Kerst is een tijd van tradities. Rond de kerstdagen komen over de hele wereld families bij elkaar om samen te zijn, samen te eten én worden kinderen verwend met cadeautjes. Per land of regio is de manier waarop dit gebeurt echter verschillend. Hoe zit het eigenlijk met de kersttradities in Catalonië? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Kersttradities in Catalonië

Catalonië kent veel leuke en grappige kersttradities. In dit artikel deel ik 7 typische kersttradities in Catalonië.

1. Tió de Nadal

Tió de Nadal ookwel Caga Tió (kakkende boomstam) is een echt Catalaans kinderfeest. Om precies te zijn is Tió de Nadal een boomstrok die cadeautjes ‘poept’ op Kerstavond. Vanaf 8 december tot aan Kerst verzorgen de kinderen de boomstronk totdat hij op kerstavond, nadat ze het liedje Cago Tió hebbben gezongen, cadeautjes uitpoept. Voor de kinderen die niet lief zijn geweest, poept Tió een berg houtskool.

Kersttradities in Catalonië
Photo by: Cyrielle Marlet

2. Caganer

Een andere typische Catalaanse kersttraditie is het verstoppen van de Caganer (de kakker) in de kerststal. De Caganer is een figuurtje van een herder die hurkend zijn behoefte doet. Vandaag de dag is de Caganer in alle soorten en maten te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan bekende voetballers en politici.

Kersttraditie Catalonië
Photo by: Ajuntament Barcelona

3. Typisch Catalaans eten tijdens kerst

Bij Kerst hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. Wat in Catalonië veel gegeten wordt tijdens de kerstdagen is la escudella, la carn d’olla en turrón. Uiteraard wordt er ook Catalaanse cava geschonken.

Kersttradities in Catalonië
Photo by: JauladeArdilla

4. Els pastorets

Els Pastorets is een toneelstuk dat rond Kerst bij veel scholen en theaterverenigingen wordt gespeeld. Het toneelstuk laat de strijd tussen goed en kwaad zien in drie verschillende verhaallijnen.

Kersttradities in Catalonië
Photo by: Ajuntament de Vacarisses

5. Día de Sant Esteve

In tegenstelling tot de rest van Spanje is 26 december (net als bij ons) een feestdag in Catalonië. Op deze dag wordt Sant Esteve gevierd: een familiemaaltijd waarin canelones een grote rol spelen.

Kersttradities in Catalonië
Photo by: calafellvalo

6. L’Home dels Nassos

L’Home dels Nassos (oftewel de Man met de Neuzen) is een mythologisch figuur. Het verhaal gaat dat deze man evenveel neuzen als dagen van het jaar heeft. Op de allerlaatste dag van het jaar, 31 december, is de man zichtbaar voor iedereen. Kinderen gaan dan op zoek naar een man met 365 neuzen, maar vinden hem niet. Dit komt natuurlijk omdat 31 december de laatste dag van het jaar is en er dus nog maar 1 dag over is. Iedereen zou dus L’Home dels Nassos kunnen zijn..

Kersttraditie Catalonië
Photo by: Ajuntament Barcelona

6. Kerstmarkten

Rond de kerstdagen zijn er veel kerstmarkten in Catalonië. De bekendste kerstmarkt is Feria Santa Llúcia in Barcelona. Je vindt deze kerstmarkt op Plaça de la Catedral voor de gotische kathedraal. Op de markt kun je terecht voor het kopen van kerstbomen, kerstversiering, snoep en uiteraard figuren voor de kerststal (ja, ook Caganers 😉).

Kersttraditie Catalonië
Photo by: Oh-Barcelona.com

Meer lezen over Catalonië? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links