Tijdens mijn backpack avontuur in Thailand in 2016 beslis ik om 5 dagen te gaan mediteren in het Doi Suthep Vipassana Meditation Center in Chiang Mai. De meditatiecursus was echt een super gave ervaring die ik niet gauw meer zal vergeten. In dit artikel vertel ik jullie meer over deze unieke ervaring!

Meditation center, Thailand

Mediteren Thailand: Doi Suthep Vipassana Meditation Center

Voor mijn meditatiecursus kies ik het Doi Suthep Vipassana Meditation Center in Chiang Mai uit. Dit meditatiecentrum is één van de bekendste van Thailand. Dit centrum is gelegen onder de bekende tempel Wat Phrathat Doi Suthep in de bergen van Chiang Mai in het noorden van Thailand.

Verschillende cursussen

In het Doi Suthep Vipassana Meditation Center in Chiang Mai kun je kiezen voor verschillende meditatiecursussen. De cursussen voor beginners starten bij 4 dagen en lopen op tot 14 dagen. Wil je meer uitdaging? Dan kun je kiezen voor de ‘foundation course’ van 21 dagen. De laatste 3 dagen van deze cursus wordt er van je verwacht dat je aan één stuk door mediteert zonder te slapen en word je eten naar je kamer gebracht. Wil je na de ‘foundation course’ nog meer mediteren? Dan kun je ook nog de ‘advanced course’ van 13 dagen volgen.

Dagprogramma

Het dagprogramma van de meditatiecursussen in het stilte klooster ziet er als volgt uit:

5.00 – Opstaan
5.30 – Dhamma talk
7.00 – Ontbijt
8.00 – Individuele ochtendmeditatie
11.00 – Lunch
12.00 – Individuele middagmeditatie
14.00 – Verslag aan monnik
18.00 – Avond chanting (zingen)
19.00 – Individuele avondmeditatie
21.00 – Einde

Regels

Tijdens de meditatiecursussen moet je je aan een aantal regels houden. Zo moet je bijvoorbeeld in het wit gekleed, mag je niet praten (behalve tijdens je verslag aan de monnik), mag je na 12 uur geen vast voedsel meer eten en mag je geen gebruik maken van elektronica. Het is trouwens wel toegestaan om je telefoon als wekker te gebruiken.

Mijn kamer tijdens de cursus

Kosten

De meditatiecursussen in het Doi Suthep Vipassana Meditation Center in Chiang Mai zijn op basis van donaties. Aan het eind van de cursus bepaal je dus zelf hoeveel geld je geeft aan het centrum. Houd wel in je achterhoofd dat je een kamer en eten hebt gekregen tijdens de cursus dus wees niet al te zuinig met je donatie.

Persoonlijke ervaring

Ik vond het mediteren in Thailand echt een super gave ervaring. In het begin moest ik erg wennen aan het mediteren en gingen mijn gedachten alle kanten op, maar toen het einde van de cursus naderde ging het veel beter. Gelukkig heb ik tijdens de cursus ook niet echt last gehad van honger zoals ik van te voren verwacht. had. Ook heb ik het gebruik van mijn telefoon niet echt gemist, maar misschien kwam dit ook wel omdat ik wist dat ik hem na 5 dagen gewoon weer mocht gebruiken 😉

Persoonlijk denk ik wel dat een 5 daagse cursus erg kort is om het mediteren onder de knie te krijgen en echt tot jezelf te komen. Mocht je langer de tijd hebben dan zou ik daar zeker voor kiezen!

Aanmelden voor de meditatiecursus

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over mediteren in het Doi Suthep Vipassana Meditation Center in Chiang Mai, Thailand? Meld je dan via deze website aan.

Meer plekken in Thailand ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links