Het dorpje Merzouga, gelegen aan de rand van het Marokkaanse woestijngebied Erg Chebbi, is dé perfecte uitvalbasis voor een tripje door de Sahara. In dit artikel neem ik je mee naar Merzouga en de duinen van Erg Chebbi.

Het dorpje Merzouga aan de rand van de Sahara

Merzouga is een klein dorpje in het zuidoosten van Marokko op zo’n 560 km van Marrakech. Dit dorpje staat bekend om de nabijheid van de zanduinen van Erg Chebbi in de Marokkaanse Sahara. Toen Mehtap en ik in 2019 een roadtrip door Marokko maakten, kon een bezoek aan de Sahara natuurlijk niet ontbreken. Net als veel andere toeristen kozen wij er ook voor om in Merzouga te verblijven. In het dorp vind je enkele restaurantjes en winkeltjes. In één van die winkeltjes kochten wij een djellaba, omdat wij dit leuk vonden voor de foto’s in de duinen (foto’s volgen later 😉 ). Verder hebben we heerlijk gegeten in een restaurantje in het dorp.

Merzouga Sahara

Wat te doen in Merzouga?

1. Ontdek de Erg Chebbi woestijn

En dan nu de reden waarom iedereen natuurlijk naar Merzouga gaat: de zandduinen van Erg Chebbi. Er zijn verschillende manieren waarop je deze duinen kunt ontdekken:

  • Een quad huren
  • Een kamelentocht maken
  • Een 4×4 tour doen
  • Te voet

Wij kozen er bewust voor om geen kamelentocht te doen in woestijn, omdat wij dit zielig vonden voor de kamelen. In plaats daarvan kozen wij voor een 4×4 tour met privéchauffeur. Daarnaast zijn we ook gewoon zelf de woestijn ingelopen om wat plaatjes te schieten.

2. Overnachten in de woestijn

Voor veel mensen is overnachten in de woestijn een droom. Zo ook voor mij. Helaas is deze droom voor mij tijdens onze reis niet uitgekomen. Net voordat wij in Merzouga aankwamen was er namelijk een zandstorm geweest en ze waren nog hard bezig met de tenten opbouwen. Tijdens de 4×4 tour kwamen we er trouwens wel achter dat de kampen zich aan de rand van de woestijn bevinden en niet heel diep de woestijn. Dit verzachtte de pijn wel een beetje, want ons hotel bevond zich ook aan de rand van de woestijn.

Merzouga Sahara

Mocht jij wél het geluk hebben om te kunnen overnachten in een tentenkamp in de woestijn, dan kun je kiezen uit verschillende kampen. Sommige kampen zijn heel basic, maar je hebt ook hele luxe kampen waar je zelfs je eigen badkamer in de tent hebt!

3. Bezoek het zoutwatermeer Dayet Srji

Het zoutwatermeer Dayet Sjri is ook zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je in Merzouga bent. Als je gelukt hebt, spot je hier misschien wel flamingo’s.

Hoe kom je in Merzouga?

Vanuit Marrakech

  • Met een tour: Vanuit Marrakech worden er vaak 3 daagse woestijntours aangeboden naar Merzouga. Zo biedt GetYourGuide bijvoorbeeld mooie tours aan waarbij je wordt opgehaald en terug gebracht wordt naar je hotel of riad in Marrakech, een nachtje in de woestijn slaat, een kamelentocht door de woestijn maak en dat vanaf €99,00 per persoon.
  • Met de auto: Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een auto te huren en zelf op pad te gaan. Dit is wat wij gedaan hebben en naar mijn mening is dit ook de leukste manier. In totaal hebben wij er 11 uur over gedaan om vanuit Marrakech in Merzouga te komen. Dit was inclusief tussenstops om even te eten en te plassen etc.

Tips voor accommodaties in Merzouga

  • Kanz Erremal is een driesterren hotel gelegen aan de rand van de duinen van Erg Chebbi. Wij verbleven hier één nachtje tijdens ons bezoek aan de Sahara. Het leuke aan dit hotel is dat je vanuit het zwembad zo op de duinen uiktkijk!

Op zoek naar meer tips voor Marokko? Lees dan ook de volgende artikelen:

*Dit artikel bevat affiliate links