteelcafé de Zalmen kun je terecht voor een hapje en een drankje
  • Website: www.doorwerth.glk.nl

Meer kastelen ontdekken? Lees dan ook:

Nederland

Buitenland

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links