Staat er een vakantie naar de Costa Brava op de planning? Dan mag een bezoek aan Pals zeker niet ontbreken. Pals is namelijk één van de mooiste middeleeuwse dorpjes aan de Spaanse Costa Brava.

DIT GA JE LEZEN:
1. Een wandeling door middeleeuws Pals
1.1 Het centrale plein: Plaça Major
1.2 Carrer Major
1.3 De toren: Torre de les Hores
1.4 De kerk: l’església de Sant Pere
1.5 Uitzichtpunt: Mirador d’en Josep Pla
1.6 De stadmuur: murallas de Pals
2. Praktische informatie Pals

Een wandeling door middeleeuws Pals

In dit artikel neem ik je mee naar het rondje dat wij maakten door het middeleeuwse historische centrum van Pals.

1. Het centrale plein: Plaça Major

Nadat we de auto geparkeerd hebben, lopen we richting het centrale plein: Plaça Major. Op dit plein bevindt zich het gemeentehuis (Casa de la Vila) dat gebouwd is in de 13e eeuw. Verder vind je er ook enkele winkeltjes en restaurantjes.

2. Carrer Major

Vanaf het plein wandelen door een gotische boog Carrer Major in. Dit is één van de mooiste straatjes van Pals. Hier komen we onder andere langs een middeleeuwse gramftombe uit de 5e tot 8e eeuw en een paar winkeltjes. Maar vooral dit leuke steegje met bruggetje trok onze aandacht.

middeleeuws dorpje Pals

3. De toren: Torre de les Hores

Iets verderop komen we uit bij Torre de les Hores. Deze Romaanse toren stamt uit de 11e eeuw en is het oudste overblijfsel van het kasteel van Pals. De toren heeft de naam te danken aan het Gotische klokje dat in de 15e eeuw werd toegevoegd.

4. De kerk: l’església de Sant Pere

De kerk van Pals, l’església de Sant Pere, stamt uit het jaar 994. In de 15e en 18e eeuw vonden er verbouwingen plaats aan de kerk en is de kerk verder uitgebreid. Daarom bestaat de kerk ook uit verschillende bouwstijlen waaronder Romaans, Gotisch en Barok. Wist je trouwens dat de kerk van Pals voor een deel gebouwd is met stenen afkomstig van het oude kasteel van Pals?

Kerk in Pals

5. Uitzichtpunt: Mirador d’en Josep Pla

We lopen weer een stukje verder en komen uit bij het uitzichtpunt Mirador d’en Josep Pla, vernoemd naar een bekende schrijver uit Palafrugell. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving, waaronder de rijstvelden, de Medes-eilanden en Montgri.

6. De stadmuur: murallas de Pals

We vervolgens onze weg langs de stadsmuren van Pals tot we weer bij de auto komen. De stadsmuren van Pals zijn één van de best bewaarde stadmuren van de regio. De eerste verwijzingen naar de muren dateren uit de 12e eeuw. Een deel van muren is door de groei van het dorp afgebroken. Een ander deel van de muren is geïntegreerd in de huizen en gebruikt als muur.

middeleeuws Pals

Praktische informatie Pals

  • Officiële website: www.visitpals.cat
  • Parkeren: Pals kent verschillende parkeerplaatsen. Wij parkeerden de auto in Carrer de l’Abeurador. Hier is het betaald parkeren.
  • Feesten: Het feest van Pals ‘Fiesta Mayor de Pals’ vindt plaats in de maand augustus.

VAKANTIE BOEKEN NAAR PALS
Vergelijk hier alle reisaanbieders:

TUI
Sunweb
Vakantiediscounter
Prijsvrij

Meer plekken aan de Costa Brava ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.