Wanneer je op vakantie bent aan de Costa Brava, mag je Peratallada zeker niet overslaan. Peratallada is namelijk één van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpen van Spanje. In dit artikel neem ik je mee met een wandeling door middeleeuws Peratallada!

Waar ligt Peratallada?

Peratallada ligt in noordoosten van Spanje in de provincie Gerona in de regio Catalonië.

Hoe kom je er?

  • Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld bevindt zich in Girona, maar je kunt er ook voor kiezen om naar Barcelona te vliegen. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens de bus nemen of een auto huren.
  • Auto: Vanaf Rotterdam is het ongeveer 1.400 km rijden naar Peratallada. Hier doe je ongeveer 14 uurtjes over.

Een wandeling door middeleeuws Peratallada

Ondanks dat Peratallada een klein dorpje is, kun je je hier toch prima een hele dag vermaken. In dit dorpje vind je namelijk een aantal bezienswaardigheden, winkeltjes en een paar goede restaurants. Ik neem je mee met onze wandeling door Peratallada.

1. L’església de Sant Esteve

Het eerste dat we tegenkomen als we in Peratallada aankomen, is de kerk: Sant Esteve. Deze Romaanse kerk is aan het eind van de 12e eeuw gebouwd en ligt net buiten de oude muren van de stad. Mocht je het leuk vinden om de kerk van binnen te bezichtigen dan kun je bij het VVV kantoor terecht voor een rondleiding door de kerk.

Middeleeuws Peratallada: kerk Sant Esteve

2. Portal de la Virgen

Recht tegenover de kerk ligt Portal de la Virgen. Dit is de best bewaarde toegangspoort van Peratallada. Vroeger bevond zich hier een ophaalbrug, maar die is tijdens de burgeroorlog helaas niet gespaard gebleven. Ook het beeld van de Maagd (waar de toegangspoort naar is vernoemd) heeft het niet overleefd. Eenmaal door de toegangspoort snap je meteen hoe dit dorp aan zijn naam komt. Pera betekent in het Catalaans steen en tallada betekent gehouden. Peratallada betekent dus uit steen gehouwen.

Middeleeuws Peratallada: toegangspoort

HOTEL TIPS
Op zoek naar een hotel in Peratallada? Mijn aanbevelingen zijn:

Hostal Blau
Hotel Aatu

3. Plaça dels Esquiladores

We lopen een stukje verder en komen uit bij Plaça del Esquiladores. Op dit plein vind je Torre de las Horas. Deze klokkentoren is één van de meest representatieve en best bewaarde middeleeuwse verdedigingswerken van Peratallada. Mocht je het leuk vinden om de klokkentoren te bezoeken dan kan dit! De kosten om de toren te bezoeken zijn €3,00. Tickets koop je hier.

4. Plaça de les Voltes

Na het maken van wat foto’s gaan we verder met onze wandeling door middeleeuws Peratallada. We komen we uit bij Plaça de les Voltes: het hart van het dorp. Op dit plein vind je enkele restaurantjes en winkeltjes. Wij ploffen hier neer op een terrasje en proosten met een ijskoude clara.

Middeleeuws Peratallada: Plaça de les Voltes

5. Carrer Mayor

We lopen door de bogen richting Carrer Mayor, de hoofdstraat van Peratallada. In deze straat vind je naast wat restaurantjes ook enkele winkeltjes. Denk aan keramiekwinkeltjes, kledingwinkeltjes en souvernirwinkels. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de magdalenería Cal Tuset. Hier kun je echt de lekkerste muffins kopen.

Middeleeuws Peratallada: Carrer Mayor

Ander mooie plekjes in Peratallada

Verder zijn er nog zoveel andere mooie plekjes in Peratallada. Eigenlijk is elk hoekje gewoon de moeite waard om te bezichtigen. Wat ik zelf heel mooi vind, is dat heel het dorp is versierd met prachtige bloemen. Mijn favoriet is de bougainvillea.

Middeleeuws Peratallada

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN PERATALLADA

Hotels in Peratallada
Reisgidsen Costa Brava & Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours Costa Brava
Auto huren

Praktische informatie

  • Officiële website: www.visitperatallada.cat
  • Parkeren: Peratallada kent 3 parkeerplaatsen (allemaal betaald). Hou er rekening mee dat de automaat een normale pinpas niet accepteert en dat je dus altijd los geld of een creditcard bij je moet hebben.
  • Feesten: In april wordt er in Peratallada ‘Fira de les Herbes‘ gehouden. In het eerste weekend van oktober is er een middeleeuwse kermis in Pertallada. De straten en pleinen staan dan vol met ambachtelijke kraampjes.

Meer lezen over de Costa Brava? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links