De Mezquita-Catedral van Córdoba is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje. Het is een bijzonder gebouw dat dienst heeft gedaan als zowel moskee en kathedraal. Ga je naar Córdoba en wil je de Mezquita bezoeken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan de Mezquita van Córdoba.

DIT GA JE LEZEN:
1. Geschiedenis Mezquita-Catedral van Córdoba
2. Een bezoek aan de Mezquita-Catedral van Córdoba
3. De Mezquita gratis bezoeken
4. Praktische info – Mezquita

Geschiedenis Mezquita-Catedral van Córdoba

De Mezquita-Catedral van Córdoba kent een lange geschiedenis. Op de plek waar de Mezquita staat, stond vroeger een basiliek. Toen de Moren in de 8e eeuw een groot deel van Spanje veroverden waaronder ook Córdoba, bouwden zij op diezelfde plek een moskee. In de loop der jaren werd de moskee van Córdoba steeds verder uitgebreid. Het was ooit zelfs de grootste moskee van Europa en de tweede grootste moskee ter wereld, na de moskee in Mekka. Toen de Katholieken in het jaar 1236 de stad Córdoba heroverden, lieten ze de moskee voor wat ze was, maar in de 16e eeuw gaf Karel V toestemming om een kathedraal te bouwen in het midden van de moskee. Later zijn er aan de zijkanten van de gebedshal ook nog diverse kapellen bijgekomen.

Mezquita Córdoba bezoeken

ONZE TIP VOOR DE MEZQUITA VAN CÓRDOBA
Sla de wachtrij over en koop je tickets online
→ tickets Mezquita Córdoba

De Mezquita-Catedral van Córdoba bezoeken

Een bezoek aan de Mezquita-Catedral van Córdoba is ongetwijfeld het hoogtepunt van je stedentrip Córdoba. Tickets voor een bezoek aan de Mezquita kun je kopen bij de kassa op de binnenplaats. Houd er rekening mee dat het in zomermaanden erg druk kan zijn. Ik raad je daarom aan om je tickets alvast online te kopen. Wil je tijdens je bezoek aan de Mezquita meer weten over de geschiedenis van de moskee kathedraal? Dan raad ik je aan een rondleiding met een gids te boeken. Je krijgt dan niet alleen uitleg, maar je bespaart ook tijd omdat je niet hoeft te wachten in de rij. Hoe je de Mezquita gratis kunt bezoeken lees je verop in het artikel.

# De gebedsruimte van de moskee met zuilen

Via de grote deuren op de binnenplaats betreed je de Mezquita. Het meest opvallende deel zijn de bekende zuilen waaruit de gebedsruimte van de moskee bestaat. Deze ruimte kenmerkt zich door de meer dan 800 rood met witte zuilen. Ooit waren dit er meer dan 1200, maar door de bouw van de kathedraal in de moskee van Córdoba zijn er een aantal vernietigd.

Mezquita Córdoba: zuilen

# De Mihrab van de moskee

De Mihrab is een gebedsnis in de muur en kende twee functies. Ten eerste gaf het de richting van Mekka aan (hoewel dit in het geval van de Mezquita in Córdoba niet precies het geval is) en ten tweede versterkte het ook de woorden van de imam door de goede akoestiek. De Mihrab is versierd met inscripties uit de Koran.

Mezquita Córdoba: Mirhab

ONZE TIP VOOR DE MEZQUITA VAN CÓRDOBA
Sla de wachtrij over en koop je tickets online
→ tickets Mezquita Córdoba

# De kathedraal van Córdoba

Na de herovering van Córdoba in 1236 werd de Mezquita een Katholieke kathedraal en werden er enkele wijzigingen aangebracht. Pas in 1523 gaf Karel V opdracht tot de bouw van een grote kathedraal midden in de moskee. Doordat de bouw van de kathedraal erg lang duurde zijn er verschillende bouwstijlen terug te zien.

# Verschillende kapellen

In de loop der jaren zijn er ook verschillende kapellen toegevoegd.

# De binnenplaats Patio de los Naranjos

Voordat je de Mezquita ingaat, kom je eerst op de binnenplaats Patio de los Naranjos. Op dit plein vind je sinaasappelbomen, palmbomen en twee grote fonteinen. Ook bevindt zich er een zuilengallerij rondom het plein.

# De toren Torre Campenario

Op de binnenplaats vind je de toren Torre Campenario. Deze toren is gebouwd als minaret, maar doet tegenwoordig dienst als klokkentoren. Wil je een goed beeld hebben van de grootte van de Mezquita-Catedral van Córdoba? Dan raad ik je aan de 54 meter hoge toren te beklimmen.

De Mezquita gratis bezoeken

Het is ook mogelijk om de Mezquita van Córdoba gratis te bezoeken. Dit kan elke maandag t/m zaterdag tussen 08:30 en 09:30. Om 09:30 moet je de moskee weer uit, omdat de mis dan begint. Zelf heb ik de Mezquita zowel gratis als betaald bezocht om zo het verschil te ervaren. Bij het gratis bezoek aan de Mezquita waren bepaalde delen afgesloten en bij het betaalde bezoek niet. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je zelf wil, maar om niks te missen raad ik je aan om betaald te gaan.

Praktische info – Mezquita

  • Website: Mezquita Córdoba
  • Adres: C. Cardenal Herrero, 1, 14003 Córdoba
  • Prijs: €11,00. Torre Campanario €3,00.
  • Openingstijden: 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00.

Meer lezen over Córdoba? Lees ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.