Merzouga is een klein dorpje in het zuidoosten van Marokko op zo’n 560 km van Marrakech. Merzouga ligt aan de rand van het Marokkaanse woestijngebied Erg Chebbi en is dé perfecte uitvalbasis voor een tripje door de Sahara. In dit artikel neem ik je mee naar Merzouga en de duinen van Erg Chebbi.

Het dorpje Merzouga

Toen wij in 2019 een roadtrip door Marokko maakten, kon een bezoekje aan de Sahara uiteraard niet ontbreken. Wij besloten om in het dorpje Merzouga te verblijven en hier vanuit de zandduinen van Erg Chebbi te bezoeken. Merzouga is een klein dorpje waar je enkele restaurantjes en winkeltjes vindt. In één van die winkeltjes kochten wij een djellaba, omdat dit ons leuk leek voor de foto’s (foto’s volgen later 😉 ). Verder hebben we heerlijk gegeten in een restaurantje in het dorp.

Merzouga Sahara

Wat te doen in Merzouga?

Ontdek de Erg Chebbi woestijn

En dan nu het gedeelte waarvoor iedereen natuurlijk naar Merzouga komt: de zandduinen van Erg Chebbi. Er zijn verschillende manieren waarop je deze duinen kunt ontdekken:

  • Een quad huren
  • Een kamelentocht maken
  • Een 4×4 tour doen
  • Te voet verkennen

Wij hebben er bewust voor gekozen om geen kamelentocht te doen in woestijn, omdat wij dit zielig vonden voor de kamelen. In plaats daarvan kozen wij voor een 4×4 tour met privéchauffeur en daarnaast zijn we zelf gewoon de woestijn ingelopen om wat plaatjes te schieten.

>> De beste reisgidsen voor Marokko vind je hier! <<

Overnachten in de woestijn

Overnachten in de woestijn is voor veel mensen, waaronder ook mijzelf, een droom. Helaas is deze droom voor mij tijdens onze reis niet uitgekomen, omdat er net voordat wij in Merzouga aankwamen een zandstorm was geweest en ze bezig waren met de tenten opnieuw opbouwen. Wat mij trouwens opviel toen wij met de 4×4 een tour door de woestijn maakten, is dat de kampen aan de rand van de woesijn liggen en niet heel diep de woestijn in, zoals wij eerder dachten. Dit verzachtte de pijn een beetje, want ons hotel stond ook aan de rand van de woestijn.

Er zijn best veel verschillende tentenkampen waar je voor kunt kiezen voor je overnachting in de woestijn. Sommige kampen zijn heel basic, maar je hebt ook hele luxe kampen waar je zelfs je eigen badkamer in de tent hebt!

Merzouga Sahara

Hoe kom je in Merzouga?

Vanuit Marrakech

  • Met een tour: Vanuit Marrakech worden er vaak 3 daagse woestijntours aangeboden naar Merzouga. Zo biedt GetYourGuide bijvoorbeeld mooie tours aan waarbij je wordt opgehaald en terug gebracht wordt naar je hotel of riad in Marrakech, een nachtje in de woestijn slaat, een kamelentocht door de woestijn maak en dat vanaf €99,00 per persoon.
  • Met de auto: Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een auto te huren en zelf op pad te gaan. Dit is wat wij gedaan hebben en naar mijn mening is dit ook de leukste manier. In totaal hebben wij er 11 uur over gedaan om vanuit Marrakech in Merzouga te komen. Dit was inclusief tussenstops om even te eten en te plassen etc.

Tips voor accommodaties in Merzouga

  • Kanz Erremal is een driesterren hotel gelegen aan de rand van de duinen van Erg Chebbi. Het leuke aan dit hotel is dat je vanuit het zwembad zo op de duinen uiktkijk! Wij verbleven hier één nachtje tijdens ons bezoek aan de Sahara.

*Dit artikel bevat affiliate links.